Preţul cuprului, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 3 martie 2016

Cel mai mare producător mondial de profil nu crede că avansul este de durată

Preţul cuprului a crescut ieri, la Bursa Metalelor din Londra (LME), până la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, pe fondul sporirii apetitului la risc în baza semnelor de redresare a pieţei imobiliare din China, a unor date economice îmbunătăţite privind SUA şi a avansului din ultima vreme a cotaţiilor petroliere.

Cotaţia cuprului cu livrare la trei luni a urcat cu 1,6% ieri dimineaţa, la LME, ajungând la 4.793 dolari tona - cel mai ridicat nivel din 16 noiembrie până în prezent.

La Shanghai Futures Exchange, preţul cuprului a crescut cu 2,7%, la 36.820 yuani (5.621) dolari tona. La Comex New York, preţul cuprului cu livrare în mai a urcat cu 1,9% la ora 10.00, atingând 2,16 dolari livra (o livră =500 grame).

Dar, analiştii atrag atenţia că fundamentele care pot influenţa continuarea creşterii preţului acestui metal încă sunt slabe.

Chunlan Li, de la societatea de consultanţă CRU din Beijing, spune, conform Reuters: "Pentru metale, în special, fundamentele încă sunt foarte slabe, după vacanţa de Anul Nou Lunar, chiar dacă preţurile cresc datorită aşteptărilor privind o îmbunătăţire a situaţiei economiei globale. Stocurile de cupru din China sunt foarte mari, iar preţurile au revenit pe creştere datorită sentimentului ce priveşte macroeconomia, în special piaţa imobiliară. Vom aştepta să vedem dacă cererea se va redresa ca să susţină preţurile".

Codelco: Excedentul de cupru va persista

"Codelco" din Chile, cel mai mare producător mondial de cupru, consideră că surplusul global din domeniu va persista anul acesta şi în 2017, şi consideră că recentul avans al preţurilor nu va fi de durată.

Oscar Landerretche, preşedintele companiei, a declarat pentru Bloomberg: "Preţul metalului va fluctua, probabil, la circa 2-2,10 dolari livra încă doi ani, piaţa de profil urmând să fie extrem de volatilă". În opinia sa, după cei doi ani cu surplus, pe piaţă ar putea să apară un deficit de 50.000 - 100.000 de tone în 2018, respectiv de 300.000-400.000 de tone în 2019.

Anul trecut, preţul metalului industrial a pierdut 25% din cauza încetinirii creşterii economiei Chinei, care a afectat cererea, alimentând excedentul global. În aceste condiţii, companiile miniere au fost nevoite să-şi diminueze costurile sau să închidă minele.

Potrivit unui sondaj Reuters publicat la sfârşitul lui ianuarie, preţul cuprului va coborî, anul acesta, până la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, din cauza creşterii slabe a cererii din China, respectiv a supraproducţiei. Conform analizei, preţul mediu al cuprului va fi de 4.858 dolari tona anul acesta, iar în 2017- de 5.182 dolari tona. Anul trecut, cotaţia medie a fost de 5.495 dolari/tonă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb