Reducerea rezervelor minime obligatorii de către Banca Naţională a României ar reprezenta o modalitate prin care băncile ar putea fi determinate să reducă dobânzile la credite, a declarat, ieri, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedinte al CEC Bank, Radu Gheţea, care a precizat, însă, că sugestia este formulată în nume personal.
Oficialul ARB a participat la o conferinţă privind perspectivele economiei României.
"Aş dori să fac o sugestie în nume personal către BNR. Eu consider că semnalele date din noiembrie încoa-ce adresate băncilor de a reduce dobânzile la credite şi îndemnurile directe ale guvernatorului să reducem aceste dobânzi au început să devină fără un efect imediat. Există un trend în acest sens dar nu suficient ca să revigoreze creditarea. Sunt mai multe motive care au creat această situaţie. Unul ar fi că nu prea avem garanţii şi astfel nu putem da credite. Aş spune că o modalitate prin care băncile ar putea fi determinate să reducă dobânzile ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii. Ar fi bani mai ieftini pentru ca băncile să dea credite", a afirmat Gheţea, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a precizat că lichiditatea suplimentară nu va determina o creştere a consumului.
"BNR consideră că un exces de lichiditate peste lichiditatea actuală ar duce la creşterea inflaţiei. Personal din punctul meu de vedere nu e niciun pericol că aceşti bani să se ducă în consum. Cererea este negativă pe sold. Toată lichiditatea va duce spre economie pentru credite în agricultură, pentru parteneriate public-private cu costuri mici pentru clienţi", a menţionat Gheţea.