RAPORT PRELIMINAR AL COMISIEI PARLAMENTARE DE ANCHETĂ: "ENEL a rămas în urmă cu investiţiile la Electrica Muntenia Sud"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 aprilie 2010

Puţini consumatori ştiu că în preţul pe care îl plătesc pentru energia electrică este inclusă şi valoarea investiţiilor pe care operatorii de distribuţie le fac pentru modernizarea reţelelor, siguranţa în alimentare şi sporirea calităţii serviciului. ANRE (reglementatorul pieţei de energie) stabileşte tarifele de distribuţie incluse în preţul final plătit de consumatori în funcţie şi de nivelul investiţiilor în reţele.

Parlamentarii arată, într-un raport preliminar al comisiei de anchetă că, în cazul Electrica Muntenia Sud (care acoperă Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Giurgiu), ENEL ar fi investit mai puţin decât s-a angajat prin contractul de privatizare. Astfel, potrivit raportului, circa 1,1 milioane de consumatori ar fi plătit, prin tarif, investiţii mai mari decât a realizat distribuitorul şi furnizorul de electricitate. Conform contractului de privatizare, ENEL are timp până la finalul anului să realizeze investiţiile la care s-a angajat şi care i-au fost recunoscute prin tarif. Altfel, compania ar putea fi penalizată.

Membrii comisiei susţin, însă, că grupul italian are timp până la finalul anului să realizeze investiţiile asumate şi recunoscute prin tarif

ENEL nu a realizat, până în prezent, toate investiţiile la care s-a angajat prin privatizarea Electrica Muntenia Sud, arată raportul preliminar al anchetei parlamentare realizată de Comisia de privatizare din Senat.

Dar, compania italiană are timp până la finele acestui an să îşi ducă la îndeplinire obligaţiile investiţionale, mai cons-tată membrii Comisiei de anchetă, care au analizat modul în care ENEL respectă clauzele contractelor de privatizare.

Perioada de investiţii obligatorii a început de la 1 ianuarie 2009, întrucât data finalizării tranzacţiei strategice de preluare a Electrica Muntenia Sud este 4 iunie 2008. Raportul preliminar mai arată că perioada de analiză a planului de investiţii asumat este de minim doi ani după data finalizării privatizării, respectiv perioada 2009-2010.

Astfel, angajamentele investiţionale trebuie respectate de ENEL până în 2011. ContRactul de privatizare al Electrica Muntenia Sud a fost semnat pe 11 iunie 2007, între Electrica SA şi Enel Spa.

Raportul citat indică investiţii totale realizate de ENEL în Electrica Muntenia Sud în valoare de 161,5 milioane lei faţă de cele 301,5 milioane lei prognozate la momentul privatizării pentru anul 2008. Senatorii susţin că, în 2009, ENEL a realizat investiţii de 252,8 milioane de lei faţă de cele 487,8 milioane de lei prognozate. Pentru acest an, nivelul prognozat al investiţiilor ENEL în Muntenia Sud este de 553,9 milioane de lei.

Potrivit raportului citat, pentru perioada de reglementare 2008-2012, ANRE a luat în considerare, în stabilirea preţurilor energiei electrice, următoarele investiţii asumate de ENEL: 157,5 milioane lei în 2008, 315 milioane lei în 2009, 350 milioane lei în 2010, 262,5 milioane lei în 2011 şi de 245 milioane lei în 2012 (sume exprimate în termeni reali). Aceste sume reprezintă, în tariful plătit de consumatori, următoarele valori: 3% în 2008, 9% în 2009, 14% în 2010, 17% în 2011 şi 20% în 2012, mai susţin membrii comisiei de anchetă în raportul citat.

Membrii comisiei de anchetă atrag atenţia că "s-au acordat tarife pe baza unor proiecţii investiţionale, care acum se constată ca fiind nerespectate, în timp ce consumatorii au plătit tarifele într-un fel indirect, creditând ENEL, care a beneficiat de dobânzi la surplusul de bani".

Membrii comisiei de anchetă au solicitat ANRE un punct de vedere cu privire la influenţa reducerii la jumătate a nivelului investiţiilor asupra tarifului. ANRE a arătat că, în aceste condiţii, reducerea tarifului energiei electrice ar fi de 3% pentru anul 2008, 6% pentru 2009, 9% pentru 2010, 12% pentru 2011 şi 15% pentru 2012, dar ar avea consecinţe grave asupra calităţii serviciului.

În aceste condiţii şi având în vedere că tarifele nu mai pot fi modificate decât în 2012, parlamentarii au recomandat ENEL să accelereze investiţiile pentru realizarea planului la care s-au angajat pentru perioada 2009-2010. Pentru Electrica SA, recomandarea comisiei este să verifice, în 2011, respectarea planului de investiţii asumat de compania italiană pentru Muntenia Sud şi să aplice, în cazul nerealizării, penalităţile stipulate în contractul de privatizare.

În raport este prezentat şi amplul program de investiţii pe termen scurt şi mediu al ENEL pentru Electrica Muntenia Sud, care a fost demarat în primăvara acestui an.

La jumătatea lunii martie, conducerea ENEL România a lansat programul de investiţii "ENEL soluţii noi", care presupune realizarea de ample lucrări de modernizare a reţelelor de distribuţie a electricităţii din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Valoarea totală a acestui program este de circa 700 milioane de euro, fonduri care vor fi cheltuite în următorii cinci ani, a declarat, la vremea respectivă, Claudio Zito, preşedintele ENEL România. În acest an, ENEL a anunţat că investeşte circa 90 milioane de euro pentru modernizarea reţelei electrice din Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din cate stim Romania a luat teapa, adica a fost pacalita de ENEL care si-a transferat conturile intr-un paradis fiscal. Pentru a eluda realitatea financiara si a ascunde fapte care se refera la nerespectarea unor clauze din contractul de privatizare! Aceste motive sunt suficiente pentru penalizarea financiara a ENEL. Numai ca ,prinde orbul , scoate-i ochii! Asa ca cel mai bine este sa se reziliereze contractul de privatizare in cauza cu urmarirea penala a ENEL Spa !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb