PRODUCĂTORII AGRICOLI:  Unde sunt depozitele promise?

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 4 martie 2010

Unde sunt depozitele promise?

Agricultorii către politicieni: "Sunteţi în cârdăşie cu samsarii şi importatorii pentru că noi nu am cotizat la campaniile voastre!"

Micii producători agricoli sunt "foc şi pară" pe autorităţi din cauză că acestea nu au pus la punct, până în prezent, nici măcar legislaţia prin care să se înfiinţeze depozitele pentru legume şi fructe promise în campania electorală de toate partidele şi toţi candidaţii la preşe-dinţie.

În toamna anului trecut, când au avut loc alegerile prezidenţiale, toţi pretendenţii la şefia ţării promiteau că agricultura va constitui o prioritate a mandatului lor şi că Guvernul se va implica în construcţia de spaţii de depozitare, în mai toate zonele ţării, pentru ca producătorii să poată să-şi depoziteze marfa în condiţii civilizate.

De atunci şi până în prezent, exceptând faptul că nu a fost pusă nici măcar piatra de temelie a unui depozit, autorităţile noastre se pot lăuda doar cu faptul că proiectele legislative în acest sens au picat cu brio prin Parlament. Ultimul de acest gen, care prevedea susţinea grupurilor de producători de către stat pentru construcţia depozitelor a fost respins, pe 1 martie, de către Senat, Guvernul nesusţinând adoptarea sa.

Mai mult decât atât, subiectul, atât de important pentru agricultori, a dis-părut din dezbaterile publice, fapt ce, spun agricultorii, relevă că "a fost vorba doar de praf în ochi aruncat ţăranilor în campania electorală" din toamna anului trecut.

Cel mai ieftin depozit, spun fermierii, a cărui capacitate este de 50.000 de tone, costă între 2-3 milioa-ne euro, bani greu de obţinut numai din vânzare de roşii sau ceapă...

Din cauza frigului, marfa s-a stricat în barăci

Astfel, ca şi în alţi ani, legumele şi fructele au fost depozitate în ba-răci, hambare şi alte spaţii neconforme, iar pe timpul iernii, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, o bună parte din recoltă s-a stricat, după cum ne-au declarat reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Legume şi Fructe din România (ANPFPR).

Aceştia ne-au precizat că producătorii agricoli pierd, la ora actuală, contracte la export şi cu supermarketurile, care refuză să le cumpere marfa nedepozitată în condiţii de igienă, şi neambalată.

"Avem pierderi foarte mari din cauză că nu avem unde să ne depozităm marfa ce a rămas nevândută, iar asta în timp ce importurile de legume sunt de 100%, iar în supermarketuri nu găsim produse româ-neşti", ne-au mai spus reprezentanţii ANPLFR.

Legumele, vândute la samsari, de teama pagubei

Noua recoltă va apărea în intervalul mai-iulie, iar o bună parte dintre aceasta, spun producătorii, va fi vândută samsarilor care, odată, cu ea, iau şi profitul ţăranilor care nu-şi permit să-şi ţină marfa nevândută să se strice.

Mircea Croitoru, liderul Asociaţiei Legume-Fructe "Matca", ne-a declarat că producătorii agricoli sunt extrem de revoltaţi că politicienii nu îşi onorează promisiunile făcute în colegiile electorale în timpul campaniei prezidenţiale şi a subliniat că agricultorii iau în calcul să înceapă acţiunile de protest.

"Ni s-a promis, în campanie, că vor fi în-fiin-ţate depozite, iar acum, când agricultura tinde să ajungă în ceasul al doisprezecelea, constantăm că a fost vorba doar de praf aruncat în ochii ţăranilor", ne-a spus Mircea Croitoru.

Producătorii agricoli mai acuză politicienii că nu-şi onorează promisiunile şi din cauză că aceştia ar fi în cârdăşie cu samsarii şi impor-tatorii.

"Au venit să ne ceară bani în campanie şi tindem să credem că nu-şi onorează promisiunile pentru că sunt în cârdăşie cu samsarii şi importatorii iar de noi au uitat pentru că nu am cotizat în campania electorală", ne-au spus fermierii, sub protecţia anonimatului.

Aceştia mai susţin că alternative nu prea există din cauză că programele europene care dau posibiltatea accesării de fonduri pentru construcţia de depozite sunt greu accesibile şi greu de pus în practică pentru grupurile de producători.

Traian Băsescu, în campania electorală, despre priorităţi: "Depozite regionale pentru agricultori, ca aceştia să nu mai stea cu produsele pe marginea drumului, fie că sunt pepeni la Dăbuleni sau roşii în altă parte"

*

Mircea Geoană în campania electorală, despre priorităţi: "Trebuie instaurat un sistem de colectare, de depozitare şi să eliminăm samsarii".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Aceste depozite au existat acum 20 de ani .Ce s-a facut cu ele ?S-au dat pe spagi diferitilor interlopi.Vor raspunde in curind toti cei vinovati pentru jaful facut in Romania ultimilor 20 ani.Nu va fi loc in puscarii pentru ei.Bine inteles ca acesti hoti vor striga ca sunt condamnati politic.Si prostimea va crede.

    Aceste depozite au existat acum 20 de ani .Ce s-a facut cu ele ?S-au dat pe spagi diferitilor interlopi.Vor raspunde in curind toti cei vinovati pentru jaful facut in Romania ultimilor 20 ani.Nu va fi loc in puscarii pentru ei.Bine inteles ca acesti hoti vor striga ca sunt condamnati politic.Si prostimea va crede.

    Stendhal in Rosu si negru;"Oamenii acoperiti de onoruri nu sunt decit niste escroci care au avut fericirea sa nu fie prinsi in flagrant delict".

    1. Membrii sindicatelor taranesti trebuie sa inteleaga odata pentru totdeauna ca NIMENI nu le va da nimic daca nu se organizeaza in asociatii puternice care sa oblige nu sa ceara! Saia exemplu de la europenii ceilalti! Aviz tuturor acestor nedreptatiti-veniti alaturi de celelalte sindicate agricole si din alte ramuri ale economiei in aceasta primavara pentru ai obliga pe guvernanti sa faca ce li se cere sau sa plece cu basul...lor cu tot! Sa nu mai creada ca noi existam pt ca exista ei ci invers ,ei sunt platiti din munca noastra! Veti fi anuntati pe aceste bloguri! Fiti pe faza!

    Stimabile , dupa opinia mea ai scris articolul asta pe genunchi , stimulat de asa - zisa opozitie !

    Sa pornim de la intrebarea "Unde sunt depozitele promise ?" si s-o impartim in doua : 

    1) Ce fel de depozite ? 2) Promise de cine ? Poti sa - mi raspunzi la cele 2 intrebari ? Ce legatura au Basescu si chiar Geoana cu depozitele visate de fermierii care stau sub "protectia anonimatului" . Si ce trebuie sa faca autoritatile (care autoritati ?) in actualele conditii de legislatie(apropos , legislatia o face Parlamentul si nu autoritatile) ?. Si cine umbla din poarta in poarta ca sa forteze donatiile de campanie electorala a unor simplii fermieri ?

    Fondul problemei e ca toata lumea asteapta ca altii sa faca treaba , in tim ce ei sa dea indicatii pretioase ! Iar textele patetice cu marfa stricata in hambare improvizate sunt destul de caraghioase , daca tu n-ai grija de ce - i al tau , de ce s-o faca altul ?!  

    1. Esti penibil prietene! Daca nu ai fost pe aici prin campanie sa vezi ca atat baselu cat si geoana si ai lui au promis depozite pentru fermieri si le-au dat la cioc inseamna fie ca esti abnezic, fie ca esti prost.

      Fie esti unul dintre cei de la guvernare care si-a mintit concetatenii pentru propriul fund gras :). Se vede amice ca nu ai nicio treaba cu agricultura

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb