Profitul operaţional al CEZ în România a scăzut cu 6,3%

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 noiembrie 2014

Profitul operaţional al CEZ în România a scăzut în primele nouă luni cu 6,25%, la 3 miliarde coroane ceheşti (109,07 milioane euro), de la 3,2 miliarde coroane în perioada similară a anului trecut, din cauza suspendării alocărilor de certificate verzi pentru parcul eolian Fântânele Vest, potrivit Mediafax.

Grupul ceh deţine în România parcurile Fântânele (cu o capacitate instalată de 347,5 MW), Cogealac (252,5 MW), precum şi o serie de micro hidrocentrale, cu o capacitate totală de 18 MW.

În luna aprilie, grupul a anunţat că este dispus să vândă cele două parcuri eoliene din Dobrogea, dacă va primi o ofertă bună pentru acestea. Ulterior, în septembrie, directorul general al CEZ în România, Martin Zmelik, a declarat că grupul ar fi abandonat planurile de vânzare.

Pe segmentul de producţie şi trading, CEZ a raportat un profit în România înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 1 miliard de coroane (36,35 milioane euro) în primele nouă luni, la jumătate comparativ cu un profit de 2 miliarde de coroane în aceeaşi perioadă anul trecut.

Suspendarea alocării unor certificate verzi pentru parcul eolian Fântânele Vest a avut un impact negativ de 800 de milioane de coroane (29,1 milioane de euro), iar preţurile mai mici ale certificatelor verzi au afectat rezultatul cu 200 de milioane de coroane (7,3 milioane de euro), se arată într-un raport al grupului ceh.

"În ciuda cooperării totale a CEZ, guvernul român nu şi-a onorat angajamentul de a emite o ordonanţă prin care să se asigure că certificatele verzi pentru parcurile Fântânele Vest şi Cogealac vor fi remise înaintea aprobării de către Comisia Europeană a alocării acestora", potrivit raportului.

O decizie din iunie 2013 a Guvernului vizând producătorii de energie regenerabilă a condus la amânarea a acordării celui de-al doilea certificat verde pentru parcurile eoliene deţinute în România de CEZ şi a suspendat acordarea primului certificat verde pentru parcul Fântânele Vest începând din noiembrie anul trecut, decizie determinată de o întârziere datorată Comisiei Europene într-un proces de notificare.

"În septembrie, Guvernul a decis că situaţia necesită promulgarea unei noi legi. Proiectul de lege a fost aprobat pe 7 octombrie şi a fost trimis Parlamentului pentru aprobare. Cu toate acestea, Parlamentul nu va întreprinde nicio acţiune până după alegerile prezidenţiale", se arată în raport.

Preţul certificatelor verzi a scăzut la minimul legal de 130 de lei după decizia din primăvară a Guvernului de a reduce cota de achiziţie pentru furnizorii de electricitate destinată consumatorilor casnici, notează CEZ.

Grupul ceh menţionează că România se va alătura, începând cu 19 noiembrie, proiectului de cuplare a pieţelor spot de energie electrică din Cehia, Slovacia şi Ungaria, tranzacţiile zilnice urmând să fie efectuate pe baza alocărilor implicite a capacităţilor transfrontaliere de energie electrică.

Producţia de electricitate a CEZ în România a scăzut cu 9% în primele nouă luni, la 0,851 TWh, din cauza condiţiilor eoliene nefavorabile în primele două luni ale anului. Pentru întregul an, CEZ estimează o producţie a parcurilor eoliene din România de circa 1,2 TWh, cu 3% mai puţin faţă de anul trecut.

Pe distribuţie şi vânzare, profitul operaţional al CEZ a crescut cu 60%, de la 1,2 miliarde de coroane în primele nouă luni anul trecut la 2 miliarde de coroane (72,7 milioane de euro) în perioada ianuarie-septembrie din acest an.

Vânzările de electricitate către consumatorii casnici au crescut cu 3% în intervalul menţionat, la aproape 1,12 TWh, dar cantitatea totală de electricitate distribuită consumatorilor finali a scăzut cu 3%, la 4,68 TWh.

Rezultatul pe segmentul de distribuţie şi vânzare a fost influenţat pozitiv de încasările datoriilor restante de la CFR şi Poşta Română, în timp ce costurile suplimentare asociate noii taxe pe construcţii speciale au avut un impact negativ de 100 de milioane de coroane (3,63 milioane de euro).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb