Producătorii de energie cer majorări substanţiale de preţuri

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 noiembrie 2012

Producătorii de energie cer majorări substanţiale de preţuri

Autoritatea care reglementează piaţa noastră de energie (ANRE) a primit cereri de majorări substanţiale de preţuri pentru piaţa reglementată.

Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, ne-a declarat: "Producătorii termo au solicitat tarife de peste 200 de lei/MWh faţă de media actuală de circa 170 de lei/MWh. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica au solicitat tarife sub 200 de lei/MWh, dar majorate faţă de cât primesc acum pentru energia livrată populaţiei şi unor agenţi economici. Hidroelectrica solicită cel puţin dublu faţă de preţul actual de aproximativ 72 de lei/MWh".

Domnia sa ne-a precizat că ANRE va analiza aceste tarife pentru a vedea dacă majorările solicitate sunt justificate şi va lua o decizie în luna decembrie. ANRE va stabili, în func-ţie de solicitările primite şi care vor fi producătorii care vor participa la "coşul" de energie pentru piaţa reglementată.

Domnul Havrileţ ne-a explicat: "Dacă vom constata că majorările cerute de producători sunt justificate, vom schimba ponderea cantităţilor, iar la piaţa reglementată vor participa numai anumiţi producători. De asemenea, luăm în calcul şi o accelerare a procesului de liberalizare a pieţei pentru agenţii economici care primesc acum energie la preţ reglementat. Sunt unii producători care cer să le acoperim şi pierderile în tarif. Eu personal vreau să văd care sunt factorii care au schimbat radical situaţia faţă de anii trecuţi şi ce anume a generat necesitatea scumpirilor invocate de producători".

Distribuitorii de energie, dar şi transportatorul naţional au, la rândul lor, solicitări de majorare de tarife. ANRE estimează că la jumătatea lunii decembrie consumatorii captivi vor afla dacă anul viitor îi aşteaptă şi alte scumpiri decât cele anunţate prin calendarul de liberalizare a preţurilor.

Preşedintele ANRE ne-a mai declarat că vor fi întârzieri în stabilirea tarifelor reglementate de distribuţie la gaze şi electricitate pentru următoa-rea perioadă de regularizare (2013-2017) deoarece noua Lege a energiei a fost promovată abia în vară şi verificarea investiţiilor efectuate de operatori se derulează mai anevoios. Astfel, noile tarife vor fi aplicate, probabil, din trimestrul II al anului viitor.

Pentru operatorii de trans-port (Transgaz şi Trans-electrica), ANRE şi-a propus că stabileas-că tarifele aferente din acest an, pentru a putea fi aplicate de la 1 ianuarie.

Autorităţile consideră că prima etapă de liberalizare a preţurilor pentru consumatorii industriali a avut un debut bun.

Preţul energiei pe pieţele administrate de OPCOM a scăzut simţitor în septembrie şi octombrie faţă de iulie şi august, deşi sistemul energetic este afectat de seceta hidrologică.

Factorii care au influenţat diminuarea preţurilor au fost scăderea cererii pe fondul temperaturilor ridicate, scăderea cererii industriei şi intrarea în piaţă a centralei Petrom de la Brazi.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a decis ieşirea din forţa majoră impusă de seceta hidrologică la data de 1 decembrie. Astfel, Hidroelectrica va relua livrările de energie în cadrul contractelor existente conform cantităţilor achiziţionate de furnizori şi consumatori industriali. Până în prezent, societatea a redus livrările în funcţie de producţie, diminuarea cantităţilor livrate ajungând şi la 50%.

Pe piaţa PCCB administrată de OPCOM, Hidroelectrica a vândut circa 1,5 TWh de energia disponibilă aferentă anului viitor pentru suma totală de 353 milioane lei. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, ne-a precizat că veniturile suplimentare realizate de societate prin vânzarea pe piaţa liberă sunt de circa 148 milioane lei. Preţul minim de vânzare a fost de 220 de lei/MWh.Wh.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb