Preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, în dezbatere publică

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 februarie 2018

Preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, în dezbatere publică

Proiectul de ordin privind aprobarea metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase în România va fi dezbătut public, mâine, la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Ordinul prevede ca preţul de referinţă la gaze să fie stabilit în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hubul de la CEGH Viena şi este acelaşi emis de ANRM, în decembrie, dar blocat la Guvern.

Senatorul liberal Daniel Zamfir a acuzat public că fostul premier Mihai Tudose l-a demis pe preşedintele ANRM Gigi Dragomir din cauza ordinului 525 din 22 decembrie, emis de ANRM, care privea schimbarea metodei de calcul al redevenţei pentru gazele naturale, astfel încât preţul de referinţă al gazelor naturale (adică preţul minim admis la tranzacţiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenţei) urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piaţă.

Ordinul nu a mai apărut niciodată în Monitorul Oficial, dar a fost pus în dezbatere publică, după ce Gigi Dragomir a fost repus în funcţia de preşedinte ANRM, de către premierul interimar Mihai Fifor, după ce fusese demis de Mihai Tudose, la finalul anului trecut.

Ieri, Daniel Zamfir a scris pe Facebook: "A mai trecut o săptămână şi Ordinul privind redevenţele la gaze nu a fost publicat în Monitorul Oficial! Încă o săptămână în care Statul Român a pierdut vreo 15 milioane de euro! De ce, doamna prim ministru, mai ţineţi Ordinul şi nu-l publicaţi?!?"

Domnul Zamfir anunţase că, în prezent, preţul de referinţă pentru calculul redevenţei la gaze este de 45,71 lei/MWh, fiind neactualizat din 2008, în condiţiile în care, în piaţă producătorii vând gazul cu 89 de lei/MWh.

În replică, Harald Kraft, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), a ţinut să precizeze că producătorii plătesc redevenţa la gaze, totdeauna la preţul de piaţă, şi consideră că "este exclus un abuz", în cazul vânzărilor de gaze intra-grup.

Prin Ordinul 525, ANRM urmărea punerea în aplicare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, care, încă din 2010, a stabilit că, prin neactualizarea preţului de referinţă (de la 495 lei/1000 mc, în 2008), statul a fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de lei. Decizia Curţii a fost confirmată de Curtea de Apel, în 2012, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2015, prin decizie definitivă. Mai mult, în 2015, Curtea a constatat că ANRM nu îndeplinise încă dispunerea anterioară, ceea ce a condus la majorarea prejudiciului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dl Zamfir daca producatorii nu vand in tara cu preţurile de tranzacţionare de pe hubul de la CEGH Viena,(gaz din import) cum acopera diferenta? Redeventa este o cheltuiala din cost! Se poate face un hub in Romania! Atentie la cifrele vehiculate de acelasi instalator care ar trebui sa arate de unde provin. Solicitati calculul. Precizez ca redeventa se aplica la pretul de vanzare daca este mai mare ca pretul de referinta! Nu exista niciun prejudiciu.

    1. Limba teleorman este vorbită de mai toți antiteleormănenii zilei.

      "Mai mare ca" decât e perfect. 

      Isărescu este mai traducător decât Zamfir. 

      E greșit să spui că Isărescu este mai traducător ca Zamfir, dacă pretinzi că cel din urmă este instalator. 

      Mă rog, Isărescu pretinde asta. 

      E mai bine să precizeze noul OUG și să vă plătiți redevențele.

      România este statul UE cu cele mai mici venituri la buget din cauza evaziunii fiscale practicate de către multinaționale. Ca sau decât, multinaționalele, sub protecția Securității, jefuiesc România. 

    Jos guvernul de cacat PSD!!!!

    ...Am mai dezbatut odata acest subiect legat de redeventa !!Intreb si EU...stie cineva..are sau nu are dreptate Harald Kraft ??? Deoarece daca are dreptate...atunci daca eventual o sa ridicam pretul de referinta peste pretul pietei...costurile se vor rasfrange in pretul de cost al gazului metan si implicit se va mari pretul de vanzare la populatie...Asta vrea instalatorul Zamfir sa mareasca pretul la gaz metan ????

    si in final sa sufere populatia ??? 

    1. Prețul de referință e la jumătate față de prețul pieței.

      Când îi întărâta Băsescu pe ruși în timp ce Videanu cumpăra gaz de la ruși la orice preț după declararea stării de urgență, populația nu suferea.

      Din contră, sărbătoarea cu oi pe dealuri, tot din banii ei. Cu ce scria Flutur Bucovina pe deal? Cu oi, oaie zaza! 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb