Hidroelectrica a raportat cel mai mare profit brut semestrial înregistrat vreodată de companie în primele şase luni ale acestui an, respectiv 509 milioane lei, mai mare cu 28 milioane lei decât profitul brut înregistrat de companie în perioada similară a anului trecut când aceasta raportase tot un record al profitului de 481 milioane lei.
Potrivit companiei, această performanţă financiară reflectă în principal strategia eficientă de control al costurilor operaţionale şi diminuarea semnificativă a cheltuielilor financiare, pe fondul reducerii gradului de îndatorare.
Principalele influenţe care au contribuit la înregistrarea unui rezultat financiar foarte bun în primele 6 luni ale anului sunt reprezentate, în primul rând, de un control mai riguros al costurilor operaţionale. În primul semestru cheltuielile cu serviciile prestate de terţi au fost reduse cu 22%, iar cheltuielile cu remuneraţia personalului s-au diminuat cu 13%, în raport cu nivelele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, transmite compania.
De asemenea, la rezultat a contribuit şi diminuarea gradului de îndatorare financiară: în perioada ianuarie - iunie 2014 cheltuielile cu dobânzile au fost reduse cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut ca urmare a scăderii datoriilor către bănci cu 43% în intervalul iunie 2013 - iunie 2014. Datoria societăţii faţă de bănci s-a redus cu 625 milioane euro de la 841 milioane euro la 20 iunie 2012 la 216 milioane euro la 30 iunie 2014.
Performanţa financiară raportată în semestrul I al acestui an a fost obţinută pe fondul unui cadru legislativ ostil care a indus în sarcina societăţii cheltuieli anuale suplimentare în valoare de 150 mil. lei sub formă impozitului pe construcţii speciale şi venituri anuale reduse cu 60,4 mil. lei, rezultanta a ordinelor ANRE de suplimentare a cantităţii anuale de energie livrată pe piaţă reglementată cu 1.3 TWh, respectiv de diminuare a preţului practicat pe această piaţă cu 8%.
Rezultatul financiar raportat la primele 6 luni ale anului a fost obţinut totdată pe fondul reducerii semnificative a veniturilor înregistrate de companie în primul semestru al anului 2014 faţă de primul semestru al anului 2013, respectiv cu 110 milioane lei, de la 1,6 miliarde lei la 1,49 miliarde lei, datorită reducerii preţului mediu de tranzacţionare al energiei în piaţă, că urmare a aportului semnificativ de energie din surse regenerabile şi de reducere a consumului.
Având în vedere contractarea întregii producţii de energie bugetată pentru anul 2014, implementarea în continuare a măsurilor de redresare economică prevăzute în planul de reorganizare, diminuarea permanentă a gradului de îndatorare precum şi învestirea fondurilor proprii în proiecte de retehnologizare caracterizate de un randament tehnic şi financiar ridicat, în prezent există toate premisele necesare pentru raportarea la sfârşitul anului 2014 a unui rezultat financiar similar celui înregistrat în anul 2013, concluzionează compania.
1. Profit adevarat oare ?
(mesaj trimis de Decuseara în data de 22.07.2014, 13:47)
Cred ca este un profit fortat. Retehnologizarile , investitiile , mentenanta au fost stopate pentru crestera artificiala a profitului , asfel incat "baiatul destept " Borza si cei din spatele lui sa aiba un comision cat mai mare. Insa din urma asteapta procesele salariatilor concediati cu milioane de lei daune , masinile hidro care fara reparatii de intretinere vor pica si vor necesita cheltuieli mult mai mari pentru readucerea pe linia de functionare si asa mai departe. Consider ca e un profit mascat si se va intampla ca la Nuclear electrica , care dupa listare si a scazut profitul dramatik. E o minciuna profitul asta , atentie domnilor.