PROIECTUL STRATEGIEI ENERGETICE Statul va păstra controlul reactoarelor, a Porţilor de Fier şi a altor hidrocentrale

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 mai 2007

Statul va păstra controlul reactoarelor, a Porţilor de Fier şi a altor hidrocentrale

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) vrea să păstreze sub controlul statului reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Porţile de Fier, cele de pe Oltul inferior şi de pe Lotru, considerând că doar astfel poate asigura securitatea funcţionării sistemului energetic naţional.

"Pentru asigurarea siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, este necesară menţinerea sub controlul statului a unei puteri instalate în unităţi de producere a energiei electrice strategice, care să cuprindă Cernavodă U1 şi U2, Porţile de Fier 1 şi 2, Oltul Inferior inclusiv Lotru", se arată în proiectul strategiei energetice, elaborat de MEF, citat de NewsIn.

Potrivit proiectului de strategie energetică, producerea energiei electrice va urma un proces de restructurare şi înnoire a capacităţilor energetice prin reabilitarea unităţilor existente viabile, închiderea unităţilor neviabile şi con­struc­ţia de noi unităţi de producere.

Efortul investiţional va fi sus­ţinut în principal prin privatizare, mai stabileşte documentul citat.

Complexele energetice Rovinari, Turceni şi Craiova vor fi privatizate până la sfârşitul lui 2008, iar capacităţile neviabile din Termoelectrica vor fi închise. Proiectul de strategie stabileşte că vor fi scoase la privatizare până la finele anului viitor toate cele trei complexe energetice, cu asigurarea continuării activităţii de către investitorii privaţi în condiţiile impuse de legislaţia privind protecţia mediului.

În cazul Termoelectrica, proiectul de strategie arată că dacă nu vor fi şterse datoriile acumulate de producător acest lucru va însemna falimentul companiei. Totodată, MEF prevede închiderea unor capacităţi nerentabile ale companiei, realizarea unui grup nou pe huilă la Brăila, de către o societate mixtă formată de Termoelectrica cu un investitor privat şi privatizarea termocentralelor Doiceşti şi Borzeşti până la sfârşitul lui 2008. Pentru centrala Doiceşti este dorită privatizarea "la pachet" cu minele viabile din zonă, mai stabileşte proiectul de stra­tegie.

În ceea ce priveşte Hidroelectrica, MEF doreşte continuarea privatizării microhidrocentralelor, conform programului aprobat de Guvern. Într-o primă variantă de dezvoltare a companiei se ia în calcul listarea imediată la bursă a SC Hidroelectrica SA, în structura actuală (fără micro­hidrocentrale).

MEF a finalizat, recent, proiectul strategiei energetice a României, urmând ca acesta să fie dezbătut în Guvern la mijlocul lunii iunie, după dis­cuţii prealabile cu patronatele, sindicatele şi mediul academic, a declarat, ministrul de resort, Varujan Vosganian.

Prima şedinţă a Comisiei pentru strategia energetică a avut loc la începutul lunii februarie. Din această comisie au făcut parte reprezentanţi ai ministerelor, ai autorităţilor de reglementare, partidelor po­litice, sindicatelor şi patronatelor.

Ministrul economiei afirma, în urmă cu aproximativ două luni, că strategia energetică românească trebuie să ţină cont de cea europeană. În opinia oficialului, România va miza, în anii următori, pe creşterea producţiei de energie electrică şi pe îmbunătăţirea structurii surselor, adică pe majorarea producţiei de energie hidro, din surse rege­nerabile şi nucleare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb