Prime Transaction: "Spre deosebire de anii trecuţi, speranţele pentru dividende speciale de la emitenţii de stat sunt minime"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 26 martie

Prime Transaction: "Spre deosebire de anii trecuţi, speranţele pentru dividende speciale de la emitenţii de stat sunt minime"

English Version

Statul a cerut în mod frecvent în ultimii ani dividende speciale din rezerve de la companiile pe care le controlează, dar şansele ca acest lucru să se repete în acest an sunt reduse, conform unui raport de analiză al Prime Transaction.

"Spre deosebire de anii trecuţi, speranţele pentru dividende speciale sau rate de distribuţie crescute de la emitenţii de stat sunt minime. Chiar dacă suntem într-un an electoral, rezultatele financiare modeste ale unora şi planurile investiţionale ale altora fac ca potenţialul de a produce astfel de surprize să se fi diminuat considerabil", se menţionează în raport.

Hidroelectrica (H2O) încă nu şi-a anunţat propunerea de dividende, dar fiind emitent controlat de stat este plauzibil să se presupună o rată de distribuţie de 90% din profit. "Având în vedere istoricul companiei şi lipsa proiectelor investiţionale de amploare, ne aşteptăm ca rata de distribuţie să fie din nou ridicată, fiind posibil chiar să avem o surpriză pozitivă din acest punct de vedere", spun cei de la Prime Transaction.

Dividendul unitar estimat de casa de brokeraj se ridică la 12,6796 lei care, raportat la preţul acţiunii H2O din data de 21 martie, de 127,8 lei, echivalează cu un randament brut de 9,9%.

Conpet a propus un dividend de 6,5553972 lei pe acţiune, echivalentul unui randament de 7,4% (faţă de preţul acţiunii din 21 martie), în vreme ce propunerea conducerii Electrica este de 0,1178 lei pe titlu, respectiv un randament de 0,9%. Nuclearelectrica vrea să acorde 3,71601052 lei pe titlu, echivalentul unui randament de 7,5%, iar Transgaz a propus acţionarilor un dividend de 0,35 lei, cu un randament de 1,8%.

Conducerea Romgaz a venit în faţa investitorilor cu două propuneri de dividende. Una conform O.G. nr. 64/2001 ce prevede suma de 1,37 miliarde de lei, respectiv un dividend unitar de 0,3561 lei, din care 0,3397 lei/acţiune aferent rezultatului anului 2023 şi 0,0164 lei/acţiune aferent rezultatului reportat. Cealaltă este propunerea recomandată de conducerea administrativă şi executivă şi prevede alocarea a 550 milioane lei, respectiv un dividend unitar de 0,1425 lei, din care 0,1359 lei/acţiune aferent rezultatului anului 2023 şi 0,0066 lei/acţiune aferent rezultatului reportat.

"Pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a societăţii şi un grad de îndatorare sănătos din punct de vedere financiar, conducerea administrativă şi cea executivă propun ca rata de repartizare a profitului repartizabil să fie 20%", se arată în raportul Romgaz, adăugându-se că propunerea ţine cont de nivelul ridicat al investiţiilor companiei.

Data de înregistrare pentru dividende este după ex-date-ul majorării de capital cu alocare de gratuite pe care o realizează compania, când de obicei preţul se corectează masiv.

OMV Petrom a propus un dividend de 0,0413 lei, echivalentul unui randament de 6,3% faţă de preţul acţiunii din data de 21 martie, plus intenţia de a propune un dividend suplimentar.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb