Preţul gazelor pentru populaţie nu se modifică 9 luni

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 iunie 2011

Preţul gazelor pentru populaţie nu se modifică 9 luni

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei şi unor instituţii publice, precum şcoli sau spitale, va râmâne nemodificat până la finele lunii martie 2012, în timp ce consumatorii industriali, ca producătorii de energie electrică sau combinatele chimice şi siderurgice, vor plăti cu până la 30% mai mult. "Pentru consumatorii cas-nici este avută în vedere menţinerea preţului gazelor. Pentru sectorul industrial preţul va creşte cu până la 30%, până în martie 2012, în două tranşe", au declarat ieri surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Potrivit surselor, prima etapă de majorare a preţului gazelor pentru sectorul industrial ar putea fi aplicată mai devreme de o lună şi presupune creşterea preţului cu aproximativ 10%. Decizia de creare a două coşuri de consum a fost luată ieri în Guvern, care a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care modifică Legea gazelor.

Ordonanţa intră în vigoare la 1 iulie şi prevede că un coş de consum va fi aplicat consumatorilor cansici şi producătorilor de energie termică, iar al doilea coş vizează consumatorii industriali.

Ordonanţa aprobată ieri conţine o derogare de la Legea gazelor care interzice "orice practici care utilizează sistemele de preţuri şi tarife ca instrumente de protecţie socială şi/sau pentru subvenţionarea directă ori indirectă a consumatorilor". De asemenea, Legea gazelor nu permitea "recuperarea costurilor corespunzătoare serviciului asigurat pentru o anumită categorie de consumatori prin preţurile şi/sau tarifele practicate altor categorii de consumatori", precum şi "limitarea sau diminuarea preţurilor şi a tarifelor pe considerente de politică socială sau anti-inflaţionistă", prevederi care nu mai sunt obligatorii în intervalul 1 iulie 2011 - 31 martie 2012.

În legea gazelor se spune că asigurarea de către stat a protecţiei sociale pentru unele categorii de consumatori "se va realiza prin acordarea de subvenţii sau de ajutoare direct acestora". Ordonanţa prevede că, începând cu 1 iulie, prin derogare de la Legea gazelor 351/2004, pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru gazele utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, furnizarea gazelor se realizează, pe o perioadă de nouă luni, printr-un coş format din gaze din import şi produse intern, în care ponderea cantităţilor din import în amestecul lunar să fie astfel stabilită încât "preţurile finale reglementate să rămână constante".

Coşul de consum este format din gazele produse în România şi cele importate. România importă în prezent gaze la circa 400 dolari pe 1.000 metri cubi, preţ aproape dublu faţă de cel al gazelor produse intern.

"Ordonanţa de urgenţă permite separarea coşurilor de consum pentru industrie, pe de o parte, şi pentru casnici şi CET-uri, pe de altă parte, precum şi menţinerea nemodificată, timp de nouă luni, a preţului pentru casnici şi CET-uri. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) urmează să emită o reglementare specială pentru consumatorii industriali", au afirmat sursele.

După expirarea perioadei de nouă luni, pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, structura coşului de gaze va fi stabilită de ANRE.

Ordonanţa de urgenţă a primit şi avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Nota de fundamentare precizează că, prin această măsură, consumatorii casnici îşi vor putea permite să achite facturile la gaze, iar producătorii de energie termică vor evita disponibilizarea "unui număr mare de salariaţi".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb