Preţul gazelor naturale importate din Federaţia Rusă ar putea fi mai mare cu 15,2% în trimestrul al treilea faţă de începutul anului, reiese din estimările Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
"Preţul mediu de import estimat de ANRE pentru trimes-trul al treilea este de 460 dolari/1.000 metri cubi, respectiv 43,6 dolari/MWh, pentru lunile iulie, august şi septembrie", se arată într-o evaluare realizată de instituţie privind costul de achiziţie a gazelor furnizate în regim reglementat companiilor, cu excepţia termocentralelor care utilizează gazele pentru producţia de energie termică destinată populaţiei, anunţă Mediafax.
Comparativ, în luna ianuarie România importa gaze la preţul de 399 dolari pe 1.000 metri cubi, potrivit datelor ANRE.
Pentru estimare, ANRE a utilizat o formulă care se bazează pe formulele de calcul al preţului din contractele de import în perioada 2004-2009 existente şi înregistrate la Autoritate.
"Costurile de achiziţie sunt evaluate astfel încât să acopere integral cheltuielile ce vor fi efectuate de furnizorii licenţiaţi pentru achiziţia gazelor naturale, într-o manieră prudentă şi eficientă", se arată în document.
Totodată, pentru trimestrul al trei-lea, ANRE a luat în calcul un preţ de 45,71 lei/MWh pentru gazele produse în România, valoare nemodificată faţă de anul 2009.
Populaţia nu va fi afectată de majorarea preţului de import al gazelor naturale, întrucât pentru o perioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012, Guvernul a decis să menţină constante tarifele. Consumatorii industrali vor plăti însă, de la 1 iulie, cu 10% mai mult pentru gazele naturale consumate.
Cea mai recentă modificare a preţului gazelor naturale a fost operată de ANRE în 1 iulie 2009.
Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional FMI că va prezenta, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, până în 2013, în cazul companiilor şi în intervalul 2013-2015 pentru cantităţile livrate populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.