PREŞEDINTELE PRO AGRO: "Preţul legumelor româneşti va creşte cu 50%"

F.A.
Companii #Agricultură / 19 ianuarie 2014

"Preţul legumelor româneşti va creşte cu 50%"

Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Pro Agro, este de părere că majorarea gigacaloriei cu 40% în Capitală de la 1 ianuarie "a pus legumicultura la pământ" şi, în consecinţă, legumele româneşti se vor scumpi cu circa 50%, se arată într-un comunicat primit astăzi de redacţie.

Potrivit domniei sale, cel mai grav afectată de scumpire este Leoser, cea mai mare seră de legume din Europa, membră a federaţiei Pro Agro si a organizaţiei de producători Hortifruct (singura organizaţie autohtonă de producători agricoli recunoscută de UE). Anul trecut, Pro Agro şi Leoser au solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti ca producătorii români de legume de seră să beneficieze de acelaşi sprijin pe care îl au cei din alte state UE, unde se aplică un preţ diferentiat al gigacaloriei pentru fermieri. Negocierile au rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare la 1 ianuarie. În aceste condiţii, Leoser a decis să suspende activitatea de producţie şi să efectueze două mii de concedieri.

Directorul general al Leoser, Victor Niţu, a calificat acest caz drept "inadmisibil", declarând: "Vorbim de importanţa agriculturii ca domeniu strategic, dar băgăm în faliment cea mai mare seră din Europa. Mărirea preţului gigacaloriei ne pune în situaţia să nu putem continua activitatea. Într-o ţară membră a UE, instituţiile naţionale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp înainte să se consulte cu mediul de afaceri, anterior luării unei decizii cu un impact economic atât de important. Noi ne-am îndeplinit la zi obligaţiile faţă de statul român. În schimb, ne-a fost anulat dreptul de a fi consultaţi".

Leoser, cea mai mare seră legumicolă europeană, furnizează anual peste 30 mii de tone de legume pe piaţa internă şi externă, de pe 90 de hectare. Dispariţia producătorului de pe piaţă va face loc legumelor importate, în special celor turceşti, este de părere şeful Pro Agro.

Înfiinţată în 2012, Federaţia Naţională Pro Agro este o organizaţie profesională ce reuneşte producători autohtoni din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe, apărându-le interesele la nivel naţional şi european. De la 1 septembrie 2013, Pro Agro este membru cu drepturi depline al sindicatelor europene de profil Copa-Cogeca şi Geopa. Pro Agro numără 14 organizaţii din agricultura şi industria alimentara romanească şi a semnat, recent, un protocol de colaborare cu Alianţa RO PAC.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Probabil si din afara tarii doresc sa ne distruga deci o cardasie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb