Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat pe 31 mai 2012 prin fuziunea Complexului Energetic Rovinari SA, Complexului Energetic Turceni SA, Complexului Energetic Craiova SA şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) SA.
Conducerea Complexului Oltenia estimează, pentru 2012, respectiv după şapte luni de funcţionare, că societatea va avea o cifră de afaceri peste 2,2 miliarde lei şi un profit brut de peste 200 milioane lei. Energia electrică vândută de companie în 2012 este de aproximativ 9 TWh, cu o valoare totală de 1,9 miliarde lei. Oficialii societăţii apreciază că aceste rezultate financiare vor fi considerabil superioare celor bugetate.
Complexul Oltenia nu derulează contracte negociate în mod direct pentru vânzarea de energie, ci numai contracte încheiate pe piaţa reglementată şi pe platformele de tranzacţionare administrate de OPCOM.
Autorităţile doresc să listeze Complexul Oltenia la Bursa de Valori Bucureşti, fiind planificată şi agreată cu FMI vânzarea unui pachet de 15% din acţiuni, în urma unui aport de capital. Fondurile obţinute din listarea la bursă a pachetului de 15% vor fi utilizate pentru investiţii. Etapele legale pentru parcurgerea acestui demers se vor derula în cursul anului 2013, susţine conducerea producătorului de energie.
• Investiţii majore
În prezent, Complexul Oltenia are în derulare mai multe lucrări mari de investiţii pentru modernizarea grupului energetic nr.4 de la Sucursala Rovinari, pentru evacuarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui sub forma de şlam dens la Sucursala Turceni, dar şi pentru continuarea proiectelor de implementare a instalaţiilor de desulfurare gaze arse la Turceni Rovinari şi Craiova. Alte investiţii derulate vizează executarea unor lucrări de reabilitare şi modernizare a utilajelor miniere de la fosta SNLO.
Reprezentanţii societăţii ne-au precizat că, pentru perioada iunie - noiembrie 2012, valoarea acestor lucrări de investiţii s-a ridicat la aproximativ 270 milioane lei. Suma a fost asigurată din surse proprii şi din împrumuturile bancare obţinute la nivelul fiecărei entităţi componente ale Complexului Oltenia.
• Măsuri de eficientizare
Actuala structură de funcţionare a Complexului Oltenia are posibilitatea de a controla costurile cu combustibilul în ponderea produsului finit (energia electrică) întrucât cărbunele este o parte semnificativă a costului pe MWh (circa 40%). Reprezentanţii societăţii ne-au declarat: "Prin gestionarea integrată a stocurilor de cărbune şi a depozitelor intermediare se diminuează pierderile determinate de scăderea calitaţii combustibilului şi se realizează o reducere a consumurilor specifice. Înainte de fuziune, fiecare dintre cele trei centrale trebuiau să asigure capacităţi de producţie în aşa-numita rezervă caldă, respectiv câte un grup energetic de rezervă, apt în orice moment să livreze energie în sistem când apărea această necesitate. Pentru aceste grupuri de rezervă se cheltuiau sume importante. În urma fuziunii celor trei centrale, se menţine doar un singur grup în rezerva caldă, la nivel de companie, având posibilitatea de a oferi pe piaţă o cantitate suplimentară de aproximativ 300 MW".
De asemenea, prin existenţa unor stocuri unice de rezervă pentru piese de schimb, pentru cele trei sucursale energetice, Complexul Oltenia realizează o reducere a imobilizărilor financiare. La nivelul societăţii, se efectuează achiziţii comune, la scară largă, ce determină scăderi de preţuri unitare raportat la cantitaţile actuale necesare, mai susţin oficialii Complexului Oltenia.
• Propuneri de îmbunătăţire a legii energiei
Conducerea Complexului Oltenia apreciază că noua lege a energiei, care a intrat în vigoare în vară, stabileşte foarte clar condiţiile de tranzacţionare a energiei electrice în mod transparent, echidistant şi competitiv pe piaţa angro. Reprezentanţii societăţii consideră că legea nu reglementează suficient transparenţa în zona contractelor cu consumatorii finali (piaţa cu amănuntul), nu stipulează obligativitatea producătorilor de energie regenerabilă de a asigura energia de înlocuire şi nu tratează distinct integrarea pe piaţa europeană.
Aceştia ne-au explicat: "Energia pe bază de cărbune, fiind o sursă de energie constantă, permite acoperirea deficitului din sistem în cazul întreruperii activităţii celorlalte categorii de producători. Modificarea legislaţiei secundare ANRE, astfel încât producătorii de energie regenerabilă (eoliană, solară, hidro) să poată încheia direct contracte pentru energia de înlocuire cu Complexul Oltenia, ar fi benefică pentru ambele tipuri de producători".
Reprezentanţii Complexului Oltenia mai susţin că noile platforme de tranzacţionare aflate în curs de avizare (cea pentru marii consumatori şi cea tip OTC) vor aduce un plus de eficienţă şi lichiditate în piaţa noastră de energie.