Privatizarea "Petrom"- o chestiune de zile

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 iulie 2004

Autorităţile române au rezolvat şi ultima condiţie pusă de austriecii de la OMV: concesionarea perimetrelor de exploatare petrolieră

Contractul de privatizare urmează să fie aprobat de Guvern şi, respectiv, de acţionarii OMV

Negocierile pentru privatizarea SNP Petrom sînt destul de avansate, semnarea contractului fiind o chestiune de zile, a declarat, ieri, Silviu Lucian Boghiu, preşedintele Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului. Se pare că ultima problemă negociată de autorităţile române cu firma austriacă OMV, singurul ofertant rămas în cursa pentru SNP, a fost legată de acordurile de concesiune a unor perimetre de exploatare petrolieră. Problema pare să fi fost rezolvată, după ce alaltăieri au intrat în vigoare noile acorduri de concesiune încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi SNP "Petrom" pentru 155 de perimetre de dezvoltare-exploatare şi 46 de perimetre de exploatare petrolieră. Noile acorduri de concesiune au fost aprobate recent de Guvern, care a prelungit o mare parte din acordurile de concesiune aprobate, în 1999, de Cabinetul Radu Vasile.

Potrivit unor surse guvernamentale, contractul de privatizare urmează să fie aprobat, în perioada următoare, de Guvern şi de acţionarii companiei austriece OMV.

SNP şi-a redus participaţia în "Grivcorelf"

Acţionarii "Grivcorelf" au decis, relativ recent, capitalizarea societăţii cu 26,6 miliarde de lei, prin emisiunea de noi acţiuni. SNP "Petrom" a fost singurul acţionar care a hotărît să nu participe la majorarea de capital, diminuîndu-şi astfel ponderea în societate de la 30% la 6,4%. În urma operaţiunii, capitalul social a ajuns la 33,9 miliarde de lei, iar noua structură a acţionariatului este următoarea: "Air Total International"-51%, Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA - 39,59%, AIBB GRIVCO-1%, "Fundaţia Umanistă Dan Voiculescu"- 1% şi "Sangold" SA - 1%. Compania "Grivcorelf" a operat, potrivit unor surse apropiate afacerii, staţia de carburant din aeroportul Băneasa, înregistrînd în ultimii patru ani o cifră de afaceri de peste 100 de miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb