Privatizarea energiei, soluţie ingrată la clientelismul politic

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 august 2012

Privatizarea energiei, soluţie ingrată la clientelismul politic

Guvernanţii s-au angajat, în faţa instituţiilor financiare internaţionale, să reia privatizările în domeniul energetic prin vânzarea de pachete minoritare pe bursă şi vânzarea de pachete majoritare către investitori strategici.

Numai că Europa trece printr-o criză fără precedent, iar scandalul politic legat de sus-pendarea preşedintelui Băsescu a distrus orice urmă de credibilitate a investitorilor în statul român. Nici insolvenţa Hidroelectrica nu a rămas fără ecouri negative în rândul băncilor şi a investitorilor.

Astfel, riscăm să vindem companiile din energie pe nimic, iar încăpăţânarea autorităţilor în menţinerea privatizărilor pare să nu aibă sens în actualul context politic şi economic.

Cunoscutul profesor de economie Daniel Dăianu ne-a declarat: "Din punctul de vedere al şanselor de a maximiza câştigurile din vânzarea unor pachete de acţiuni, într-adevăr nu este o perioadă bună pentru privatizări. Intervin, însă, alte aspecte. FMI şi Comisia Europeană nu ar fi pus presiune pe autorităţi pentru privatizarea companiilor din energie dacă acestea ar fi arătat o clară tendinţă de ameliorare a performanţelor economice. Nu scrie nicăieri că statul trebuie să privatizeze energia. Dar ineficienţa şi utilizarea marilor companii ca vaci de muls pentru politicieni au îndreptăţit organismele financiare internaţionare, care ne-au împrumutat sume substanţiale pe timp de criză, să ne oblige să pornim priva-tizările".

Domnia sa ne-a precizat că statul a ajuns singur în această situaţie, dându-şi singur cu stângu'-n dreptu' prin scandaluri politice fără precedent.

Daniel Dăianu susţine că cea mai mare greşeală pe care o pot face autorităţile în perioada următoare este să folosească banii din privatizări pentru acoperirea "găurilor" bugetare: "Instituţiile finanţatoare nu sunt absurde. Putem face, cu banii din listări şi vânzările unor pachete minoritare de acţiuni ale companiilor energetice, un fond de investiţii. Fondul va putea fi folosit pentru investiţii în energie sau aport de capital în alte investiţii ale statului cu parteneri privaţi".

Şi profesorul Aureliu Leca, expert în energie, ne-a declarat că militează pentru privatizare: "Situaţia în care a ajuns sistemul energetic este ingrată. Din cauza clientelismului politic, companiile s-au menţinut ineficiente. Statul nu a vrut să scoată bani din energie. Aşa că singura soluţie este privatizarea". Domnia sa ne-a spus că vindem energia într-un moment cum nu se poate mai prost pentru că am ajuns să decidă instituţiile financiare internaţionale în locul nostru: "Guvernanţii - şi nu mă refer numai la cei actuali, ci la toţi care au condus ţara după revoluţie - nu au avut strategii economice şi nici strategii energetice clare. Lipsa de reacţie a executivului a determinat ca alţii să ia hotărâri în locul nostru. Nu ştiu dacă acestea sunt neapărat cele mai bune".

Cunoscutul expert în energie, Jean Constantines-cu, este şi mai înverşunat: "Dintotdeauna am susţinut privatizarea pentru că ţara are nevoie de companii puternice. Privatizarea este o soluţie pentru încetarea corupţiei şi ineficienţei în companiile de stat. Sigur că statul se va alege, iar, cu puţini bani. România a ajuns singură în această situaţie din cauza politicienilor. Dacă aveam companii de stat eficiente, nu era nevoie să facem atât de multe privatizări şi poate am fi ajuns că jucăm un rol important în piaţa energetică europeană".

Vorbind strict de procesul de privatizare (n.r. câţi bani a încasat statul din vânzarea companiilor energetice până acum), domnul Constantinescu susţine că nu avem privatizări de succes, toate ridicând probleme de preţ.

Comentând momentul reluării privatizărilor din energie, domnia sa ne-a menţionat: "Momentul este foarte prost pentru că guvernanţii l-au făcut prost. Scăderea încrederii în statul român şi în viitorul companiilor energetice a fost dramatică în ultimii opt ani, iar situaţia nu se va schimba. Autorităţile au făcut nişte experimente aiurea cu diverse strategii energetice care fie nu au mai fost aprobate, fie au fost aprobate şi apoi nu au fost aplicate".

Faţă de insolvenţa Hidroelectrica, cei trei experţi au ajuns la concluzia că, într-adevăr, a fost o soluţie (şocantă la început) pentru curăţarea companiei de contractele directe dezavantajoase cu anumiţi traderi de energie. Sursele citate afirmă că Hidroelectrica trebuie scoasă acum rapid din insolvenţă şi trebuie eficientizată pentru a demonstra investitorilor că autorităţile sunt hotărâte în procesul de restructurare a companiilor de stat.

Ce ne-a pus FMI să vindem din energie:

- pachete minoritare de acţiuni de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz (ofertele vor fi derulate pe BVB)

- acţiunile Electrica - privatizare majoritară a Electrica Furnizare şi a celor trei companii de distribuţie

- acţiunile pe care le mai deţine statul în filialele Electrica privatizate

- Complexul Energetic Oltenia (cuprinde termocentralele de la Turceni, Rovinari şi Craiova, alături de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia) - privatizare majoritară

- Complexul Energetic Hunedoara (cuprinde termocentralele Deva şi Paroşeni, alături de minele viabile din Compania Naţională a Huilei) - privatizare majoritzară.

- Electrocentrale Bucureşti - privatizare majoritară.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De cand Leca si Jean Constantinescu sunt experti in energie ? Intrebati pe cei din sistem despre ei. Leca sa spuna de ce a tacut si tace in continuare referitor la retehnologizarea Portilor de Fier. Jean Constantinescu sa dea socoteala despre perioada 2000-2001 cand a fost presedinte ANRE si au aparut primele ordine de care au profitat "baietii destepti".

    De cand Leca si Jean Constantinescu sunt experti in energie ? Intrebati pe cei din sistem despre ei. Leca sa spuna de ce a tacut si tace in continuare referitor la retehnologizarea Portilor de Fier. Jean Constantinescu sa dea socoteala despre perioada 2000-2001 cand a fost presedinte ANRE si au aparut primele ordine de care au profitat "baietii destepti".

    Intr-adevar, nu sunt expertul ultimilor 8 ani, ce am facut se afla pe site-ul personal, inclusiv faptul ca lasasem ANRE in stare de buna functionare in iunie 2000, asadar ceva mai devreme si cind Hidroelectrica nu exista.

    Sa vindem la privati ce a mai ramas de vindut. De ce nu nationalizeaza Ponta Electrica Muntenia Sud? Ce a investit ENEL? Oha! Ce a investit Gaz de France in Distrigaz Sud? Companie de 100 de miliarde de euro cifra de afaceri ia fonduri europene? Ar trebui interzise accesul companiilor bogate la fonduri UE, ci doar cei saraci sa le poata accesa. Altfel companiile bogate vor deveni si mai bogate iar companiile sarace vor disparea. Tara e condusa de Ponta sau de FMI?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb