Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va analiza, în perioada următoare, stabilirea de preţuri diferenţiate pe zone pentru energia electrică. Preşedintele autorităţii, Gergely Olosz, a precizat ieri, în cadrul unui seminar organizat de "Focus Energetic", că preţurile ar putea fi realizate pe cele opt zone de distribuţie.
Domnia sa a adăugat: "Introducerea acestor preţuri nu va avea loc până la sfârşitul acestui an. Preţurile zonale reprezintă o practică uzuală în ţările europene, dar noi vom face şi consultări publice pentru introducerea lor în România. ANRE trebuie să asigure un echilibru în piaţă, între interesele furnizorilor şi cele ale consumatorilor finali".
Până la introducerea noilor tipuri de preţuri, ANRE trebuie să analizeze cererile unor producători de majorare a preţurilor pentru energia electrică livrată pe piaţa reglementată. Potrivit domnului Olosz, producătorii cer să le fie recunoscute costurile mai mari pentru combustibilul consumat în procesul de producţie, creşterile salariale şi investiţiile de mediu. Domnia sa susţine că ANRE va analiza atent costurile şi nu se grăbeşte să dea o decizie, pentru că anumite costuri nu le-au fost recunoscute producătorilor nici în perioadele anterioare de reglementare. "Este normal ca ANRE să fie asaltat cu astfel de cereri, mai ales că s-a schimbat recent şi conducerea", a declarat domnia sa.
Printre producătorii care au solicitat majorări de preţ sunt complexurile Rovinari şi Turceni, dar şi "ElectrocentraleBucureşti". "Hidroelectrica" a anunţat că nu va cere, până la sfârşitul anului, un preţ mai mare pentru energia livrată consumatorilor captivi.