Producerea de energie verde necesită investiţii de 1,8 miliarde euro, până în 2015

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 mai 2007

Necesarul de investiţii pentru valorificarea resurselor regenerabile de producere a energiei se vor ridica, până în 2015, la 1,8 miliarde de euro, estimându-se punerea în funcţiune a unor capacităţi cu o putere totală de 1.600 MW, potrivit proiectului de strategie energetică, citat de NewsIn. Potrivit documentului elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), cele mai profitabile capacităţi care folosesc resursele regenerabile pentru producerea de energie electrică, în funcţie de costurile de utilizare şi volumul de resurse) sunt microhidrocentralele, centralele eoliene şi instalaţiile care produc energie cu ajutorul biomasei.

Astfel, se estimează că, până în 2015, necesarul de investiţii în domeniul producerii de energie verde se va ridica la 1,8 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a producţiei de energie din surse regenerabile va fi asigurată de instalaţiile hidro de mică putere, care pot produce în total până la 1,7 TWh, la o putere totală de circa 600 MW instalaţi. De asemenea, aplicaţiile eoliene vor produce între 1,3 şi 1,6 TWh, la o putere instalată de circa 700 MW. Grupurile de cogenerare ce utilizează biomasa vor produce maximum 1 TWh, la o putere instalată de 150-300 MW.

"Cu excepţia centralelor hidroelectrice mari, costurile de producere a energiei electrice în unităţi ce utilizează surse regenerabile sunt în prezent superioare celor aferente utilizării combustibililor fosili", se arată în proiectul de strategie.

Susţinerea producţiei de energie electrică din surse regenerabile se realizează prin Certificatele Verzi tranzacţionate pe Piaţa concurenţială de Certificate Verzi şi cote obligatorii pentru furnizori. Fiecare furnizor este obligat să achiziţioneze anual un număr de Certificate Verzi, proporţional cu cantitatea de energie electrică vândută consumatorilor de către respectivul furnizor.

"Au fost stabilite următoarele cote obligatorii, ca valori procentuale anuale din consumul brut de energie electrică: pentru anul 2006-2,2%, pentru anul 2007-3,74%, pentru anul 2008-5,26%, pentru anul 2009-6,78% şi, începând cu anul 2010, 8,4%", se mai arată în document. De asemenea, se urmăreşte întărirea rolului pieţei de certificate verzi, pentru promovarea capitalului privat în investiţiile din domeniul surselor regenerabile.

De asemenea, valoarea estimată a investiţiilor privind protecţia mediului se ridică la 1,7 miliarde de euro. În acest capitol se vor încadra investiţiile privind limitarea emisiilor gazelor cu efect de seră şi a altor poluanţi, construirea depozitului final de deşeuri slab şi mediu active şi a celui pentru depozitarea finală a combustibilului ars de la Cernavodă. Costurile de mediu vor fi internalizate treptat în preţul energiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb