RAPORT ASF Electrica şi Fondul Proprietatea, salvare pentru volumele BVB

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 august 2014

Electrica şi Fondul Proprietatea, salvare pentru volumele BVB
  • document ataşat Structura valorii tranzacţionate pe secţiunile administrate de BVB şi Structura tranzacţiilor derulate pe secţiunea BVB în primul semestru al anului 2014, după valoarea corespunzătoare fiecărui tip de instrument (cu explicitarea titlurilor de capital şi de credit)
    apasă aici pentru a descărca.

    Volumele de pe piaţa principală şi de pe cea "Deal" ale BVB - aproape egale în primele şase luni ale anului în cazul celor mai lichide cinci companii

    Volumul de acţiuni Romgaz tranzacţionat la BVB, comparabil cu cel al GDR-urilor

    Valoarea tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti în semestrul I din 2014 a fost de 8,18 miliarde de lei, în scădere cu 1,68% faţă de semestru II din 2013, arată Autoritatea de Supraveghere Financiară, într-o analiză transmisă ieri.

    Analiştii ASF pun scăderea pe seama diminuării tranzacţiilor cu produse structurate, după închiderea Harinvest, ca urmare a scandalului de anul trecut, când clienţii au rămas fără acţiuni şi bani în conturi.

    ASF mai arată că tranzacţiile cu obligaţiuni şi titluri de stat au continuat să fie doar sporadice, în pofida noilor listări (Raiffeisen Bank şi Garanti Bank).

    În aceste condiţii, tranzacţiile cu acţiuni, care reprezintă 88% din totalul schimburilor de pe BVB, s-au diminuat cu 0,83% faţă de semestrul II din 2013.

    ASF mai precizează că valoarea medie zilnică tranzacţionată în primul semestru al anului 2014 a fost în creştere, comparativ cu anul 2013, în principal ca urmare a plasamentului accelerat al FP pentru vânzarea a 5% din Romgaz şi a ofertei publice Electrica (în ambele cazuri alocările s-au făcut prin sistemul electronic al BVB fiind raportate ca tranzacţii).

    Autoritatea remarcă, în anul 2014, o creştere cu 163,48% a valorii tranzacţiilor în luna iunie faţă de luna mai 2014, de la 1,077 miliarde lei la 2,838 miliarde lei, care se explică prin oferta publică iniţială derulată pe Electrica SA (27.06.2014) şi plasamentul privat accelerat realizat de Fondul Proprietatea SA la Romgaz SA (18.06.2014).

    Volumele tranzacţionate pe piaţa principală "Regular" şi pe cea "Deal" ale bursei de la Bucureşti au fost aproape egale în primele şase luni ale anului în cazul celor mai lichide cinci companii. Pe parcursul acestei perioade investitorii au tranzacţionat pe piaţa principală un număr de 1,5 miliarde de titluri aparţinând celor cinci emitenţi, iar pe piaţa deal volumele tranzacţionale au atins 1,2 miliarde.

    În cadrul Bursei, 98.25% din valoarea tranzacţiilor se efectuează pe secţiunea BVB, 1,65% pe secţiunea RASDAQ şi doar 0,1% pe secţiunea ATS.

    Autoritatea de supraveghere, inclusiv prin strămoşul său CNVM, încearcă de ani de zile să închidă piaţa Rasdaq, în acest sens circulând, în Parlament, mai multe proiecte legislative.

    Bursa, dominată de companiile financiare

    Raportul ASF arată că, la finalul lunii iunie 2014, 84,70% din capitalizarea BVB era reprezentantă de societăţi din domeniul financiar şi al industriei extractive: "Bursa românească este aşadar în continuare dominată de companiile financiare (SIF-uri, bănci, FP etc) şi de Petrom. Urmează ca importanţă companiile de utilităţi (Transelectrica, Transgaz etc). Din perspectiva multiplilor bursieri (PER, PBV) aceste companii sunt printre cele care au nivelurile cele mai ridicate de preţ raportat la performanţa şi valoarea lor economică.

    Raportat la capitalizare şi lichiditate, sectorul cel mai slab reprezentat, Hoteluri şi restaurante, are totodată şi cel mai ridicat nivel al raportului preţ / câştig net pe acţiune. Sectorul cu cel mai ridicat nivel al valorii tranzacţiilor raportat la capitalizarea totală de piaţă a companiilor componente a fost sectorul Construcţii (Impact, Condmag etc)".

    Capitalizarea totală a pieţei a suferit o uşoară scădere comparativ cu 31 decembrie 2013, în pofida evoluţei pozitive de ansamblu a indicilor principali. Potrivit ASF, explicaţia este dată de corecţia pe care au cunoscut-o preţurile companiilor ca urmare a trecerii datelor ex-dividend. Totodată, deşi oferta publică a Electrica a fost finalizată în luna iunie, listarea efectivă a tranzacţionării acţiunilor EL) a avut loc abia în primele zile ale lunii iulie, ca atare în capitalizarea pieţei de la 30 iunie 2014 nu este inclusă şi această companie.

    Creştere cu 872% a volumului de titluri Romgaz tranzacţionat pe pieţe externe, în iunie, faţă de mai

    ASF arată că, după volumul tranzacţiilor, cea mai importantă piaţă pe care se tranzacţionează GDR-urile Romgaz este London International. Ca valoare lunară, volumul de acţiuni Romgaz tranzacţionat la BVB în perioada decembrie 2013 - iunie 2014 a fost comparabil cu volumul însumat al GDR-urilor Romgaz tranzacţionate pe principalele burse unde aceste instrumente sunt listate.

    Comparativ cu luna mai, în luna iunie 2014 a avut loc o creştere cu 872% a volumului de titluri Romgaz tranzacţionate pe pieţe externe, în timp ce volumul tranzacţionat pe BVB a crescut cu 76%.

    În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor acţiunilor Romgaz comparativ cu preţurile GDR având ca suport aceste acţiuni, se confirmă existenţa unui grad mare de corelare între acestea, chiar dacă în cotaţiile GDR există diferenţe sezibile între burse.

    Piaţa de obligaţiuni, pentru investitorii instituţionali

    Pe piaţa obligaţiunilor a BVB au fost admise la tranzacţionare în primul semestru al anului anul 2014 patru noi instrumente: trei obligaţiuni corporative şi un titlu de stat. Ofertele publice de emitere a obligaţiunilor corporative s-au adresat în principal investitorilor instituţionali, potrivit ASF.

    La sfârşitul lunii iunie 2014, structura titlurilor de credit admise la tranzacţionare era următoarea: 29 obligaţiuni de stat, 37 obligaţiuni municipale şi 7 obligaţiuni corporative.

    Activitatea pe piaţa secundară a obligaţiunilor a rămas redusă, având loc puţine tranzacţii, în condiţii de lichiditate scăzută, arată ASF.

    Mai puţine produse structurate, la BVB

    Numărul produselor structurate disponibile la tranzacţionare a scăzut în acest semestru, de la 96 la 82, cu toate că cei trei emitenţi şi furnizori de lichiditate (BCR, Raiffeisen Centrobank şi SSIF Broker) au introdus la tranzacţionare noi instrumente pe măsură ce unele existente deja au expirat, precizează analiştii ASF, care adaugă: "Scăderea numărului de produse structurate a fost însoţită de o reducere semificativă a valorii tranzacţionate, cu toate că numărul de tranzacţii a sporit comparativ cu ultimele luni ale anului 2013. Liderul pieţei produselor structurate este BCR, deopotrivă ca emitent, furnizor de lichiditate şi intermediar al tranzacţiilor (circa 40% din valoarea rulajului total pe acest tip de instrument), urmat de SSIF Broker.

    Scăderea bruscă a tranzacţiilor cu produse structurate care se observă începând cu luna decembrie 2013 este explicată prin încetarea operaţiunilor pe piaţă ale SSIF Harinvest, intermediar care în anul 2013 a realizat peste 26% din rulajul total al bursei pe acest tip de instrument, fiind pe poziţia a doua în clasament după liderul BCR".

    În primul semestru al anului 2014 au avut loc trei oferte publice iniţiale: - două prospecte aferente admiterii la tranzacţionare pe piaţa reglementată a unor obligaţiuni corporative precedate de oferte publice adresate investitorilor calificaţi şi la mai puţin de 150 persoane fizice/juridice alţii decât investitorii calificaţi, în valoare cumulată de 800.000 mii lei (RAIFFEISEN BANK SA Bucureşti, GARANTI BANK SA Bucureşti) şi un prospect aferent unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni, sub formă de acţiuni şi certificate globale de depozit (SC DFEE Electrica SA), valoarea acesteia fiind de 1.943.085,6 mii lei.

    La începutul anului 2014 pe piaţa de capital din România erau listate 1.091 de companii, iar la data de 30.06.2014 un număr de 1.056 societăţi comerciale, după cum urmează:

    - 82 societăţi comerciale ale căror acţiuni erau tranzacţionate pe piaţa reglementată administrată de către BVB,

    - 21 societăţi comerciale ale căror acţiuni erau tranzacţionate pe piaţa valorilor mobiliare necotate ce utilizează sistemul tehnic al BVB,

    - 946 societăţi ale căror acţiuni erau listate la BVB - piaţa RASDAQ,

    - 2 societăţi ale căror acţiuni erau listate pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare administrat de BVB,

    - 1 societate ale cărei acţiuni erau listate la SIBEX,

    - 4 societăţi ale căror acţiuni erau listate pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare administrat de SIBEX.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb