RAPORT ASF 2013 Piaţa locală de capital a atras, anul trecut, investiţii străine nete de 814 milioane lei

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iulie 2014

Piaţa locală de capital a atras, anul trecut, investiţii străine nete de 814 milioane lei

Primele 15 companii, ca mărime, au generat două treimi din tranzacţiile nerezidenţilor

Investiţiile nete în piaţa de capital a ţării noastre s-au ridicat, anul trecut, la 814,2 milioane lei, aproape dublu faţă de valoarea din anul precedent, de 447,47 milioane lei, se arată în raportul anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Intrările brute de capital pe bursele locale, în 2013, au totalizat peste 2,71 miliarde lei, faţă de 2,04 miliarde lei, în 2012, în timp ce ieşirile brute au fost de 1,89 miliarde lei, faţă de 1,59 miliarde lei, în anul anterior, conform raportului.

"În anul 2013 intrările nete de capital străin pe piaţa de capital din România au crescut semnificativ faţă de perioada 2009-2012, ceea ce pune în evidenţă o revenire a interesului investitorilor străini faţă de instrumentele financiare disponibile pe piaţa de capital românească", se afirmă în document.

Evoluţia s-a înscris într-o tendinţă mai largă, la nivel internaţional, marile fonduri de investiţii arătându-se în continuare interesate de pieţele emergente şi de frontieră din Europa, chiar dacă semnalele FED de reducere graduală a programului de cumpărare de active a dus la reticenţă faţă de unele pieţele emergente din afara continentului european, susţin autorii raportului.

Anul trecut, media lunară a volumului de intrări de capital străin pe bursele din ţara noastră a fost de 226,11 milioane lei, faţă de 170,4 milioane lei, în 2012, iar media lunară a volumului de intrări nete de capital extern a fost de 67,85 milioane lei, comparativ cu 37,28 milioane lei, în anul precedent, arată reprezentanţii ASF.

Media anuală a intrărilor nete de capital extern în perioada 2009-2013 a fost de 286,53 milioane lei, cu peste 131 milioane lei mai mult decât media anuală a intrărilor nete de capital extern din perioada 2008-2012 (154,61 milioane lei), precizează domniile lor.

Raportul anual al ASF adaugă: "În perioada crizei economice au existat retrageri importante de capital străin din conturile de tranzacţionare deschise la intermediarii de pe piaţa românească de capital. Fluxul net de capital din anul 2009 a fost negativ, iar în anii 2010-2011 s-a menţinut pozitiv, dar la niveluri reduse. În anul 2012 intrările nete au crescut semnificativ depăşind valoarea anului aferentă 2008 (415,28 mil. lei), iar în anul 2013 a fost aproximativ dublă faţă de cea din 2008".

În ceea ce priveşte cumpărările de acţiuni de către nerezidenţi, anul trecut, investitorii din Marea Britanie au deţinut cea mai importantă cotă, de 40,64% din totalul achiziţiilor, care au însumat peste 3,77 miliarde lei (stocuri), conform datelor publicate de BNR.

Comparativ cu 2012, rezidenţii britanici aproape că şi-au dublat cumpărările de acţiuni, de la 807,91 milioane lei în 2012 la peste 1,533 miliarde lei în 2013, notează raportul.

Poziţia a doua în clasamentul cumpărărilor de acţiuni, potrivit Autorităţii, a fost ocupată de investitorii din Austria, cu o cotă de 22,91%, urmaţi de cei din SUA, cu o cotă de 14,24%.

"De remarcat este faptul că ocupanţii primelor trei poziţii au realizat aproximativ 78% din totalul cumpărărilor de acţiuni efectuate de nerezidenţi de pe piaţa românească de capital", subliniază raportul ASF.

Investitorii din cele trei ţări au ocupat şi primele poziţii în clasamentul vânzărilor, în aceeaşi ordine, mai arată documentul.

Astfel, investitorii britanici au avut o cotă de 42,69% din totalul vânzărilor, cei austrieci de 22,09%, iar cei americani, de 7,20%, potrivit sursei citate.

Peste 50% din totalul vânzărilor şi cumpărărilor de valori mobiliare efectuate de investitorii străini în ţara noastră, anul trecut, au avut ca obiect fondurile mutuale şi alte entităţi financiare similare, categorie în care sunt incluse cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, arată datele ASF.

Următorul domeniu, din punct de vedere al atractivităţii la cumpărare (12,09% din total), a fost cel intitulat "Alte activităţi de intermedieri financiare", unde sunt incluse cele patru bănci tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - BRD, Banca Transilvania, Erste Bank şi Banca Comercială Carpatica, conform sursei citate.

Acest domeniu s-a clasat pe locul al treilea în topul interesului la vânzare al nerezidenţilor, cu o pondere de 7,74% în total, se mai precizează în raportul pe 2013 al ASF.

"Extracţia petrolului brut", categorie care include OMV Petrom, a avut 8,34% din cumpărările investitorilor străini şi 20,34% din vânzările acestora, ocupând poziţiile a treia, respectiv a doua, în topul atractivităţii, mai notează documentul.

Alte domenii de interes pentru nerezidenţi au fost cele ale altor intermedieri financiare, extracţiei gazelor naturale, cultivării cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, transporturilor prin conducte, administrării pieţelor financiare şi fabricării uleiurilor şi grăsimilor, conform raportului pe anul trecut al ASF.

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară concluzionează că aproximativ două treimi din activitatea nerezidenţilor pe pieţele reglementate de acţiuni din ţara noastră a fost direcţionată către primele 15 companii de pe piaţă după criteriul capitalizării şi lichidităţii.

Anul trecut, Guvernul a derulat oferta publică secundară pentru 15% din acţiunile Transgaz şi oferte publice iniţiale pentru 10% din titlurile Nuclearelectrica şi 15% din titlurile Romgaz.

Tot în 2013, Fondul Proprietatea şi-a vândut deţinerea la Transgaz, reprezentând 15% din capitalul social al companiei, precum şi o parte din pachetul pe care îl are la Petrom şi care echivalează cu 1,11% din totalul acţiunilor companiei, cu 0,66 puncte procentuale sub ceea ce a dorit să înstrăineze.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb