Problemele energiei eoliene, aduse în atenţia lui Ponta de un primar din Constanţa

V.B.
Companii #Energie / 23 septembrie 2014

Primarul independent al comunei constănţene Peştera, Valentin Vrabie, îi atrage atenţia premierului Victor Ponta "asupra derapajelor, inconstanţelor şi incoerenţelor legislative existente în domeniul energiei eoliene", într-o scrisoare deschisă trimisă ieri prim-ministrului.

Referindu-se la acest subiect, primarul (fost membru PSD până în 2011) precizează: "Resimt şi eu alături de ceilalţi colegi, indiferent de culoarea politică a acestora, lipsa unui sprijin real din partea Guvernului. În condiţiile în care de la puterea centrală nu ni s-a acordat nici atenţie şi nici mijloace financiare, comunele din Dobrogea au fost vitregite inclusiv de singurele oportunităţi avute pentru o dezvoltare durabilă: investiţiile în domeniul eolian. Guvernul dumneavoastră a găsit o singură soluţie la problemele economice şi sociale ale comunelor dobrogene, acolo unde din anul 2007 industria eoliană începuse să se dezvolte: punerea pe fugă a investitorilor, prin măsuri legislative abuzive şi incoerente, care din păcate au generat intrarea în moarte clinică a întregului judeţ".

Cu toate că atât Programul de Guvernare, cât şi promisiunile electorale ale fostei alianţe USL vorbeau despre facilităţi şi beneficii acordate investitorilor din acest domeniu, realitatea demonstrează că acest mediu de afaceri a fost sufocat iar stabilizarea cadrului legislativ, administrativ şi fiscal dar şi respectarea de către autorităţi a pachetului de măsuri legislative adoptate nu mai reprezintă decât nişte deziderate, susţine edilul din Peştera.

În calitate de şef al Guvernului, Ponta este acuzat că, prin modificări succesive (OUG 57/2013 şi HG 994/2013) ale Legii nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, a modificat retroactiv şi "brutal" schema de susţinere a energiei regenerabile în ţara noastră şi a stopat investiţiile în acest domeniu, "probabil cu scopul de a proteja cu îndârjire nimicul care ne rămâne după retragerea investitorilor străini", afirmă primarul Vrabie.

"Toate acestea au condus spre cea mai neagră veste pentru România: economia a intrat în recesiune, după ce două trimestre consecutive (Trimestrul I si Trimestrul II din 2014) au înregistrat contracţie economică", se mai arată în comunicatul remis astăzi redacţiei.

La nivelul comunei Peştera, din fondurile adunate în bugetul local ca urmare a dezvoltării parcului eolian cu 30 turbine şi o capacitate de 90 MW, au fost realizate numeroase investiţii necesare comunităţii locale: construcţia unei şcoli ultramoderne în care învaţă peste 350 de elevi, reabilitarea cabinetului medical din localitate, reabilitarea căminelor culturale din toate satele, pietruirea a 10 km de drumuri comunale, alimentarea cu apă a satului Ivrinezu Mic, reabilitarea sistemului de iluminat în toate satele, construcţia unui parc central cu locuri de joacă pentru recreere, menţionează sursa citată.

Având în vedere că şi alte societăţi care erau în faze avansate de dezvoltare a unor capacităţi noi de producere a energiei eoliene şi-au amânat toate investiţiile, bugetul comunei a fost lipsit de aproximativ 250 milioane euro, bani care ar fi fost necesari pentru continuarea tuturor proiectelor începute şi pentru demararea altora noi.

În cazul în care România şi-ar fi respectat angajamentele asumate în ceea ce priveşte schema ajutorului de stat, şi judeţul Constanţa s-ar fi bucurat cu siguranţă de un interes şi mai crescut al investitorilor din acest domeniu. Aceste investiţii ar fi depăşit astăzi 10 miliarde de euro la nivel de judeţ iar administraţiile publice locale ar fi căpătat independenţa financiară care le-ar fi permis o dezvoltare rapidă în acord cu nevoile locale, mai arată Valentin Vrabie.

"Chiar dacă încă mai trecem printr-o perioadă de criză, gura de oxigen provenită de la aceste investiţii ar fi salvatoare şi un întreg mecanism economic ar funcţiona din nou. O parte din aceşti bani ar circula în piaţă în diverse domenii precum transporturi, construcţii, intermedieri, pază, contractare forţă de muncă, etc. Mai mult, toţi locuitorii judeţului ar fi beneficiat de modernizarea câtorva sute de kilometri de drumuri fără a fi implicat financiar în vreun fel bugetul Consiliului Judeţean", informează comunicatul.

În finalul scrisorii, primarul Vrabie propune revenirea la forma iniţială a legii 220/2008 în ceea ce priveşte schema de acordare a certificatelor verzi şi afirmă că, "în situaţia în care paragrafele citate anterior din Programul de Guvernare nu sunt simple perdele de fum şi Cabinetul dumneavoastră chiar înţelege că energia reprezintă sângele economiei, vă solicit imperativ intervenţia pentru a defini mecanismele menite să asigure predictibilitatea legislaţiei fără de care politicile publice româneşti nu au cum să câştige încrederea mediului investiţional."

Mai mult, Valentin Vrabie vine cu o soluţie: înfiinţarea parcului industrial din Medgidia şi atragerea unei companii internaţionale producatoare de echipamente şi componente necesare acestei industrii.

"Cu port, autostradă, acces la sistemul feroviar, legislaţie favorabilă dar şi susţinere din partea statului român lucrurile ar căpăta un alt sens. Într-o Românie a anului 2014 în care legea se pune în paranteză atunci când interesul o cere, în care se guvernează prin OUG-uri de 45 de zile, în care taxele şi impozitele se micşorează doar în campanie electorală (taxa de stâlp şi acciza la carburant), în care anul şcolar începe fără manuale, cetăţenii nu mai au nevoie de promisiuni deşarte şi de himere ci de lucruri concrete şi plauzibile", subliniază edilul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb