Proiect de 500.000 euro finalizat de Cluj IT Cluster şi Universitatea Babeş-Bolyai

Andrei Stan
Fonduri Europene / 22 octombrie 2015

450 de studenţi au făcut practică în 94 de companii, bănci şi organizaţii

Un număr de 450 de studenţi din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au efectuat stagii de practică cu durata de trei săptămâni în 94 de organizaţii, în cadrul proiectului POSDRU "Creşterea oportunităţilor de ocupabilitate prin practică de succes (PRACT-IT)", realizat de Universitate în parteneriat cu Cluj IT Cluster, conform unui comunicat de presă.

Proiectul a fost iniţiat în vara anului trecut şi a avut valoarea totală de peste 490.000 de euro.

Programul PRACT-IT s-a adresat studenţilor din anii I şi II ai Universităţii Babeş-Bolyai, din cadrul specializărilor: Informatică (188 de studenţi), Informatică economică (87), Contabilitate şi informatică de gestiune (77), Marketing (29), Matematică şi Informatică (24), Economie şi afaceri internaţionale (21), Statistică şi previziune economică (16), Economie generală (8). "Obiectivul stagiului de practică a fost îmbunătăţirea competenţelor şi aptitudinilor profesionale ale studenţilor, în vederea creşterii capacităţii acestora de a se încadra cu succes şi în mod sustenabil pe piaţa muncii", se arată în comunicat.

Organizaţiile în care studenţii au desfăşurat stagiile de practică sunt majoritatea membre ale Clusterului IT. Printre acestea se numără: Accesa IT Consulting, Altom Consulting, Alfa Software, ArtSoft Consult, ARXIA, Cloud Troopers, FORTECH, Imprezzio Global, ISDC, LightSoft, NetBrinel, OptimaGroup, PitechApps, Recognos şi TecknoWorks. La proiect au participat şi organizaţii catalizator din cadrul Clusterului, cum ar fi ARIES şi Cluj Hub sau universităţi membre, precum Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu". Printre organizaţiile partenere din afara clusterului se numără: Banca Română de Dezvoltare Centrul Regional Cluj, Banca Transilvania, Steelcase Romania şi Yonder Romania.

"Am iniţiat acest proiect din dorinţa de a veni în întâmpinarea unei nevoi reale a pieţei muncii din Cluj. Industria de IT din oraşul nostru are nevoie de oameni cu pregătire în domeniu, persoane tinere, dornice de afirmare în plan profesional. Am dorit să creăm o mai bună cunoaştere în rândul studenţilor a oportunităţilor de carieră care există în domeniul nostru de activitate şi, în acelaşi timp, să ridicăm o punte între cei care doresc să pornească pe acest drum şi potenţialii angajatori. Programul nostru, consider, a fost unul de succes şi dorim, împreună cu Facultatea de Matematică şi Informatică a UBB, să îl continuăm cât mai curând posibil", a declarat Andrei Kelemen, directorul executiv al Asociaţiei Cluj IT Cluster.

Conform sursei citate, în proiect s-au înscris 573 de studenţi, dintre care au fost selectaţi 450 pentru a participa la toate activităţile, prin intermediul unui portal online de matchmaking prin care studenţii au depus CV-uri şi scrisori de intenţie adresate organizaţiilor partenere. Acestea din urmă şi-au prezentat oferta de practică tot pe site-ul respectiv.

Subvenţia acordată fiecărui student implicat in proiect a fost de 1.144 de lei, dintre care 1044 de lei au fost oferiţi de catre UBB, iar 100 de lei de către Cluj IT Cluster.

Stagiile de practică, au avut o durată de 15 zile, cu program de 6 ore pe zi, sub îndrumarea directă a zeci de tutori din cadrul organizaţiilor participante şi sub monitorizarea cadrelor didactice supervizoare. Activitatea de consiliere profesională a inclus sesiuni individuale în care au fost făcute prezentări şi simulări de situaţii din viaţa reală legate de procesul de angajare, precum: găsirea unui loc de muncă, metodologia de întocmire a unui CV profesional şi a unei scrisori de intenţie adaptate destinatarului, prezentarea la un interviu de angajare sau comunicarea cu potenţialii angajatorii înainte şi după interviu.

Au fost incluse şi sesiuni de lucru în grup sub formă de seminarii despre creşterea motivării şi încrederii în sine în vederea găsirii unui loc de muncă, sesiuni de jocuri de rol, discuţii interactive cu persoane care au participat la aceste etape în viaţa reală şi metode de promovare personală în relaţia cu potenţialii angajatori.

"În cadrul proiectului a fost de asemenea organizat un concurs cu premii care a avut ca scop evaluarea competenţelor profesionale acumulate de grupul ţintă în urma participării la stagiile de practică organizate. În urma participarii la acest concurs s-au acordat 155 de premii, fiecare in valoare de 2.480 de lei", se mai arată în comunicat.

"Proiectul a reuşit dezvoltarea parteneriatelor dintre Universitatea Babeş-Bolyai şi societăţi comerciale din domeniul industriei IT&C care au menirea de a creşte gradul de corelare între oferta educaţională şi nevoile practice ale angajatorilor. Dorim ca pe viitor acest tip de proiecte să fie posibile şi pentru studenţii de la alte programe de studiu, care nu au beneficiat până acum de astfel de oportunităţi", a spus profesorul universitar doctor Mihaela Dragan, coordonatorul proiectului pe domeniul economic.

La rândul său, conferenţiarul universitar doctor Anca Andreica, Facultatea de Matematică şi Informatică, managerul proiectului, a declarat: "Prin intermediul acestui proiect am reusit sa aducem mai aproape mediul universitar de cel al industriei IT, lucru benefic pentru ambele parti implicate. De asemenea, crearea unui cadru pentru desfasurarea practicii de specialitate, alaturi de serviciile de informare si consiliere oferite, reprezinta un bun start in tranzitia studentilor catre piata muncii dupa finalizarea studiilor. Succesul proiectului nostru se datoreaza tuturor actorilor implicati, ceea ce ne incurajeaza sa continuam acest parteneriat si pe viitor".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb