PROPUNERE A AUTORITĂŢII FEROVIARE ROMÂNE: Compensaţii majorate cu 11% pentru transportul feroviar de călători

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 21 iulie 2020

Compensaţii majorate cu 11% pentru transportul feroviar de călători

Din cauza reducerii drastice a numărului de pasageri transportaţi, ca urmare a stării de urgenţă şi a stării de alertă, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a decis să majoreze cu aproximativ 11%, până la sfârşitul anului în curs, compensaţia în transportul feroviar de călători, anunţă clubferoviar.ro citând un proiect de ordin al ministrului Transporturilor.

Conform sursei citate, proiectul respectiv a fost pus în dezbatere publică şi se referă la aprobarea unor acte adiţionale pentru contractele de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2023 în transportul feroviar public de călători. Contractele respective au fost aprobate în luna februarie prin HG 146/2020, după care în luna mai au fost aprobate actele adiţionale, în care se stabilea valoarea compensaţiei acordate de la bugetul de stat.

Dar ce a fost stabilit în urmă cu două luni se pare că nu mai corespunde realităţii din cursul actualei pandemii.

În nota de fundamentare a proiectului de act administrativ se arată: "Pe parcursul derulării contractelor de servicii publice pentru perioada 2020 - 31 decembrie 2021 în transportul feroviar public de călători, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr.146/2020, pe teritoriul României a fost instituită starea de urgenţă prin Decretul nr.195/16.03.2020, prelungită prin Decretul Prezidenţial nr.240/14.04.2020, urmate de o serie de Ordonanţe militare care au impus reguli de protecţie împotriva răspândirii virusului COVID-19 şi au îngrădit treptat drepturile de mobilitate ale cetăţenilor".

În aceste condiţii, conform Autorităţii pentru Reformă Feroviară operatorii de transport feroviar de călători au fost obligaţi să aplice măsuri de prevenţie a răspândirii pandemiei, ceea ce a avut ca rezultat imediat creşterea costurilor de operare, în condiţii de siguranţa sanitară. Pe cale de consecinţă, a avut loc scăderea veniturilor încasate de operatori, pe fondul limitării deplasării persoanelor, întreruperii cursurilor şcolare la toate nivelurile, interzicerea adunărilor în grupuri mai mari de trei persoane, izolarea unor localităţi etc.

De asemenea, activitatea de transport feroviar public de călători a fost afectată negativ din cauza măsurilor luate de autorităţi: izolarea şi carantinarea persoanelor provenite din zonele de risc, precum şi a celor care iau contact cu acestea; închiderea graduală a punctelor de trecere a frontierei de stat; limitarea sau interzicerea circulaţiei vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone ori între anumite ore, precum şi ieşirea din zonele respective; interzicerea graduală a circulaţiei rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute şi a metroului; închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice (inclusiv vagoanele restaurant); carantinarea unor localităţi sau zone ce s-au dovedit a fi focare de infecţie cu COVID-19, către care s-a interzis vânzarea biletelor de tren.

În 4 iunie, Guvernul a aprobat un Memorandum cu tema Utilizarea creditelor de angajament şi a creditelor bugetare reţinute în proporţie de 10% la titlul 40 "Subvenţii", articol bugetar 40.40 - "Subvenţii pentru susţinerea transportului feroviar public de călători". Între timp, administratorul infrastructurii CFR SA şi toţi operatorii feroviari de călători (CFR Călători, Regio Călători, Interregional Călători, Transferoviar Călători, Astra Trans Carpatic şi Softrans) au trimis adrese în care cereau suplimentarea compensaţiei.

Acum, ARF dă curs acestei solicitări, propunând Guvernului actualizarea valorilor unitare ale compensaţiei în transportul feroviar public de călători, astfel:

- valoarea compensaţiei aferente indicatorului tren-km va creşte de la 15.423,5736 lei la 17.125,1804 lei pe mia de tren-km;

- valoarea compensaţiei aferente indicatorului călători-km pentru tren InterRegio va creşte de la 34,3383 lei la 38,2086 lei pe mia de călători-km;

- valoarea compensaţiei aferente indicatorului călători-km pentru tren Regio va creşte de la 231,0953 lei la 256,6259 lei pe mia de călători-km.

Persoanele fizice şi juridice interesate pot trimite observaţii şi propuneri cu privire la acest proiect de act administrativ către Ministerul Transporturilor până în 28 iulie 2020.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Autoritatea Feroviară Romana -AFER, este o instituție publică diferită de Autoritatea de Reformă Feroviară Feroviară - ARF

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb