Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice Bucureşti (ISPH) a achiziţionat integral, în urma unei licitaţii internaţionale organizată de "Hidroelectrica", primele cinci microhidrocentrale din cele peste 20 propuse în prima etapă de privatizare. Traian Oprea, directorul general al "Hidroelectrica", a declarat ieri, în cadrul unui seminar organizat împreună cu "Eurelectric", că este vorba despre amenajări hidroenergetice pe rîul Gilort, pentru care ISPH a plătit 57,6 miliarde de lei. Domnia sa a adăugat: "Cele cinci microhidrocentrale aparţin în totalitate institutului. Pe lîngă valoarea tranzacţiei, ISPH va investi, în următorii cinci ani, un milion de euro".
Caietul de sarcini a fost cumpărat de 13 societăţi, din care şapte au depus oferte de participare la licitaţie. Domnul Oprea a menţionat că printre aceştia se numără "Energo Prod" Cehia, "Bega Utilaj Foraje" şi alte cîteva societăţi mai mici din România. Amenajarea Gilort cuprinde cinci hidrocentrale, cu o putere instalată de 8,4 MW şi o producţie medie de 16-20 GWh.
Licitaţia pentru amenajarea Firiza, lansată la privatizare o dată cu Gilort, va fi reluată în curînd. Directorul general al "Hidroelectrica" a explicat că aceasta nu a fost adjudecată, deoarece singurul ofertant - "Energy Holding", a acordat un preţ sub cel de pornire a licitaţiei. Domnia sa a spus că, săptămîna viitoare, vor fi lansate la privatizare şi alte microhidrocentrale.
"Hidroelectrica" deţine, în prezent, 244 microhidrocentrale în funcţiune, cu o putere instalată de 308 MW şi o producţie medie de 512 GWh.