Primele licenţe de telefonie mobilă din generaţia a treia (3G) vor fi acordate în toamna acestui an, în maxim trei luni începînd din acest moment, a declarat ieri ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Dan Nica, într-o conferinţă de presă. Ordinul privind acordarea a pînă la patru licenţe 3G, dintre care cel puţin una să respecte standardul UMTS, a fost semnat de ministrul comunicaţiilor la începutul acestei săptămîni, după finalizarea procesului de consultanţă cu operatorii prezenţi pe piaţa românească de telecomunicaţii. Licenţele pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii mobile de generaţia a treia se acordă prin licitaţie cu participare internaţională organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.
"Anunţul privind licitaţia va fi publicat în ziarele de miercuri, 14 iulie, după care firmele interesate vor avea la dispoziţie 30 de zile să cumpere caietul de sarcini şi alte 60 de zile să depună ofertele", a spus Nica.
Acesta a subliniat că nu s-a urmărit organizarea unei licitaţii pe preţ, ci pe proiecte de investiţii, astfel încît să participe doar companiile care au capacitate financiară de a investi în noua tehnologie, aproximativ 100 milioane de euro într-o primă etapă. În procesul de selecţie va conta mai ales oferta tehnică, investiţiile planificate, graficul de realizare şi dezvoltare, gradul de acoperire teritorială pentru a acoperi oraşele principale ale ţării.
Conform caietului de sarcini, firmele care vor depune oferte pentru obţinerea licenţelor 3G trebuie să înregistreze o cifră minimă de afaceri de 300 milioane euro, acestea putînd fi nu numai operatori de telecomunicaţii, ci şi bănci sau fonduri de investiţii.
Fiecare cîştigător declarat al licitaţiei va achita către Ministerul Apărării Naţionale un tarif de eliberare a spectrului de frecvenţă în valoare de 35 milioane dolari, care va fi plătit în mai multe tranşe. Prima tranşă - de 10,5 milioane dolari - va fi plătită în 120 de zile de la emiterea licenţei, iar restul sumei, în cîte cinci rate anuale de 4,9 milioane dolari fiecare, pînă la data de 30 ianuarie a fiecărui an, începînd cu anul 2006.
Licenţele de comunicaţii mobile de generaţia a treia vor fi acordate pe 20 ani şi pot fi reînnoite la cererea titularilor.
Pînă în prezent, cel puţin doi operatori s-au arătat interesaţi de obţinerea unei astfel de licenţe, dar există interes şi din partea unor companii internaţionale.
A treia generaţie de telefonie mobilă este destinată transmisiilor de voce şi multimedia de mare viteză, făcînd posibilă transmiterea de imagini în timp real, precum şi o serie de alte noi servicii.
Telefonia mobilă de generaţia a treia (3G) este implementată în diverse standarde: în Europa este folosit standardul UMTS, în America de Nord, CDMA 2000, iar în Japonia, NTT DoCoMo.