Preţul energiei în România, prea mare comparativ cu Spania şi Germania

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 mai 2008

Preţul energiei în România, prea mare comparativ cu Spania şi Germania

Costul electricităţii este prea mare în România, faţă de Spania şi Germania, arată un studiu realizat de Arthur D. Little şi Comisia Naţională de Prognoză (CNP), la solicitarea Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF). Studiul a fost dirijat din Spania de compania de consultanţă Arthur D. Little. Datele au fost strânse şi prelucrate de echipa din România, ce nu s-au implicat în redactarea concluziilor. Finanţarea a fost asigurată de IFC şi de guvernul Spaniei, iar guvernul României, care nu a contribuit financiar, a pus la dispoziţie o echipă de experţi de la Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Grupul de Economie Aplicată (GEA) a fost de asemenea implicat în proiect.

Potrivit NewsIn, autorii studiului susţin că, în ţara noastră, costul final al electricităţii depinde, în primul rând, de tehnologiile folosite pentru generare. "Preţul electricităţii pare prea mare în România, faţă de Spania sau Germania, dacă luăm în calcul faptul că, în mare parte, resursele folosite sunt cărbunele, hidroenergia şi energia nucleară, care sunt tehnologii relativ ieftine", arată sursa citată. Posibilele cauze pentru acest cost prea ridicat ar putea fi folosirea ineficientă a unor resurse sau pierderile de electricitate în dis­tribuţie.

O altă concluzie formulată de autori după analizarea pre­ţului electricităţii este că Ro­mâ­nia are cea mai mică diferenţă - dintre statele analizate - între preţul electricităţii pe segmentul pentru firme şi preţul pentru populaţie. Acest lucru ar putea indica o subvenţionare puternică a sectorului rezidenţial.

Necesar investiţional de 11 miliarde de euro în următorii şapte ani

Investiţiile necesare în sectorul energiei electrice din Româ­nia s-ar putea ridica, în următorii cinci până la şapte ani, la 8-11 miliarde de euro. Potrivit NewsIn, în sectorul energetic, autorii subliniază importanţa investiţiilor, care ar fi necesare pentru modernizarea centralelor electrice existente, ridicarea unora noi şi îmbunătăţirea reţelelor de distribuţie.

Emisiile ne scumpesc energia cu 15%

Noul plan al Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon ar atrage o creştere cu 15% a costurilor pentru producătorii români de energie. Autorii studiului sus­ţin că stăm destul de bine la capitolul emisii de dioxid de carbon şi la capacitatea de a alimenta cererea din ce în ce mai mare pe viitor. Ei precizează că nu au luat în calcul decizia Comisiei Europene, de a reduce cu încă 21% cotele impuse pentru emisiile de dioxid de carbon, deoarece aceasta este contestată de Guvern. Cu toate acestea, o decizie în detrimentul autorităţilor române ar afecta semnificativ situaţia ţării la capitolul emisii.

Cu toate că activităţile de dis­tribuţie de electricitate au fost reglementate şi că peste 50% din acest segment a fost privatizat, autorii studiului avertizează că intervenţia statului este încă foarte ridicată, mai ales pe partea de generare a electricităţii şi pentru jumătatea neprivatizată din segmentul de distribuţie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb