Preţ mai mare cu circa 10% pentru electricitate

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 decembrie 2012

Preţ mai mare cu circa 10% pentru electricitate

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) a decis majorarea cu 6% a tarifului reglementat pentru energia electrică, plătit de populaţie, instituţii publice şi micii agenţi economici (vreo 600.000 conform ultimelor estimări).

Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat, ieri, că de la 1 ianuarie, facturile vor fi mai mari cu circa 10%: "ANRE a decis recunoaşterea în tarif a unor costuri mai mari pentru producţia de energie, dar şi pentru zona de transport şi distribuţie. De aici vine creşterea de 6% a facturilor. În plus, consumatorii plătesc şi certificatele verzi, acordate producătorilor de energie din surse regenerabile. Costul aferent acestor certificate va fi mai mare de la 1 ianuarie şi va determina o majorare a facturilor cu circa 4%. În total, facturile vor fi mai mari cu o zecime".

ANRE a acceptat majorarea aces-tor preţuri pentru a permite producătorilor care vând pe piaţa reglementată să recupereze pierderi din anii anteriori, generate de faptul că vindeau către consumatorii casnici la preţuri reduse, sub costurile de producţie. Astfel, Hidroelectrica va livra energie pe piaţa reglementată la preţul de 125 de lei/MWh, Nuclearelectrica - la 142 de lei/MWh, Complexul Oltenia - la 190 de lei/MWh, iar Complexul Hunedoara - la 271 de lei/MWh. Şi Petrom va livra energie pieţei reglementate la tariful de 169 de lei/MWh.

În coşul de consum pentru piaţa reglementată vor intra 4 TWh de energie hidro, 5,5 TWh de energie nucleară, 3,7 TWh de energie termo de la Complexul Oltenia şi 1,5 TWh de energie de la centrala pe gaz a Petrom. Complexul Hunedoara va livra doar 0,15 Twh.

Distribuitorii de energie au primit o majorare de 5% a tarifelor, iar Transelectrica (transportatorul naţional de energie) va avea, de la 1 ianuarie, un tarif mai mare cu 12% faţă de cel actual.

Preţul final, achitat de consumatori, include şi sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, prin sistemul certificatelor verzi. Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordată de către stat companiilor care investesc în unităţi de producţie a energiei din vânt, soare, apă şi biomasă.

Intrarea pe piaţă a tot mai multor unităţi de producţie de energie regenerabilă, în special centrale eoliene, duce şi la majorarea volumului de certificate verzi, pe care furnizorii sunt obligaţi să le cumpere de la producători. Costul acestor certificate sunt acoperite de consumatori. Certificatele verzi sunt acordate gratuit producătorilor de energie din surse regenerabile, care, apoi, le vând furnizorilor de energie. Astfel, un producător de energie din surse alternative câştigă atât din vânzarea electricităţii pe care o produce, cât şi din comercializarea certificatelor verzi.

Cea mai recentă majorare a preţului energiei a fost efectuată în luna septembrie, cu 10% pentru consumatorii industriali şi cu 5% pentru clienţii casnici.

În luna iulie a anului viitor, piaţa reglementată va intra într-o nouă etapă de liberalizare, care va creşte facturile consumatorilor cu încă aproximativ 2%.

Pentru gaze, ANRE a anunţat o creştere de 5% a preţului ,de la 1 ianuarie, pentru consumatorii industriali.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb