Programe pentru eficienţă energetică pentru reducerea consumului de electricitate cu 4,5%

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 martie 2008

Ministerul Economiei şi Finanţelor a prezentat, ieri, programele pe care Guvernul şi le-a propus pentru reducerea consumului de energie şi pentru creşterea eficienţei energetice. Potrivit angajamentelor agreate cu Uniunea Europeană, până în 2010, trebuie să reducem consumul de energie cu 4,5%, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Astfel, pentru acest an, au fost alocate zece milioane de euro pentru proiectele de eficienţă energetică ale consiliilor locale. Pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, vor fi acordate, în 2008, fonduri de 25 milioane de lei pentru 145 de imobile, a spus ministrul Vosganian.

În ceea ce priveşte eficienţa energetică din indus­trie, se află în curs de derulare un program în valoare totală de 120 milioane de dolari (circa 300 milioane de lei). Programul este finanţat de Banca Mondială. Până acum, au fost cheltuite 34,2 milioane de dolari, a adăugat domnia sa.

Ministrul Economiei a subliniat: "Vom solicita tuturor ministerelor şi instituţiilor publice un program de reducere a consumurilor energetice. Programul vizează realizarea de sisteme de iluminat eficiente, sis­teme de ventilaţie, sisteme de încălzire-răcire performante, managementul energetic al clădirilor, iluminatul public, reabilitare termică a sediilor instituţiilor, utilizarea de energii regenerabile".

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să reducă, în perioada 2008 - 2016, cu 9% consumul final de energie, faţă de perioada 2001-2005.

Un alt proiect ambiţios al Ministerului Economiei şi Finanţelor este acordarea unui sprijin financiar consumatorilor finali, care vor să cumpere aparate electrocasnice (frigider, aparat de aer condiţionat, etc), cu consum redus de electricitate, în locul celor vechi, mai puţin performante. Subvenţia poate ajunge la 50 de euro pentru o astfel de achiziţie. Ministerul doreşte ca programul să fie aplicabil încă din acest an şi se aşteaptă să aibă câteva zeci de mii de cereri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb