Preţul aurului a ajuns la recordul de 200 lei/gram

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 octombrie 2012

Preţul aurului a ajuns la recordul de 200 lei/gram

Călin Rechea: "Leul s-a depreciat la un minimum istoric faţă de aur"

Preţul gramului de aur a ajuns, vineri, la un record de 200,34 lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Nivelul de vineri a fost cu 2,2 lei mai mare faţă de cel precedent, de 198,14 lei/gram. Motivul pentru care cotaţia aurului a crescut la cursul Băncii Centrale este acela că leul a scăzut faţă de euro, sunt de părere analiştii. În plus, evoluţia de la noi a preţului aurului este legată de cea de pe pieţele internaţionale, unde, ca urmare a creşterii masei monetare aflată în circulaţie, valutele s-au depreciat faţă de aur, metalul preţios menţinându-şi calitatea de investiţie de refugiu, au adăugat analiştii.

Analistul economic Călin Rechea ne-a declarat că referinţa pentru aur anunţată vineri de BNR arată că leul s-a depreciat la un minimum istoric faţă de metalul galben.

Domnia sa ne-a precizat: "Trebuie subliniat că aurul nu creşte, ci monedele scad, pentru că pe plan extern se tipăresc foarte mulţi bani. Astfel, aurul ajunge să se aprecieze faţă de principalele valute. La noi, evoluţia aurului este corelată cu cea de pe pieţele internaţionale. Cotaţia aurului anunţată vineri de BNR arată că leul s-a depreciat la un minimum istoric faţă de metalul galben".

Călin Rechea se aşteaptă ca preţul aurului să se menţintă pe trendul de creştere înregistrat în ultima perioadă.

Deprecierea leului faţă de euro şi aprecierea metalului faţă de dolar au fost cele două forţe care au împins aurul peste 200 lei/gram, ne-a declarat Alina Piciorea, şefa diviziei Corporate & Retail Sales şi a diviziei Financial & Capital Markets din cadrul Piraeus Bank.

Domnia sa a adăugat: "Interbancar, cotaţiile au ajuns chiar până aproape de 201 lei/gram, atât pe fondul creşterii euro, care a urmat < spargerii > nivelului de rezistenţă de 4,52 lei, cât şi pe fondul deprecierii dolarului american în urma ştirilor venite dinspre Spania, al cărei guvern a anunţat bugetul pentru 2013 şi măsurile ce vor fi adoptate în cadrul planului de reformă structurală.

Creşterea masei monetare în circulaţie, efect direct al rundelor de stimulare din Statele Unite ale Americii şi al operaţiunilor de refinanţare din zona euro, duce către deprecierea valutelor aruncate pe piaţă versus aur, care devine noua < valută bună > a lumii".

Alina Piciorea se aşteaptă ca, spre sfârşitul acestui an şi în primul trimestru din 2013, metalul galben să ajungă la peste 1.800 dolari/uncie şi respectiv 220 lei/gram.

Planul anunţat de FED, în septembrie, de a cumpăra obligaţiuni garantate ipotecar pe termen lung, a dus la creşterea cotaţiei aurului la 1.790 dolari/uncie, însă acest nivel se situează sub maximele din acest an, potrivit Reuters.

Totuşi, acest lucru nu sugerează că decizia FED nu va duce în cele din urmă la un alt record pentru aur, ci va dura mai mult până când va fi atins, a declarat Robin Bhar, analist la Credit Agricole, potrivit Reuters.

În opinia analistului, cotaţia aurului va depinde foarte mult de evoluţia dolarului, argumentul fiind că tipărirea de bani devalorizează moneda, iar aurul este o investiţie de refugiu, argument care va fi supus testului în perioada următoare.

Tom Kendall, analist Credit Suisse, a precizat că este normal să ne aşteptăm la o consolidare a preţului aurului, înainte de a trece de 1.800 dolari/uncie, tendinţa fiind, în mod categoric, una de creştere

Preţul aurului a scăzut, vineri pe pieţele internaţionale, cu 0,37% comparativ cu ziua anterioară, ajungând la 1.773 dolari/uncie.

La cursul BNR, preţul aurului a crescut, de la începutul anului şi până în prezent, cu 17%.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb