Profitul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvolare (BERD) a scăzut cu peste 50% în 2018, dar instituţia financiară a anunţat că va majora semnificativ creditarea în următorii trei ani, transmite Reuters.
Banca de dezvoltare, care investeşte în 38 de economii, din România, Maroc şi până în Mongolia, a anunţat ieri că profitul său a scăzut la 340 milioane de euro anul trecut, de la 772 milioane de euro în 2017 şi de la aproape un miliard de euro în 2016.
"Declinul profitului a fost provocat de condiţiile dificile de pe pieţele financiare şi de deprecierea valutelor din unele state în care activează BERD. Costurile cu provizioanele au crescut, pe fondul evoluţiilor din Turcia, unde economia a încetinit semnificativ iar moneda naţională s-a depreciat", informează instituţia financiară, potrivit Agerpres.
De asemenea, BERD a a raportat o creştere a ponderii creditelor neperformante (NPL) care la finele lui 2018 reprezentau 4,7% din totalul împrumuturilor, comparativ cu 3,9% în 2017.
BERD a investit anul trecut 9,7 miliarde de euro iar pentru acest an sunt estimate investiţii de peste 10 miliarde de euro, nivelul acestora urmând să crească în 2020 şi în 2021.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În prezent, BERD investeşte în Mongolia, Turcia, Maroc, Egipt, Tunisia şi Iordania, precum şi în Grecia şi Cipru, ţări din zona euro afectate însă de criza datoriilor.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Instituţia a susţinut în 2017 un număr de 29 de proiecte de investiţii în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanţare, 93% au fost acordate sectorului privat.