"Hidroelectrica" a înregistrat o pierdere financiară de 421,4 milioane lei în 2003, an secetos, din cauză că a cumpărat energie de la termocentrale la preţuri mari pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale şi de export şi a aplicat preferenţial clauza de forţă majoră, susţin procurorii DIICOT.
Procurorii DIICOT acuză în rezoluţia în baza căreia s-a început urmărirea penală în Dosarul energiei că "Hidroelectrica" a activat în 2003, în plină secetă, clauză de forţă majoră, reducând cantităţile de energie livrate de "Electrica" consumatorilor captivi, precum şi în contractele de export, fără a micşora însă şi cantităţile pentru intermediari şi companii.
"Din cauza secetei prelungite a fost produsă o cantitate de numai 13.195 GWh, fiind necesar să se cumpere în principal de la termocentrale 2.465 GWh la preţuri mari, pentru îndeplinirea obligaţiilor contractuale şi la export", se arată în rezoluţia DIICOT, citată de NewsIn.
Procurorii au ajuns la concluzia că "Hidroelectrica" a înregistrat o pierdere de 385,69 milioane lei fără TVA, adică 421,4 milioane lei, din cauză că a cumpărat energie mai scumpă pentru a-şi onora contractele prin care vindea la preţuri mai mici decât cele la care achiziţiona.
"În anul 2003, mai mult de jumătate, respectiv 55% din pierdere se datorează depăşirii cantităţilor de energie electrică stabilite de ANRE pe piaţa concurenţială, în sensul că din cantitatea programată spre vânzare de 5.571 GWh a fost în fapt vândută cantitatea de 7.836 GWh", se menţionează în rezoluţia DIICOT.
Potrivit documentului citat, activarea clauzei de forţă majoră numai în relaţiile contractuale ale "Hidroelectrica" încheiate cu "Electrica", societate care livrează energie populaţiei, a avut drept consecinţe pe de-o parte înregistrarea de pierderi financiare pentru "Hidroelectrica", iar pe de altă parte creşterea preţului de furnizare a electricităţii către populaţie, care a cumpărat energie mai scumpă, achitând circa 3,226 milioane euro în plus.
Procurorii DIICOT acuză conducerea "Hidroelectrica" de nerespectarea limite maxime a cheltuielilor de exploatare prin achiziţia de electricitate de la "Termoelectrica" şi de neaplicarea clauzei de forţă majoră în toate contractele.
Din cauză că a aplicat preferenţial clauza de forţă majoră, producătorul celei mai ieftine energii din ţară a cumpărat energie la un preţ mediu de 154,7 lei/MWh, pe care a vândut-o la preţuri medii, pe piaţa concurenţială şi reglementată, de 54,9 lei/MWh.
DIICOT îl acuză, de asemenea, pe preşedintele de atunci al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Ion Lungu, că ar fi aprobat preţuri de vânzare a electricităţii de către "Hidroelectrica" spre populaţie, care erau sub costurile companiei.