Negocierile pentru privatizarea SNP Petrom sînt destul de avansate, semnarea contractului fiind o chestiune de zile, a declarat, ieri, Silviu Lucian Boghiu, preşedintele Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului. Se pare că ultima problemă negociată de autorităţile române cu firma austriacă OMV, singurul ofertant rămas în cursa pentru SNP, a fost legată de acordurile de concesiune a unor perimetre de exploatare petrolieră. Problema pare să fi fost rezolvată, după ce alaltăieri au intrat în vigoare noile acorduri de concesiune încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi SNP "Petrom" pentru 155 de perimetre de dezvoltare-exploatare şi 46 de perimetre de exploatare petrolieră. Noile acorduri de concesiune au fost aprobate recent de Guvern, care a prelungit o mare parte din acordurile de concesiune aprobate, în 1999, de Cabinetul Radu Vasile.
Potrivit unor surse guvernamentale, contractul de privatizare urmează să fie aprobat, în perioada următoare, de Guvern şi de acţionarii companiei austriece OMV.
• SNP şi-a redus participaţia în "Grivcorelf"
Acţionarii "Grivcorelf" au decis, relativ recent, capitalizarea societăţii cu 26,6 miliarde de lei, prin emisiunea de noi acţiuni. SNP "Petrom" a fost singurul acţionar care a hotărît să nu participe la majorarea de capital, diminuîndu-şi astfel ponderea în societate de la 30% la 6,4%. În urma operaţiunii, capitalul social a ajuns la 33,9 miliarde de lei, iar noua structură a acţionariatului este următoarea: "Air Total International"-51%, Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA - 39,59%, AIBB GRIVCO-1%, "Fundaţia Umanistă Dan Voiculescu"- 1% şi "Sangold" SA - 1%. Compania "Grivcorelf" a operat, potrivit unor surse apropiate afacerii, staţia de carburant din aeroportul Băneasa, înregistrînd în ultimii patru ani o cifră de afaceri de peste 100 de miliarde de lei.