Acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti au crescut mai puţin în ultima lună, comparativ cu luna anterioară, raliul înregistrat de acestea diminuându-se treptat.
Cele mai bune randamente au fost înregistrate de fondurile de acţiuni, precum şi titlurile "Compa" Sibiu, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul CMP. Astfel, persoanele care ar fi decis să-şi lichideze acţiunile CMP din portofolii, luni, ar fi obţinut un câştig de 105%, în timp ce fondul de acţiuni BT Maxim, administrat de societatea BT Asset Management, a fost cel mai performant al ultimei luni, cu un randament de 33,72% în intervalul cuprins între 10 aprilie - 11 mai.
Principalii indici bursieri au continuat să înregistreze creşteri, însă avansul lor s-a diminuat semnificativ, BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare, urcând numai cu 15%, urmat la scurtă distanţă de către indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de pe Bursă, care a consemnat o apreciere de 12,33%. Performanţe bune a înregistrat şi indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, care a urcat cu 13,17%.
Tot pe plus s-au găsit şi persoanele care s-au hotărât, în perioada 10 aprilie - 11 mai, să constituie depozite în lei la bănci. Cei mai norocoşi investitori au fost cei care s-au orientat către "Romanian International Bank", cea mai bună ofertă în acest caz, aceştia câştigând 0,35% din depozitul iniţial.
Au stat bine şi cei care şi-au direcţionat economiile într-un depozit lunar în euro la o bancă comercială. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales această categorie de plasament, au obţinut un câştig de 0,54% (exprimat în euro), dacă ar fi fost fideli depozitelor în euro de la "Banca Româ-nească" sau "Romanian International Bank".
Cu toate acestea, persoanele care s-au hotărât, luna trecută, să-şi păstreze banii "la ciorap", au înregistrat pierderi. Din cauza deprecierii leului în raport cu moneda euro, cei care nu au optat pentru un alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 0,89%.
În schimb, preţul metalului galben a continuat să crească, înregistrând un avans de 1,3% în intervalul analizat.
Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.