PROTESTUL DIN PORTUL CONSTANŢA Patronatul şi sindicatele nu recunosc legitimitatea actualului CA al CN APMC

Valentin Busuioc
Companii #Transporturi / 13 martie 2015

Actualizare 16:03 CN APMC: "Necesitatea Master Planului Portului Constanţa a fost stabilită în 2011, cu preşedintele patronatului"

Organizaţia Patronală "Operatorul Portuar", prin preşedintele Viorel Panait, a participat şi a fost de acord cu demararea Master Planului Portului Constanţa şi a celorlalte măsuri adoptate în şedinţele Consiliului de Administraţie al CN APMC din anii trecuţi, transmite conducerea companiei, într-un comunicat remis redacţiei.

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa relatează că, pentru prima dată, reconversia zonei Portului Vechi a apărut în Master Planul Portului Constanţa din 2002, elaborat de consultanţii japonezi ai Japan International Cooperation Agency (JICA).

Totodată, în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al portului Constanţa, elaborat de IPTANA şi aprobat de CA al APMC în 2008, a fost reglementată zona portului vechi, din punct de vedere urbanistic. "Menţionăm că acest PUZ nu a fost contestat la momentul realizării şi aprobării lui", punctează conducerea APMC.

Primele discuţii despre necesitatea unui nou Master Plan au fost iniţiate în şedinţa CA din 28.03.2011. CA al APMC precizează: "În susţinerea acestei afirmaţii, menţionăm că în arhiva secretariatului CA se află înregistrarea audio a şedinţei sus-menţionate care demonstrează că s-au purtat discuţii pe marginea acestui subiect. Dintre membrii CA care au dezbătut subiectul Master Planului, se numără Popa Aurelian - director general al CN APM SA Constanţa şi preşedinte CA, Panait Viorel - membru CA , preşedinte al Organizaţiei Patronale «Operatorul Portuar», Olea Viorel - director al Direcţie Navale din cadrul Ministerului Transporturilor şi Murgeanu Gabriela - şef - serviciu în cadrul Ministerului Transporturilor".

"În urma unei scurte analize, s-a constatat că una dintre cele mai importante politici de dezvoltare şi modernizare adoptate de administraţiile portuare la nivel mondial, la acest moment, este relocarea", relatează Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, exemplificând că, printre porturile care au adoptat măsuri de relocare, se numără: Antwerp, Abu Dhabi, Doha, Vasilikos, Moresby, Jacksonville, New Orleans, Djibouti, Dublin, Rijeka etc.

CA al CN APMC mai transmite că actualizarea tuturor tarifelor practicate de către companie a fost adoptată şi cu votul lui Viorel Panait, membru în Consiliul de Administraţie şi preşedinte al Organizaţiei "Operatorul Portuar", în şedinţa CA din septembrie 2012.

Totodată, contractele tip agent şi armator şi contractele de prestare a serviciilor de pilotaj şi de remorcaj ale navelor maritime în porturile Constanţa, Midia şi Mangalia au fost aprobate şi cu votul lui Viorel Panait, în şedinţele CA din 16 iulie 2012 şi din 6 august 2012, conchide Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

------

Organizaţia Patronală "Operatorul Portuar" şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare nu recunosc legitimitatea actualului Consiliu de Administraţie (CA) al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC) şi refuză orice dialog cu acesta, potrivit răspunsului comun remis în urma invitaţiei APMC de a participa la şedinţa CA de azi.

În documentul adresat directorului general al Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, Valeriu Nicolae Ionescu, patronatul şi sindicatele apreciază că invitaţia este "tardivă şi inoportună la acest moment, în contextul prezentat, fiind (din păcate) cu mult depăşită etapa unui dialog constructiv".

"În egală măsură, aşa cum am afirmat în mod ferm, nu recunoaştem legitimitatea actualului Consiliu de Administraţie al companiei şi nici a conducerii executive, solicitându-vă - cu această ocazie - înaintarea demisiilor de onoare, faţă de actul de management pe care îl realizaţi în mod defectuos", mai arată sursa citată.

Cele două entităţi precizează că "disfuncţionalităţile constatate şi reclamate în mod constant de către operatorii portuari" nu pot face obiectul discuţiilor într-o şedinţă a CA, întrucât "gravitatea şi complexitatea problemelor existente la acest moment exced potenţialul de rezolvare al actualei conduceri" a CN APMC.

Nu în ultimul rând, patronatul şi sindicatele apreciază invitaţia drept "pur formală şi derizorie, realizată cu scopul de a evidenţia «disponibilitatea» reprezentanţilor companiei la dialog, fără ca - de fapt - să se intenţioneze soluţionarea concretă a problemelor cu care se confruntă comunitatea portuară".

Tarifele pentru chirii în Portul Constanţa nu au mai fost modificate din 2007, iar actualizarea tarifului de utilizare a domeniului portuar se va face treptat, a transmis, marţi, conducerea CN APM, ca răspuns faţă de protestele organizate, luni, de Organizaţia Patronală "Operatorul portuar" şi de Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP). Protestatarii au contestat Master Planul de dezvoltare a portului Constanţa, aflat în stadiu de proiect, precum şi majorarea chiriilor pentru operatori, anunţată de APM, şi propunerea de transformare a vechiului port comercial în zonă turistică.

Referitor la majorarea chiriilor, CN "Administraţia Porturilor Maritime" ne-a transmis că a notificat în scris, în condiţiile stipulate în contracte, operatorii economici în legătură cu actualizarea tarifului de utilizare a domeniului portuar, adăugând: "Mai mult, reprezentanţii acestor societăţi au participat la două runde de discuţii pe această temă cu conducerea CN APM". Conducerea APM a precizat că tarifele pentru chirii nu au mai fost actualizate din 2007, creşterea de la 0,05 euro/mp la 0,08 euro/mp fiind menită să acopere costurile şi inflaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb