Proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii, aprobat de Guvern

Ziarul BURSA #Politică / 8 iulie 2011

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii, document care va fi transmis Parlamentului spre aprobare, potrivit Mediafax.

Documentul modifică actualul Cod Penal, astfel încât confiscarea extinsă a averii să fie reglementată prin lege, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Conform premierului, o persoană sancţionată pentru infracţiuni cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani va fi obligată să dovedească faptul că averea deţinută are un caracter licit. Proiectul de lege va permite confiscarea acelei părţi din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Printre infracţiunile luate în calcul se află şi cele legate de acte de corupţie, evaziune fiscală sau alte infracţiuni economico-financiare.

"Astfel vor fi mai uşor confis-cate averile ilicite, care nu se bazează ca do-bân-dire pe mijloace legale. Se dă şi o satisfacţie opiniei publice, în sensul că autorităţile vor putea confisca aceste averi", a spus Boc.

Premierul a susţinut din nou că proiectul aprobat de Guvern este "superior" şi mult mai eficient decât cel propus de opoziţie, care nu permite confiscarea averii pentru fapte de corupţie sau de evaziune fiscală, ci doar pentru alte infracţiuni, şi care presupun proceduri juridice mult mai complexe şi birocratice.

Pentru ca proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averilor să nu aibă probleme la Curtea Costituţională, trebuie modificată neapărat şi Constituţia, spune purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, conform Agerpres.

Guvernul a încălcat legea transparenţei când a adoptat proiectul privind confiscarea extinsă a averii după numai o zi de la publicarea lui, susţine APADOR-CH, care apreciază că Executivul a fost împins să procedeze astfel "de motive exclusiv politice", şi cere Parlamentului să nu îl ia în discuţie.

Conform legii, Cabinetul ar fi trebuit să adopte textul doar după ce acesta ar fi fost supus consultării publicului timp de 30 de zile, dintre care, timp de zece zile, instituţia ar fi trebuit să primească observaţii, comentarii şi propuneri din partea celor interesaţi, fie ei cetăţeni sau organizaţii negurvernamentale.

În cazul confiscării extinse, Guvernul a afişat proiectul pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei la data de 5 iulie, iar după numai o zi, "cu încălcarea vădită a Legii nr. 52/2003 şi a drepturilor cetăţeneşti", a adoptat proiectul, în şedinţa din 6 iulie, potrivit APADOR-CH.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb