RAAN, în pericol să-şi oprească instalaţiile, din lipsă de cărbune

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 august 2015

Funcţionarea normală a platformelor industriale Romag-Termo şi Romag-Prod de la Halînga ale Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) riscă să fie sistată în această săptămână din cauza lipsei de cărbune.

Liderul de sindicat Alexandru Tănase a declarat ieri, citat de Agerpres, că Guvernul trebuie să urgenteze alocarea sumei de 25 de milioane lei promişi în urmă cu o lună, în baza unui protocol.

"Aceşti bani trebuie să ajungă rapid în conturile RAAN. Stocul de cărbune la termocentrală, de aproximativ 15.000 tone, ne va ajunge doar pentru maxim cinci zile. Trebuie în continuare să furnizăm agent termic pentru Drobeta Turnu Severin şi pentru funcţionarea Uzinei de apă grea Romag-Prod", a precizat Tănase.

În context, Tănase a arătat că Unitatea de Carieră Husnicioara a Complexului Energetic Oltenia condiţionează vânzarea de lignit, aceasta având de primit de la RAAN plăţi restante în valoare de 128.582.978 lei.

La rândul său, directorul exploatării miniere, Costel Mitroi, a afirmat că în depozitele de la Valea Copcii şi Cucuieţi minerii dispun de stocuri de peste 40.000 tone cărbune şi că imediat ce vor fi livraţi banii vor reîncepe livrările.

RAAN, aflată în procedură de insolvenţă din 2013, se confruntă cu o gravă problemă financiară. Deşi Romag-Prod dispune de aproximativ 200 tone de apă grea, aceasta nu este preluată la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat pentru a acoperi măcar o parte din debite sau pentru a permite funcţionarea normală a instalaţiilor care vor fi oprite din 31 august 2015.

Specialiştii şi sindicaliştii susţin că închiderea RAAN trebuie făcută controlat şi etapizat pentru a nu se produce scurgeri de gaze şi alte substanţe nocive stocate pe platforma acesteia pentru mediu, şi implicit, pentru angajaţi şi populaţia satelor aflate pe o rază de 11 kilometri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb