RAPORT AL CURŢII EUROPENE DE CONTURI PE ANUL TRECUT: "Prea multe erori în cheltuielile din fonduri UE"

A.V.
Fonduri Europene / 10 noiembrie 2020

"Prea multe erori în cheltuielile din fonduri UE"

Erorile privesc, în principal, cheltuielile cu risc ridicat Nivelul global al neregulilor în cheltuielile UE - 2,7% din total în 2019, comparativ cu 2,6% în 2018 Nouă cazuri suspecte de fraudă raportate la OLAF, din 747 de tranzacţii auditate OLAF a decis să deschidă investigaţii în cinci din cele nouă cazuri care i-au fost aduse în atenţie

Conturile Uniunii Europene oferă "o imagine reală şi corectă" a poziţiei financiare a blocului european, potrivit concluziilor la care au ajuns auditorii Curţii Europene de Conturi în raportul anual pentru exerciţiul financiar 2019, care concluzionează, însă, că plăţile au fost afectate de prea multe erori, în principal la categoria clasificată drept "cheltuieli cu risc ridicat".

Cheltuielile cu risc ridicat se referă în primul rând la rambursarea de către UE a costurilor eligibile pentru activităţile eligibile.

În acest context şi în pofida îmbunătăţirilor în anumite domenii de cheltuieli, auditorii emit "o opinie adversă" cu privire la cheltuieli şi, într-un asemenea context, subliniază necesitatea unei gestionări solide şi eficiente a pachetului financiar care a fost convenit ca răspuns la criza coronavirusului, care aproape va dubla cheltuielile UE în următorii ani. Potrivit Curţii Europene de Conturi, o opinie "adversă" indică probleme răspândite în domeniul auditat.

"În iulie 2020, Consiliul European a ajuns la un acord politic ce combină un buget al UE pentru 2021-2027 cu un instrument de redresare temporară «Next Generation UE», care priveşte impactul economic şi social al crizei COVID-19. Drept urmare, în următorii ani, cheltuielile UE vor fi semnificativ mai mari", subliniză auditorii.

Aceştia spun că nivelul global al neregulilor în cheltuielile UE a rămas relativ stabil, la 2,7% în 2019, comparativ cu 2,6% în 2018, potrivit raportului.

Cheltuielile cu risc ridicat - 53% din cheltuielile auditate

Chiar dacă auditorii spun că există elemente pozitive în cheltuielile UE, cum sunt dezvoltarea resurselor naturale şi rezultatele susţinute în administraţie, cheltuielile cu risc ridicat au reprezentat mai mult de jumătate din cheltuielile auditate (53%), în creştere faţă de 2018. Proporţia cheltuielilor cu risc ridicat auditat a crescut, astfel, de la 61 de miliarde de euro în 2018 la 66,9 miliarde de euro anul trecut. Sursa menţionează că acestea se referă în principal la plăţi bazate pe rambursare, de exemplu în domeniile coeziunii şi dezvoltării rurale, unde cheltuielile UE sunt gestionate de statele membre.

Cheltuielile cu risc ridicat sunt adesea supuse unor reguli complexe şi criterii de eligibilitate, scrie raportul, menţionând că în această categorie, eroarea materială continuă să fie prezentă la o rată estimată de 4,9% în 2019, faţă de 4,5% în 2018.

Concluzionând că nivelul de eroare este omniprezent, auditorii au dat o opinie adversă cu privire la cheltuielile UE.

"Opinia noastră adversă cu privire la cheltuielile UE pentru anul 2019 este un semnal de alarmă că avem nevoie de reguli clare şi simple pentru toate finanţele UE, şi avem nevoie, de asemenea, de verificări eficiente cu privire la modul în care sunt cheltuiţi banii şi la rezultatele preconizate să fie atinse", a declarat, ieri, înainte de lansarea publică a raportului, preşedintele Curţii Europene de Conturi, Klaus-Heiner Lehne, adăugând: "Acest lucru este deosebit de important având în vedere fondul de redresare planificat pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În aceste perioade de criză, Comisia Europeană şi statele membre au o responsabilitate extraordinară în gestionarea finanţelor UE într-un mod eficient".

Absorbţia fondurilor structurale şi de investiţii - mai lentă decât era planificat

Courtea Europeană de Conturi atrage atenţia că absorbţia de către statele membre a fondurilor structurale şi de investiţii europene a continuat să fie, anul trecut, mai lentă decât era planificat. Raportul notează: "Până la sfârşitul anului 2019, penultimul an al actualului buget pe şapte ani, doar 40% (184 de miliarde de euro) din finanţarea UE convenită pentru perioada 2014-2020 fusese plătită, iar unele state membre au folosit mai puţin de o treime. Acest lucru a dus la creşterea numărului angajamentelor restante, care au ajuns la 298 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2019, echivalentul a aproximativ două bugete anuale. Situaţia a adus provocări şi riscuri suplimentare, astfel că statele membre şi Comisia Europeană trebuie să acorde timp suplimentar pentru absorbţie în noua perioadă bugetară".

159,1 miliarde de euro, cheltuielile UE anul trecut

Cheltuielile UE au totalizat 159,1 miliarde de euro în 2019, echivalentul a 2,1% din cheltuielile publice ale statelor membre şi 1% din venitul naţional brut al UE, conform raportului, care adaugă: "resursele naturale" au constituit cea mai mare pondere din fondurile auditate (47%), cheltuielile de "coeziune" au reprezentat 23%, iar "competitivitatea" - 13%.

Aproximativ două treimi din buget este cheltuit în cadrul "gestionării partajate", în care statele membre distribuie fonduri, selectează proiecte şi gestionează cheltuielile UE, potrivit sursei. Aceasta menţionează că, în total, veniturile UE pentru 2019 au fost de 163,9 miliarde de euro.

Curtea Europeană de Conturi auditează în fiecare an veniturile şi cheltuielile UE, examinând dacă conturile anuale sunt fiabile şi dacă tranzacţiile de venituri şi cheltuieli sunt conforme cu normele aplicabile la nivelul UE şi al statelor membre. Ca să îşi exprime opinia, auditorii testează eşantioane de tranzacţii, urmărind să identifice zonele de venituri şi cheltuieli individuale afectate de erori. Nivelul estimat de eroare este măsurat în raport cu un prag de 2% - rată peste care veniturile sau cheltuielile cu nereguli sunt considerate semnificative. Nivelul estimat de eroare nu este o măsură de ineficienţă sau risipă, potrivit Curţii, care precizează că acesta reprezintă o estimare a banilor care nu ar fi trebuit plătiţi deoarece nu au fost folosiţi în totalitate în conformitate cu normele UE şi cele naţionale.

Erorile nu sunt fraude

Curtea Europeană de Conturi subliniază că erorile constatate nu constituie fraude în marea majoritate a cazurilor. "Frauda este un act deliberat de înşelăciune pentru a obţine un anumit avantaj", potrivit autorităţii europene, care adaugă: "Deşi poate fi dificil să identificăm frauda prin proceduri standard de audit, testarea noastră relevă o serie de cazuri suspecte în fiecare an.

În 2019, am găsit nouă cazuri suspecte de fraudă printre cele 747 de tranzacţii pe care le-am auditat. Numărul este similar cu cel raportat de Curte în anii precedenţi către OLAF, Biroul antifraudă al Uniunii Europene, care investighează şi urmăreşte cazurile, dacă este necesar, în cooperare cu autorităţile statelor membre".

Curtea a menţionat că, referitor la situaţia din 2019, OLAF a decis să deschidă investigaţii în cinci din cele nouă cazuri aduse în atenţie.

Curtea Europeană de Conturi este auditorul extern independent al Uniunii Europene. Rapoartele şi opiniile sale sunt destinate celor responsabili de implementarea politicilor şi programelor UE: Comisia Europeană, alte instituţii şi organisme ale blocului comunitar şi administraţiile din statele membre.

La 13 noiembrie, Curtea Europeană de Conturi va publica pentru prima dată un raport privind performanţa generală a bugetului UE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. te vei duce , te vei intoarce, nu ,vei muri!

    sau manc-o coapte ia-o fripta 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb