Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller: Rusia nu este împotriva construcţiei gazoductului Nabucco

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 ianuarie 2011

Aleksei Miller, preşedintele Gazprom.

Aleksei Miller, preşedintele Gazprom.

Rusia nu este împotriva construcţiei gazoductului Nabucco, dar problema alimentării acestuia este una a europenilor, a declarat preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel. În acelaşi interviu, Miller vorbeşte despre rentabilitatea noilor gazoducte din Europa şi despre reputaţia concernului gazifer ca fiind "mâna lungă a Kremlinului". Potrivit preşe-dintelui Gazprom, concernul se poziţionează drept o companie energetică globală, în a cărei structură verticală integrată intră toate nivelurile: de la exploatare şi extracţie, transport şi depozitare, până la plasarea producţiei pe piaţă şi livrarea către consumatorul final. Parte integrantă a acestei reţele sunt asemenea jucători internaţionali importanţi precum E.ON, Ruhrgas, BASF sau Eni. "Cotele pe care le deţinem în aceste concerne constituie parte a strategiei noastre", subliniază Miller, citat de Agerpres.

Referitor la construcţia gazoductului baltic, ale cărui costuri au crescut de la 4 la 8 miliarde de euro, Aleksei Miller consideră în continuare rentabile aceste investiţii. "Gazoductul baltic aparţine pe jumătate Gazprom, iar pe jumătate partenerilor europeni. Acesta este gazoductul nostru comun, care nu trece prin ţări de tranzit, ceea ce înseamnă că nu trebuie să plătim pentru tranzitul de gaz. Participarea noastră de 50% corespunde sumei pe care concernul a pierdut-o în timpul acelor zile când avusese loc conflictul gazului cu Ucraina", afirmă Miller.

"În timpul crizei financiare, am trecut prin multe lucruri pe care nimeni nu ni le explicase înainte. Lumea şi Europa au trecut prin asemenea cataclisme din care nu-şi pot reveni nici la această oră. Se pare că profesorii voştri nu au fost chiar atât de perspicace", a replicat preşedintele Gazprom la întrebarea jurnalistului de la Der Spiegel referitoare la faptul că preţul la gaz trebuie să fie determinat de raportul dintre cerere şi ofertă.

Comentând intenţia Rusiei de a construi gazoductul South Stream, evaluat la 24 de miliarde de euro, drept continuare la Nord Stream în curs de construcţie, Miller a subliniat că "ambele gazoducte se încadrează perfect în strategia Gazprom, dar şi în strategia Uniunii Europene în ceea ce priveşte diversificarea traseelor pentru transportul gazului". "Nord Stream şi South Stream creează noi coridoare de transport spre Europa. În prezent, 80% din gazul rusesc ajunge în Europa prin Ucraina. Există, însă, un bun proverb rusesc: nu pune toate ouăle în acelaşi coş", a explicat Miller.

Aleksei Miller califică drept "un clişeu perfect pentru cititorii occidentali" presupunerea jurnaliştilor germani referitoare la faptul că deciziile strategice importante sunt luate nu în cadrul Consiliului director al concernului, ci la Kremlin. "Lucrurile sunt absolut corecte. Peste jumătate din acţiunile concernului aparţin statului. În condiţiile în care statul este acţionar majoritar, el este îndreptăţit să traseze obiective strategice: diversificarea pieţelor noastre, a traseelor de transport, probleme legate de producţie. Alte obiective statul nu ne-a trasat", mai afirmă preşedintele Gazprom.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb