Proiectul "Zâmbet de copil" - o şansă în plus pentru copiii bolnavi de cancer

M.M.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 23 iunie 2008

Proiectul "ZÂMBET DE COPIL", iniţiat de DANONE pentru copiii bolnavi de cancer din România, îşi propune să îmbunătăţească şansele de supravieţuire ale acestora, prin acţiuni dezvoltate împreună cu specialiştii în oncologie pediatrică şi sănătate publică şi adresate ţintit principalelor cauze ale eşecului în tratarea cancerului infantil în ţara noastră.

"În centrul acţiunilor noastre de responsabilitate socială se află copiii, Danone derulând proiecte atât pentru copiii sănătoşi - Cupa Danone, cel mai mare turneu de fotbal pentru copiii între 10 -12 ani, desfăşurat în 40 de ţări - cât şi pentru cei cu nevoi speciale.

În ţări precum Mexic, Africa de Sud şi Ungaria au fost iniţiate cu ani in urmă programe pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor cu cancer. Danone Romania s-a alăturat acestora în 2007, odată cu demararea programului "ZÂMBET DE COPIL", a declarat Bogdan Ioachim, Director Comunicare, Nutriţie şi Ştiinţă DANONE.

În România, aproape 500 de copii se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an. Graţie tehnologiilor medicale moderne care există în centrele specializate din ţara noastră, 90% dintre ei s-ar putea vindeca. Cu toate acestea, numai 50% dintre ei reuşesc să supravieţuiască maladiei. Şansele celorlalţi sunt irosite pentru că ajung prea târziu în aceste centre, atunci când boala este prea avansată pentru a fi învinsă, şi câteodată, pentru că din teamă şi disperare, familiile resping sau abandonează tratamentul de specialiatate, sperând în remedii miraculoase.

"În ciuda progreselor notabile realizate în România pentru a trata copiii cu cancer conform standardelor internaţionale actuale, rezultatele sunt inferioare celor obţinute în ţările dezvoltate. Motivul principal al acestei diferenţe este diagnosticul în stadii avansate în peste 60% din cazuri, când tratamentul NU mai poate obţine vindecarea.

Cauza cea mai importantă de ratare a şanselor de supravieţuire şi vindecare este întârzierea în identificarea şi îndrumarea cazurilor suspecte spre serviciile de oncologie specializate, dublată, nu de puţine ori, de întârzierile sau chiar refuzul familiilor în a da curs recomandărilor medicale", a declarat Conf. Dr. Monica Dragomir, Institutul Oncologic Bucureşti

Prin proiectul "ZÂMBET DE COPIL" compania DANONE şi-a propus să contribuie la un progres substanţial şi durabil în îngrijirea copiilor bolnavi de cancer. DANONE îşi ia angajamentul de a veni în sprijinul specialiştiilor în oncologie pediatrică şi sănătate publică pentru:

dezvoltarea unui model de bună practică şi formarea medicilor de familie şi a altor profesionişti pentru a identifica şi direcţiona rapid cazurile întâlnite către centrele de referinţă, diagnostic, tratament şi urmărire.

iniţierea unor practici de informare, comunicare şi suport psiho-social pentru copiii şi adolescenţii bolnavi de cancer şi pentru părinţii lor;

conştientizarea problemei cancerului la copil de către decidenţii politicilor de sănătate şi marele public şi mobilizarea resurselor comunitare în beneficiul acestei cauze.

Proiectul DANONE intenţionează să acţioneze la nivelul principalelor cauze ale eşecului în terapia cancerului la copil. Acestea sunt: recunoaşterea târzie a semnelor şi simptomelor de către medicii de familie şi pediatrii; sistemele de trimitere ineficiente care prelungesc circuitul pacientilor prin sistemul sanitar până când aceştia ajung la mijloacele adecvate de diagnostic şi tratament; lipsa unui circuit de urmărire activă eficientă a copiilor după tratament; şi nu de puţine ori, informarea şi comunicarea inadecvate cu pacienţii şi familiile lor, la toate nivelele sistemului sanitar şi în comunitate.

Principalele arii de acţiune ale proiectului "ZÂMBET DE COPIL" sunt:

dezvoltarea, împreună cu Institutele Oncologice din Bucureşti şi Cluj, a programului de formare specifică pentru recunoaşterea şi îngrijirea cancerului la copil de către medicul de familie. Începând de anul trecut şi până în prezent, 400 de medici din Bucureşti, Cluj, Oradea, Satu-Mare şi Bistriţa Năsăud au participat deja la acest program şi se intenţionează dublarea acestui număr până la sfârşitul anului;

realizarea unei platforme de internet pentru formarea cadrelor medicale privind cancerul la copil şi facilitarea comunicării între specialişti, care să poată asista simultan un număr cât mai mare de medici din toate regiunile ţării;

iniţierea de Grupuri de Suport, care să informeze, încurajeze şi să însoţească deopotrivă copiii şi părinţii pe parcursul dificil al bolii, terapiei şi reinserţiei sociale. În acest sens, au fost contactate organizaţii de profil din Bucureşti şi Cluj, urmând ca în săptămânile următoare să fie realizate primele materiale de informare şi educare specifică. S-a iniţiat de asemenea, programul de recrutare şi instruire a angajatilor DANONE, care se vor oferi voluntari în cadrul Grupurilor de Suport;

susţinerea specialiştilor în domeniu - Societatea Româna de Hemato-Oncologie Pediatrică, Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătăţii şi departamentele de resort ale acestuia, precum şi a altor actori-cheie - în direcţia elaborării unei strategii naţionale, care să asigure dezvoltarea şi consolidarea bunelor practici în domeniul cancerului infantil, împreună cu cele adresate cancerului la adult, în cadrul politicii naţionale de combatere a cancerului in România.

"Pentru majoritatea copiilor care se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an în România, şansa de a se vindeca este de fapt şansa de a ajunge cât mai repede şi de a parcurge tratamentul până la capăt într-unul din centrele specializate care există în ţara noastră. Din păcate, pentru aproape jumătate dintre ei, aceste şanse sunt irosite pentru că ajung prea târziu. Ca specialist în programe de sănătate, am convingerea că Proiectul "Zâmbet de Copil" este în măsură să restituie şansele care până acum se pierdeau", consideră Mihaela Mihailovici, consultant sănătate publică.

Cancerul la copil este rar, comparativ cu cancerul la adult. În fiecare an, în România apar în medie 10 cazuri noi la 100.000 de copii. Deşi reprezintă doar 2% din toate cancerele, are o uriaşă încărcătură emoţională şi reprezintă conceptul "cancerul poate fi vindecat". Cancerul este a doua cauză de deces la adult, dar şi la categoria de varstă 5-14 ani, în ţările dezvoltate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb