Profit de 90 de milioane de euro pentru intermediarii de energie

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 august 2005

Pe o piaţă de aproape jumătate de miliard de euro se bat, în prezent, 91 de firme, din care preşedintele Băsescu susţine că doar cîteva contează

Hotărîrea privind liberalizarea pieţei energiei este contrasemnată de ministrul Ionuţ Popescu, iar nu de Aleodor Frâncu, şeful Cancelariei primului-ministru!

Piaţa intermediarilor de energie electrică atinge anual jumătate de miliard de euro, iar profiturile cumulate ajung la suma de aproximativ 90 de milioane de euro.

Surse autorizate din domeniul energiei susţin că producătorii vînd, anual, către intermediari, circa 2.000 MWh. Furnizorii de energie vînd MWh cu un preţ mediu de 32-33 euro. Un calcul sumar arată că valoarea energiei vîndută de intermediari se cifrează la peste jumătate de miliard de euro. Cantităţile cele mai mari de energie ieftină sînt produse de "Hidroelectrica".

Pe piaţa intermediarilor sînt autorizate în prezent să funcţioneze 91 de firme, numai că preşedintele susţine că doar cîteva contează cu adevărat pe această piaţă. Cu excepţia "Electrica", firmele care au concentrat contracte importante sînt "Grivco", "Energy Holding", "Romenergo" şi "Luxten", mai susţin sursele citate.

Reputatul specialist în domeniul energiei, Aureliu Leca, în prezent şef al catedrei UNESCO pentru Energie şi Mediu din cadrul Universităţii "Politehnica", şi fost şef al RENEL în anii '97-'98, susţine: "Adaosul comercial la intermediere este de 4-5 euro la preţul unui MWh. Cel mai ieftin şi mai vînat producător este < Hidroelectrica >. Un calcul sumar ne arată că acest comision le aduce anual furnizorilor aproximativ 90 de milioane de euro. Practic operaţiunea constă în manevrarea unor hîrtii. Toate contractele de intermediere trebuie făcute publice şi, bineînţeles, controlate în amănunt. < Hidroelectrica > trebuie lăsată să respecte legea şi să-şi vîndă direct energia produsă".

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a dat dreptul "Hidroelectrica" (şi tuturor celorlalţi producători) să vîndă direct energie electrică (cea mai ieftină de pe piaţă) consumatorilor eligibili. Fostul preşedinte al RENEL susţine că, pe vremea guvernării PSD, Consiliul de Administraţie al societăţii "Hidroelectrica" a primit dispoziţie să vîndă electricitate consumatorilor eligibili prin două firme intermediare. Domnia sa a refuzat să menţioneze şi numele lor, dar ne-a spus că o asemenea ilegalitate nu se poate face fără protecţie politică. Exact la aceste contracte s-a referit şi preşedintele Băsescu, iar instituţiile competente trebuie să le analizeze,să le renegocieze şi să-i pedepsească pe cei care au făcut această ilegalitate.

Nici despre deschiderea pieţei de energie de la 55% la 83% Aureliu Leca nu are o părere bună, ci o consideră o măsură artificială. Domnia sa ne-a precizat: "Cînd gradul de deschidere a pieţei era de 55%, numai aproape jumătate din consumatorii consideraţi eligibili îşi exercitau acest drept. Acum, toţi consumatorii au devenit eligibili, mai puţin cei casnici. Gradul real de deschidere a pieţei va fi de aproape 40%".

Mulţi consumatori nu-şi pot exercita acest drept pentru că "Hidroelectrica", "Complexul Energetic Rovinari" şi "Complexul Energetic Turceni", cei mai ieftini producători de energie, nu au capacităţi instalate atît de mari ca să poată acoperi cererea.

Astfel că Aureliu Leca spune că preşedintele Traian Băsescu are dreptate cînd critică monopolul deţinut de cîteva firme pe piaţa energiei, pentru că, într-adevăr acest lucru face ca liberalizarea pieţei să aducă beneficii substanţiale doar pentru două - trei companii şi s-a arătat mirat că tocmai şeful statului a constatat acest lucru, la şase luni după preluarea puterii, cînd trebuia să o facă demult ministerul de resort.

Preşedintele a gafat?!

Aleodor Frâncu, şeful Cancelariei primului-ministru, a infirmat cele spuse de preşedintele Traian Băsescu cum că el ar fi semnat Hotărîrea de Guvern prin care s-a liberalizat total piaţa energiei pentru consumatorii de energie care au fost declaraţi eligibili, de la 1 iulie, cu excepţia consumatorilor casnici. Monitorul Oficial îi dă dreptate lui Aleodor Frâncu, căci Hotărîrea respectivă a fost publicată fără semnătura sa, ci doar ale miniştrilor Codruţ Şereş şi Ionuţ Popes-cu. Situaţia că afirmaţiile preşedintelui sînt contrazise de declaraţii şi dovezi concrete este tulburătoare. Nu pare verosimil ca însuşi preşedintele să fi fost dez-informat cu privire la un fapt atît de lesne de verificat prin simpla examinare a Monitorului Oficial. Şi, totuşi, hotărîrea la care se referă preşedintele este extrem de importantă, prilejuind creşterea substanţială a veniturilor încasate de intermediarii de energie. Traian Băsescu a sugerat că actul normativ care îi favorizează pe cei cîţiva intermediari privaţi ar fi fost adoptat sub influenţa lor. Preşedintele a susţinut că Aleodor Frâncu ar fi semnat Hotărîrea de Guvern, în locul vicepremierului Seculici, care ar fi fost înlăturat după ce a solicitat o analiză asupra impactului pe care l-ar fi avut hotărîrea. Şi totuşi cum a fost posibil ca preşedintele să greşească numele celui care a contrasemnat hotărîrea?! Ministrul economiei, Codruţ Şereş, susţine că semnătura lui Aleodor Frâncu apare (corect, în opinia sa) doar pe nota de fundamentare a hotărîrii. Totuşi, semnătura pe nota de fundamentare nu este hotărîtoare pentru aprobarea actului normativ, ea aparţinînd, de obicei, iniţiatorului sau iniţiatorilor proiectului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb