Amânarea discuţiilor despre reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne face statul vinovat de adâncirea evaziunii fiscale, susţine Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a anunţat că nu va introduce pe agenda discuţiilor cu FMI subiectul reducerii TVA la carne şi la preparatele din carne. Această declatraţie ne face să credem că reprezentanţii ministerului nu au toate datele necesare pentru a înţelege punerea în aplicare, de urgenţă, a acestei măsuri. Şi mai mult, prin amânarea discuţiilor legate de reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne, statul se face vinovat de adâncirea evaziunii fiscale şi de condamnarea la faliment a producătorilor şi procesatorilor români", se arată în comunicat.
Alex Jurconi a declarat: "Cerem statului să trateze cu mai multă seriozitate reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne şi să discute punerea în aplicare a acestei măsuri, cu FMI. Le cerem reprezentanţilor Ministerului de Finanţe organizarea imediată a unor grupuri de lucru mixte, formate din reprezentanţi ai ministerului şi ai asociaţiilor profesionale, în care să se dezbată acest subiect. Amânarea discuţiilor despre reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne face statul vinovat de adâncirea evaziunii fiscale".
Reprezentanţii Pro Agro mai susţin că orice zi care trece nu face decât "să adâncească încrengătura evaziunii fiscale şi să ducă, tot mai aproape de faliment, producătorii şi procesatorii de bună credinţă".
Ce nu vede statul este că producătorii şi procesatorii noştri nu se luptă doar cu un TVA mult prea mare pentru posibilităţile lor. Aceştia sunt suplimentar presaţi de concurenţa cu producătorii de carne din Ungaria, unde TVA s-a redus la 5%. Evaziunea fiscală, competiţia neloială şi concurenţa producătorilor şi procesatorilor din Ungaria fac din reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne o prioritate naţională", conchide comunicatul.
Reducerea TVA la carne şi preparatele din carne este o prioritate pentru industria cărnii din România. De aceea, Campania "Taie TVA" este susţinută de Federaţia Naţională Pro Agro, împreună cu membrii săi (asociaţii profesionale reprezentative din domeniul productiei si procesării carnii): Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în parteneriat cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).