"Proiectul AGRI nu are o bază economică convingătoare"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 iunie 2015

"Proiectul AGRI nu are o bază economică convingătoare"

Oficiali ai României, Azerbaidjanului, Georgiei şi Ungariei şi-au reafirmat, ieri sprijinul politic pentru proiectulul gazoductului AGRI, care trebuie să aducă gazul azer prin Georgia în România de unde să fie transportat mai departe spre Vestul Europei.

Proiectul îşi propune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei, traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicând construcţia a două terminale de lichefiere la Marea Neagră.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, ieri, că studiul de fezabilitate arată că proiectul este viabil pentru o cantitate de 5-8 miliarde mc pe an.

În schimb, Radu Dudău, directorul Energy Policy Group (EPG), continuă să nu creadă în proiect: "AGRI nu are o bază economică convingătoare. Azerbaidjan este singura sursă de aprovizionare cu gaze pentru acest proiect, în condiţiile în care este implicat în proiectul TANAP, prin care s-a angajat deja să livreze 6 miliarde mc de gaze Turciei şi încă 10 miliarde mc de gaze Europei. Iar gazul azer nu este suficient ca să transforme AGRI într-un proiect de succes".

Domnia sa susţine că Turcia nu permite tranzitarea strâmtorii Bosfor de către navele metaniere, motiv pentru care AGRI nu poate fi alimentat şi din alte surse. "Fiind un proiect dedicat exclusiv Mării Negre, pare improbabilă realizarea lui în următorii 10-15 ani. Este posibil să devină fezabil după ce azerii îşi dezvoltă zăcămintele descoperite recent, iar producţia se măreşte considerabil. La această dată, Azerbaidjan nici nu a finalizat dezvoltarea completă a zăcământului Shah Deniz", ne-a mai spus directorul EPG.

Radu Dudău consideră că alte incertitudini ale AGRI sunt evoluţia preţului gazelor şi a cererii, evoluţia tensiunilor geopolitice din zona noastră şi capitalul mare necesar investiţiilor necesare în Azerbaidjan pentru creşterea semnificativă a producţiei de gaze.

Opinia domnului Dudău este împărtăşită de mai mulţi specialişti din piaţă. Unii dintre ei afirmă că AGRI nu se va face niciodată, din cauza lipsei de diversitate a surselor de aprovizionare, specifică pieţei de gaz lichefiat. Sunt şi voci care afirmă că AGRI face jocurile Azerbaidjanului, care vrea să folosească proiectul în negocierile cu Turcia, pe care trebuie să o alimenteze cu gaze prin conducta TANAP.

Sunt şi analişti care consideră că AGRI este un proiect bun, care poate fi realizat fără probleme. Iulian Chifu, preşedintele Conflict Analysis and Early Warning Center, ne-a declarat: "Sunt bucuros că s-a confirmat fezabilitatea AGRI şi salut reînnoirea sprijinului politic. Interconectorul poate fi făcut fără probleme".

Domnia sa susţine că, în ciuda faptului că Ungaria şi Azerbaidjan au relaţii controversate cu Rusia AGRI este o afacere ca toate celelalte, iar nevoia de gaze nu poate fi suprimată: "Singura problemă era sursa de aprovizionare. Dar dezvoltarea noilor descoperiri din Azerbaidjan cu siguranţă că a fost evaluată în studiul de fezabilitate. De asemenea, componenta de securitate este foarte importantă în transportul gazelor lichefiate pe mare".

Iulian Chifu consideră că România va avea enorm de câştigat din acest proiect şi că poate asigura cu succes transportul gazelor azere către Moldova, Ungaria şi poate chiar şi Ucraina.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că de la ultima Reuniune Inter-ministerială care a avut loc tot la Bucureşti, în mai 2011, proiectul AGRI a înregistrat procese importante şi anume finalizarea Studiului de Fezabilitate, concluziile finale ale acestuia fiind prezentate în cadrul Reuniunii de ieri de către compania de consultanţă care l-a elaborat (Penspen). Acestea evidenţiază ca fezabile două dintre scenariile de capacitate analizate, respectiv 5 miliarde mc de gaze pe an şi 8 miliarde mc de gaze pe an.

Domnia sa a subliniat că până la decizia finală de investiţie mai trebuie parcurse multe etape: "Trebuie identificate sursele de finanţare şi am decis să atragem şi alţi parteneri. Bulgaria şi Serbia sunt interesate de proiect şi voi avea noi discuţii în perioada următoare cu omologii mei din aceste ţări. De asemenea, mai avem de pus la punct şi alte detalii tehnice. Împreună cu partenerii României din acest proiect, respectiv Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria, am decis să solicităm includerea AGRI pe lista de proiecte prioritare ale UE pe coridorul sudic şi să vedem cum putem accesa şi fonduri europene".

Ministrul Energiei a precizat că trebuie să construim un terminal la Constanţa, iar avantajul României este că dezvoltăm oricum o infrastructură nouă de transport. Ţara noastră a fost inclusă pe lista de Proiecte de Interes Comun a UE cu magistrala care va lega Marea Neagră de graniţa de vest cu Ungaria. "Această infrastructură, care va fi dezvoltată şi cu finanţare europeană, reprezintă un mare avantaj pentru AGRI, pentru că deja îi asigură tranziţia către partea europeană. Numai acest amplu proiect de pe teritoriul României va costa în jur de un miliard de euro".

Data începerii execuţiei AGRI va depinde şi de piaţă, şi de evoluţia forajelor din Marea Neagră, dar şi de conjunctura internaţională, a subliniat Andrei Gerea.

Întrebat cât de sigur este AGRI având în vedere relaţiile controversate ale Ungariei şi Azerbaidjanului cu Rusia, domnul Gerea a spus că proiectul face sens din punct de vedere economic, iar "afacerile sunt afaceri". Ministrul a ţinut să precizeze că ţara noastră are o luptă de dus pentru a-şi promova interesele în regiune, întrucât sârbii susţin proiectul Eastring, iar ungurii promovează proiectul Tesla.

"Să nu uităm că Ungaria a solicitat să intre partener în proiectul AGRI, care a fost iniţial promovat în 2010 de România, Azerbaidjan şi Georgia", a menţionat Andrei Gerea.

La rândul său, ministrul azer al Energiei, Natig Aliyev, a declarat că există toate motivele pentru a continua eforturile începute acum câţiva ani privind proiectul AGRI şi că Azerbaidjan are suficiente gaze să acopere necesarul de tranzit prin conducta TANAP şi pentru AGRI. Domnia sa susţine că valoarea estimată a proiectului este între 2 şi 5 miliarde de dolari.

Natig Aliyev a precizat: "Vrem să furnizăm securitate energetică în Europa de Sud Est, iar AGRI este foarte important pentru coridorul sudic de gaue promovat de Uniunea Europeană. Azerbaidjan consumă circa 12 miliarde mc de gaze anual, iar restul este exportat. Anul trecut am produs 29,5 miliarde mc de gaze. Avem suficiente gaze să alimentăn TANAP şi AGRI. Prin TANAP ne-am angajat să livrăm 6 miliarde mc de gaze Turciei şi încă 10 miliarde mc de gaze Europei, prin Grecia şi Italia. Zăcământul Shah Deniz, care se află în dezvoltare, are un potenţial de 1,3 trilioane mc de gaze. Am mai înregistrat noi descoperiri în zona Mării Caspice, unde fac explorări companiile Total şi GDF Suez".

Oficialul azer a subliniat că execuţia propriu-zisă a interconectorului AGRI durează 3 ani şi a spus că speră că BEI şi BERD vor fi atrase pentru finanţarea proiectului.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Proiectul Eastring nu va trece prin serbia ci prin ungaria, deci sarbii nu au nici un interes sa-l promoveze; in schimb, Tesla se presupune ca va tranzita Serbia. Deci sustinerea ar trebui sa fie exact invers decat este prezentata in articol.

    1. asta spune multe despre ministrul energiei, nu-i asa? nici macar nu cunoaste coridoarele....

    După ce România s-a făcut de râsul lumii când și-a umilit partenerul strategic Azerbaidjan prin "nevizita" lui Ponta la Baku. Și mai ales prin declarația Tontului Serios Johannis:

     

    "Stim foarte bine care sunt prietenii nostri, cum este, sigur, Portugalia, si nu exista niciun pericol pentru modul in care Romania isi trateaza prietenii si partenerii" 

     

    MAE mi-a dat acces la lista țărilor cu care România are semnate parteneriate strategice: 

    - Statele Unite ale Americii 

    - Republica Azerbaidjan 

    - Republica Coreea 

    - Republica Franceză 

    - Republica Italiană 

    - Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord 

    - Republica Polonă 

    - Republica Turcia 

    - Ungaria 

    - Regatul Spaniei 

     

    Pentru a corecta o greșeală "bine făcută" în țara lucrului bine făcut. Bre, Johannis, tu citești Portugalia în această listă, bre? Ai preferat să jignești partenerii azeri pentru a te război cu Ponta. 

    Azerilor, voi ardeți gazul de pomană cu proștii de noi. Proiectul AGRI nu mai este dorit de noi. Luați-vă jocurile europene și gazul și plecați. Nenorociților care sunteți voi pentru că l-ați primit pe Ponta în vizită. Prietenii noștri sunt portughezii. Și să vezi că schimbăm și fusul orar (nu glumesc, era să fie proiect de lege al liberalilor) ca să ne integrăm mai bine în sufletul occidentalilor de pe malul Atlanticului. 

    1. E bine ca oameni sanatosi la cap nu tin cont de elucubratiile si frustrarile unora ca alde Cristi C

      Serios ba Cristi, tu chiar crezi ca sta cineva important sa-ti citeasca imbecilitatile ?!? 

      Chiar daca ai avea dreptate, nimeni nu te citeste, da-o naibii de treaba... 

      Du-te si iesi cu o gagica mai bine la o limonada ceva...

      Impaca-te si consoleaza-te ca rusnacii dumitale si-o vor lua in barba oriunde si oricand ; mujicul rus e prea tampit sa renunte la beutura si la balet :))) 

      Atata mai iau rusii , ba Cristi : medalii la olimpiade, campionatul Angliei la fotbal, caci campionatul mondial de fotbal IL VOR PIERDE !

      Daca te pretinzi "democrat" 

      Du-te si vorbeste cu GARI KASPAROV si cu blogerrul ALEX NAVALNAI, spune-ne CINE A ASASINAT-O PE ANA POLITKOVSKAYA sau la Londra pe LITVINENKO sau la Moscova BORIS NEMTOV !

      PASOL BASTRAIE ! IDTI SIUDA !!! 

      La o discuție mică. Problema voastră este că voi credeți că suntem cu toții proști iar tu mă iei cu stereotipuri din acestea: americanii sunt de bine, rușii beau și mor de tineri (deși statistica lor este la fel ca cea a românilor - ai putea spune la fel și de poporul român - dar nu spui - cei ce ajung în structuri sunt filtrați să fie naționaliști orbi). Ei bine nu suntem toți precum spuneți voi, securiștii. Iar pe mine mă interesează ca idioții de voi, de securiști, să nu ne bage în război cu Rusia, de niciun fel. Prin Bulgaria se vehicula acest slogan care îmi place: Always with Europe, never against Russia.

       

      "Întotdeauna cu Europa, NICIODATA împotriva Rusiei". Cum ți se pare, securistule, lozinca asta. Este genială? 

       

      Hai să îți dau un exemplu din Germania. Caută aceste cuvinte pe net: germans-on-the-fence-about-ame ricans-poll 

       

      "Germans are more negative about the United States than the rest of Europe, but still largely support Americans' efforts to fight Isis, according to a new poll." 

       

      Adică, germanii au o percepția negativă cea mai pronunțată din EU, față de US, dar sprijină în continuare eforturile lor de a lupta contra ISIS. 

       

      53% dintre germani consideră că americanii nu respectă drepturile omului. "More than half of Germans (53 percent) said they did not believe the United States government respects the personal freedoms of its people" 

      Hai să ne auzim cu bine, securistule. Ne citim reciproc în continuare. 

      Anonimule care vrei să polemizezi pe tema Rusia și democrația. Verși pe aici propagandă de prost gust și citezi niște nume de care tu nu ai auzit niciodată. Marș de aici.

       

      Fiecare dintre numele acelea ascunde o anume poveste, FOARTE DIFERITĂ. Dar propaganda pe care o ronțăie un prost ca tine îi face pe toți victimele lui Putin. Marș de aici, idiotule. Dacă vrei să discuți (deși acest articol nu are tema corespunzătoare), vino cu argumente și începem să clarificăm lucrurile. Altfel, marș în grotele tale pe unde se mănâncă propagandă. 

      Ține minte un singur lucru: Întotdeauna în Europa, NICIODATĂ împotriva Rusiei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb