Randamente maxime de 11% la aur, în ultima lună

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Jurnal Bursier / 14 iunie 2010

Randamente maxime de 11% la aur, în ultima lună

Persoanele care au achiziţionat bijuterii şi alte obiecte din aur, în perioada 10 mai - 10 iunie au avut de câştigat. Preţul metalului galben a crescut cu 11%, după ce investitorii s-au reorientat tot mai mult către acest tip de plasamente. În ţara noastră, un gram de aur este de cotat de Banca Naţională la circa 137 de lei.

Totodată, cei care au avut inspiraţia să achiziţioneze titluri la fondul "Omnitrust", administrat de SAI SIRA Asset Management, au fost şi ei mulţumiţi, ţinând cont că acest tip de plasament le-a adus o rentabilitate de 6,80%.

Şi titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice "Azomureş" Târgu Mureş (simbol AZO) au oferit randamente pozitive în ultimele săptămâni, înregistrând, în perioada analizată, o apreciere de 0,14% (raportat la moneda europeană), până la 0,44 lei/titlu, în şedinţa de tranzacţionare de vineri. Şi tradiţionaliştii care au preferat, la 10 mai, să constituie depozite în euro la "Banca Comercială Carpatica", ATE Bank sau Marfin Bank au obţinut în continuare randamente uşoare. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile la aceste bănci, au obţinut, luni, un câştig de 0,27% din suma depusă.

Persoanele care au preferat în schimb, luna trecută, să îşi păstreze banii "la ciorap" au înregistrat o depreciere uşoară a economiilor, de 1,34%, în intervalul 10 mai - 10 iunie, pe fondul aprecierii monedei euro în raport cu leul. Cursul de schimb a ajuns în prezent la nivelul de 4,21 lei/euro.

Randamente negative au fost înregistrate, vineri, şi de către investitorii care au ales ca plasamente indicii bursieri. Indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a consemnat o depreciere de 14% în ultima lună, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a scăzut cu 31,98%. Şi BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a afişat o scădere consistentă de 19,80%, în perioada menţio-nată.

Investitorii care s-au hotărât, în perioada 10 mai - 10 iunie, să constituie depozite în lei la "ATE Bank" şi la "Unicredit Ţiriac Bank", au avut şi ei de pierdut, banii din conturi diminuându-se cu 0,69%, pe fondul deprecierii leului.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneada europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb