Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% de la 1 iulie

Andrei Stan
Companii #Energie / 24 iunie 2017

Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% de la 1 iulie

Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit unor reprezentanţi ai instituţiei citaţi de Agerpres.

De la 1 iulie, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din preţul total, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă, care are o pondere de 90%.

Potrivit unui comunicat al ANRE, componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16% iar cea de piaţă liberă (90%) va urca cu 8,53%.

În comunicatul ANRE se arată: "În domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienţilor casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 şi până la sfârşitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienţii casnici. Avizarea tarifelor de tip Componentă piaţă concurenţială (CPC), cu modificări faţă de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienţilor finali casnici şi noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat o creştere cu 24% faţă de trimestrul II. În aceste condiţii, deşi FUI au propus creşteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip CPC de 8,53%".

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, anunţa, în luna februarie a acestui an, că preţul energiei electrice pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie.

Pe 15 februarie, Havrileţ preciza: "Preţul la energie electrică se recalculează la fiecare şase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că preţul ori va rămâne la acelaşi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus".

Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu faţă de cel din primele zile ale anului.

ACUE despre scumpirea energiei cu 8%: "Calculele noastre arătau la fel"

Calculele companiilor energetice privind preţul energiei electrice de la 1 iulie arătau că este necesară o scumpire mai mare de 1-2% cum au declarat iniţial reprezentanţii ANRE, a declarat vineri, pentru agenţia citată, Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Ea s-a referit la declaraţiile de până acum ale oficialilor ANRE potrivit cărora situaţia din ianuarie şi februarie, când preţul energiei pe bursă s-a dublat, va determina o scumpire de doar 1-2% pentru consumatorii casnici.

Vlăsceanu a spus: "Aşa cum am spus, pronosticuri privind o creştere de 1 - 2% sau n% nu se fac fără o analiză amănunţită a tuturor datelor reale din piaţă. Iată că realitatea ne dovedeşte că după analize creşterile diferă total faţă de ceea ce s-a anunţat iniţial. Nu ne surprinde deoarece din calculele noastre reieşea că va fi o creştere mult mai mare şi am spus asta încă de atunci".

În opinia sa, ANRE a preferat să nu "deranjeze clienţii" cu anunţuri alarmante.

Vlăsceanu a precizat: "Întotdeauna există o perioadă în care trebuie să faci anunţuri care pot deranja clienţii sau pe altcineva şi au preferat să anunţe o creştere mult mai mică, nerealistă şi neconformă cu datele reale. Urmează iarna, cu preţurile la gaze".

Costin (BNS): "Distribuitorii şi traderii vor avea de câştigat în urma creşterii preţului energiei electrice cu 8%"

Distribuitorii şi traderii vor avea de câştigat în urma creşterii preţului energiei electrice cu 8% de la 1 iulie, consideră preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

El a declarat vineri: "Cine are de câştigat din aceste evoluţii de creşteri de preţuri: în principal, distribuitorii şi traderii, dar nu producătorii. Producătorii, cel puţin cei de pe surse convenţionale. În toţi aceşti ani a scăzut preţul la producător. În ciuda acestei scăderi de preţuri la producător, la consumatorul final preţurile continuă să crească, banii şi-i împart traderii şi distribuitorii şi profită de faptul că persoane fizice sunt consumatorii vulnerabili, clienţi captivi, şi o categorie de IMM-uri, ar trebui să intre în aceeaşi categorie de consumatori vulnerabili şi să fie protejaţi, pentru că altminteri, ceea ce câştigăm, dăm pe facturi, cu creşterea preţului în nesimţire. În aproape toate agenţiile din România, din păcate o spun, influenţele operatorilor sunt uriaşe, începând de la piaţa de asigurări, terminând cu ANRE sau ANCOM".

Costin a precizat, totodată, că nu înţelege pe ce a fost bazată această creştere a tarifului la energie electrică: "Nu ştiu pe ce se bazează această creştere, cum au justificat-o. Am trimis numirea reprezentantului nostru în ANRE, avem dreptul să numim un om acolo, am numit un om de foarte bună calitate, care dacă astăzi ar fi fost numit acolo, probabil că ar fi avut un cuvânt".

În context, liderul BNS a subliniat că definirea consumatorului vulnerabil trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern.

Dumitru Costin a explicat: "Am avut recent o ieşire publică, atrăgând atenţia asupra riscurilor şi de pe alte pieţe, care au implicare pe consumatorul vulnerabil, deci şi piaţa de gaz. Se produce acelaşi lucru, iar asta trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern al României, definirea consumatorului vulnerabil şi mai ales identificarea şi cuantificarea acelor măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili în piaţa naţională şi europeană românească, lucru care nu este făcut".

El a arătat că BNS a atras atenţia, în urmă cu trei săptămâni, asupra faptului că preţurile la utilităţi au fost şi continuă să fie controlate, pentru a fi absorbite până la începutul iernii, tocmai pentru că în ţara noastră, în continuare, acest subiect este tratat cu superficialitate de autorităţi.

De asemenea, acesta a reamintit că BNS a făcut, în anul 2008, o plângere colectivă împotriva Guvernului României: "În 2008, BNS a sesizat Comisia Europeană, comisarul european pentru energie, atrăgând atenţia Guvernului României că sfidează aplicarea acelei norme cuprinse în directiva europeană pentru energie, de a defini consumatorul vulnerabil şi de a-l proteja".

Liderul sindical a mai atras atenţia că riscuri există şi pe alte pieţe pentru consumatorul vulnerabil, iar acest lucru trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern al ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb