Raed Arafat a demisionat de la Ministerul Sănătăţii

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 11 ianuarie 2012

La finalul anului 2005, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe dr. Raed Arafat.

La finalul anului 2005, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe dr. Raed Arafat.

"Voi putea apăra mai bine sistemul de urgenţă"

Raed Arafat a demisionat ieri din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu. Minis-trul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că a luat la cunoştinţă cu regret de decizia lui Raed Arafat, iar premierul Emil Boc a semnat demisia.

Raed Arafat a declarat că, ieşind din Ministerul Sănătăţii, va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice. El a mai spus că a fost sunat de mulţi colegi care l-au rugat să rămână la Ministerul Sănătăţii. El a precizat că pentru cei care se întrebau dacă a murit, le răspunde că nu a murit şi că va fi în continuare în sprijinul sistemului de urgenţă.

De asemenea, Raed Arafat a adăugat că nu este de acord cu punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii în ce priveşte sistemul de urgenţă, pentru că el crede că, în forma propusă în proiectul Legii sănătăţii, va avea un impact negativ asupra acestui sis-tem. "Consider că sistemul de urgenţă va avea un impact negativ din moment ce orice control va dispărea", a adăugat Raed Arafat.

El a mai spus că sistemul actual de urgenţă nu este doar rodul muncii lui, ci este rezultatul activităţii unei comisii.

El a adăugat că răspunsul primit după discuţiile din Comisia de Urgenţă, potrivit căruia aceste prevederi vor fi cuprinse în normele de aplicare, nu îl mulţumeşte, deoarece consideră că astfel de reglementări trebuie cuprinse în lege, nefiind suficientă o hotărâre de guvern sau un ordin. Raed Arafat a mai spus: "Nu poţi face asta doar la nivel de hotărâ-re de guvern sau de ordin, îţi trebuie o lege. Noi ne întrebăm care va fi conceptul viitorului sistem de urgenţă. Indiferent de sistem, noi desfiinţăm o lege cursivă, care are multe lucruri pentru sistemul de urgenţă. Dacă un sistem funcţionează bine, un sistem care nu pot spune că este perfect, nu pot să spun că a atins apogeul, însă este un sistem pentru care mulţi din alte ţări avansate ne-au lăudat că am luat-o înainte ca şi sistem de urgenţă".

El a atras atenţia că se distruge ceva ce există, fără a fi siguri că în schimb va fi ceva mai bun sau cel puţin la fel de bun.

Raed Arafat a adăugat: "Nu este vorba de Arafat, este vorba de sistemul public de urgenţă. Vreau să explic anumite aspecte, sper să înţeleagă lumea că avem un sistem de urgenţă integrat. Nu poţi spune că SMURD nu este afectat când depinde de serviciul public de ambulanţă. Ajungem la un sistem în care va intra factorul comercial şi care va intra în comepetiţie cu sistemul public, iar sistemul de urgenţă va deveni vulnerabil. Sunt firme concurente, şi nu mai poţi vorbi de un sistem integrat, ci de un sistem dezintegrat".

El a mai spus că atunci când se va realiza unde s-a ajuns cu sistemul de urgenţă, peste trei-patru ani, va fi ireversibil, nu va mai fi posibilă o întoarcere de unde s-a pornit.

"Am obligaţia să avertizez şi să zic public, nu să tac şi să stau pe loc în speranţa că se va rezolva. Pe parcursul anilor, nu este prima dată când există această tentativă de comercializare. Au fost presiuni multe. Am avut presiuni fantastice la Legea 95/2006", a mai arătat Raed Arafat.

El a precizat că ţine cu bolnavul şi cu sistemul care deserveşte pacientul, dar a aplica concurenţa în urgenţă este cel puţin straniu. Raed Arafat susţine că nu poţi lua un model dintr-un sistem de urgenţă şi să îl aplici în altă ţară fără să vezi care este impactul acestuia.

"În România, sectorul de urgenţă este unul dintre cele mai stabile sectoare, este continuu controlat. Prin noua lege există riscul vulnerabilizării sistemului la dezastre şi catastrofe", a mai spus fostul subsecretar de stat.

El a spus că pleacă trist că nu a terminat ceea ce şi-a propus, dar cu fruntea sus pentru că şi-a spus punc-tul de vedere, iar obiecţiile faţă de noua Lege a sănătăţii nu va conteni să şi le susţină.

"Astăzi (n.r. ieri) mi-am depus demisia la domnul prim-ministru. Nu reproşez nimic, am fost ajutaţi de Guvern. Cred că trebuie ascultată părerea unor experţi, mai mult decât a altora care au spus doar că doctorul Arafat este împotriva reformei", a adăugat Raed Arafat. Potrivit lui Arafat, actuala Lege a sănătăţii prevede timpi de reacţie, respectiv de ajungere la caz, pentru fiecare segment de urgenţă, în schimb în proiectul noii legi toate aceste prevederi dispar.

Arafat: Tudor Ciuhodaru, numit consilier onorific la MS pe probleme de urgenţă, a distrus SMURD Iaşi

Deputatul UNPR, doctorul Tudor Ciuhodaru, numit consilier onorific la Ministerul Sănătăţii pe probleme de urgenţă, a distrus SMURD Iaşi, a declarat, ieri, Raed Arafat, precizând că se gândeşte la ce se va întâmpla cu urgenţa şi că speră ca profesioniştii să fie ascultaţi. Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a anunţat că l-a desemnat pe doctorul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, consilier onorific pe probleme de urgenţă.

Subsecretarul de stat demisionar Raed Arafat a declarat că se gândeşte deja ce se va întâmpla cu sistemul medical de urgenţă după ce a aflat că a fost numit consilier "cel care a distrus SMURD-ul la Iaşi". "Nu am plecat ca să părăsesc sistemul, ci ca să vorbesc. Am văzut ce consilier a fost adus, cel care a distrus SMURD-ul la Iaşi. Mă gândesc ce se va întâmpla cu urgenţa, sper ca profesioniştii să fie ascultaţi", a spus Raed Arafat.

Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru a venit, ieri, la Ministerul Sănătăţii, la intrarea în sediul instituţiei declarând că a fost şi la Cotroceni. "Am fost solicitat să contribui la proiectul legii. Am fost invitat la Preşedinţie de dimineaţă (marţi dimineaţă, n.r.), am discutat despre sistemul de urgenţă, mi-a fost solicitat CV-ul şi informaţii despre ce ştiu să fac ", a spus Tudor Ciuhodaru.

Întrebat dacă la Cotroceni i s-a propus şi preluarea funcţiei de subsecretar de stat după plecarea lui Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii, Ciuhodaru a spus că nu s-a discutat despre o astfel de eventualitate. "Ar fi onorant pentru mine, dar mai important este să realizăm un sistem bun pentru pacient. Sunt multe lucruri care pot fi spuse, dar nimeni nu deţine adevărul absolut", a adăugat Ciuhodaru. El a precizat că a primit o solicitare de la ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, pentru a discuta despre proiectul Legii sănătăţii. "Am citit această lege, este o lege perfectibilă care oferă mai multe şanse unui pacient din serviciul de urgenţă", a mai spus Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru a fost ales în 2008 deputat de Iaşi, după ce a candidat pe listele PSD, dar la scurt timp după alegeri a demisionat din partid, acuzând neînţelegeri cu liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nichita. Ulterior, el s-a înscris în UNPR, însă a demisionat şi din acest partid, după ce, în vara anului 2010, a votat moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie pe tema tăierii salariilor cu 25 la sută. În ianuarie 2011, Ciuhodaru s-a înscris în PC, fiind nominalizat de acest partid drept candidat la Primăria Iaşi. Exclus în septembrie 2011 din PC, Tudor Ciuhodaru s-a înscris din nou în UNPR, anunţând că va candida la Primăria Iaşi şi că ar putea fi susţinut de mai multe partide.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb