Grupul petrolier rus Lukoil, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat luni că în trimestrul al treilea profitul său net a scăzut cu 62% în ritm anual, până la 623 de milioane de dolari, ca urmare a scăderii semnificative a preţului ţiţeiului dar şi a lucrărilor de explorare fără succes din Marea Neagră, transmite Bloomberg.
Toţi producătorii de petrol din Rusia au fost afectaţi de scăderea preţului petrolului de la un vârf de 115 dolari per baril în luna iunie 2014 la sub 45 de dolari în prezent, relatează sursa citată.
Lukoil a mai informat că veniturile sale au scăzut cu 40% în trimestrul al treilea până la 23,4 miliarde de dolari chiar dacă producţia sa de petrol şi gaze a crescut cu 1,1% până la o medie de 2,3 milioane barili pe zi în trimestrul al treilea.
"Profitul net a fost afectat în mod semnificativ de scăderea dublă preţului petrolului precum şi de costurile lucrărilor de explorare" a informat Lukoil într-un comunicat.
Compania rusă a precizat că în primele nouă luni ale acestui an a înregistrat deprecieri de 371 milioane de dolari de pe urma costurilor unui proiect de explorare în România, dintre care 127 milioane de dolari numai în trimestrul al treilea.
Vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun a anunţat într-o conferinţă de presă că firma rusă are de gând să poarte discuţii cu Exxon Mobil Corp. pentru dezvoltarea în comun a blocurilor petrolifere amplasate în sectorul românesc al Mării Negre.
În luna februarie 2011, un consorţiu condus de Lukoil Overseas, subsidiară a grupului petrolier Lukoil, a semnat cu ANRM un acord de concesiune pentru explorarea şi dezvoltarea blocurilor petrolifere Est Rapsodia şi Trident amplasate în sectorul românesc al Mării Negre.
Blocurile Est Rapsodia şi Trident sunt localizate sub ape cu adâncimi între 90 şi 1.000 metri, la o distanţă de 60-100 kilometri de coastă.
În luna octombrie companiile Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz au anunţat că au descoperit pe platforma continentală a României un zăcământ important de gaze, rezervele care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare putând depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, finalizate în octombrie 2015, au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.