Pachetul de legi privind achiziţiile publice trebuie să fie aplicat până în data de 18 aprilie, a declarat, marţi, Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, în plenul Senatului.
"Cu mare drag, vă rog, dacă se poate, să accelerăm realizarea pachetului privind achiziţiile publice, care este extrem de important. Data de 18 aprilie este termenul limită în care România trebuie să aplice Directivele 23, 24, 25 ale Comisiei Europene, pachetul de achiziţii publice. Ajutorul dumneavoastră este extrem de important pentru a finaliza acest pachet legislativ după care să aprobăm prin Hotărâre de Guvern normele de aplicare după care să instruim beneficiarii mult mai bine decât s-a făcut în trecut privind modul de aplicare a acestor achiziţii şi să nu mai avem problemele trecutului dureroase de neregularităţi şi de tăieri din fonduri şi de dificultăţi în asigurarea bugetului autorităţilor locale pentru finanţarea proiectelor. Ştiu foarte bine că am lucrat ani şi ani de zile cu autorităţile române şi ştim problemele pe care le-au întâmpinat datorită unui cadru legislativ cu dificultăţi şi care nu a putut fi implementat coerent", a afirmat Răducu, potrivit Agepres.
Preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Silviu Popa, a declarat în 24 februarie că implementarea pachetului de legi privind achiziţiile publice constituie o provocare pentru România.
"Este o provocare pentru România implementarea pachetului de legi. El se află în momentul de faţă la Camera Deputaţilor, a trecut de Senat şi va necesita un efort substanţial al statului român de pregătire a experţilor şi proiectul este de o asemenea anvergură încât nu ne permitem să lăsăm pe nimeni afară. Cele patru legi vor aduce România în lumea modernă a statelor membre UE şi vor forţa statul român, prin toate instituţiile sale, toate autorităţile publice, să livreze. Este expresia care îmi place cel mai mult, pentru că în cadrul unui proiect trebuie să livrezi. Dacă instituţiile publice doresc să supravieţuiască trebuie să livreze serviciul public la parametrii care trebuie, nu oricum. Asta este cheia prin care se discută în momentul de faţă despre cele 4 legi în Parlamentul României: cea a achiziţiilor clasice, de utilităţi, de concesiuni şi remediilor şi căilor de atac", a precizat şeful CNSC.