Raportul Curţii de Conturi pentru anul 2011, dat publicităţii la finalul săptămânii trecute, a scos la iveală numeroase nereguli în ministere, companii de stat şi autorităţi publice.
În avanpremiera lansării raportului, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat că prejudiciul total la autorităţile centrale şi locale, în perioada 2008-2012, se ridică la peste 900 milioane de euro, în 2011 fiind trimise la Parchet 61 de "dosare destul de grele".
Raportul pentru 2011 evaluează calitatea gestiunii financiare şi modul în care fondurile publice au fost repartizate şi utilizate în scopul pentru care au fost alocate şi aprobate.
Cu ocazia verificărilor desfăşurate la un număr de 2.317 entităţi, Curtea de Conturi a identificat 22.651 cazuri de abateri de la disciplina bugetară, financiar-contabilă şi economică.
De asemenea, au fost semnalate cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se devieri care au condus fie la nestabilirea, neurmărirea şi neîncasarea unor venituri bugetare, fie la producerea unor prejudicii.
Din evaluarea estimativă a abaterilor constatate de Curtea de Conturi în 2011, ca urmare a acţiunilor de control/audit desfăşurate asupra bugetelor publice, 1,9 miliarde lei (62%) provin din abateri de la reglementările privind urmărirea şi încasarea unor venituri bugetare, iar 1,2 miliarde lei (38%) din abateri care au determinat producerea unor prejudicii.
De asemenea, au fost constatate nereguli financiar-contabile care au influenţat realitatea şi exactitatea datelor prezentate în situaţiile financiare ale entităţilor verificate.
Raportul va fi transmis Parlamentului şi va fi utilizat în cadrul procedurii de aprobare prin lege a contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale de stat şi celelalte conturi anuale de execuţie prevăzute de lege, dar şi Guvernului şi altor instituţii interesate, pentru informarea acestora într-un mod transparent.
Citiţi, mai jos, câteva exemple edificatoare.
1. Nefericitul titlu
(mesaj trimis de johnsa în data de 04.02.2013, 10:23)
Ati gasit un titlu ca si cum , odata cu schimbarea partidului, a culorii politice si a ministeriabililor, toti cei din institutiile cu pricina care au participat la aceste infractiuni, au fost schimbati si vor fi deferiti justitiei.
Cred ca va trebuie ceva mai multa profunzime care sa va permita sa intelegeti ca , la toate aceste incalcari ale legii au participat foarte multi oameni care se perpetueaza si isi desfasoara activitatea de complicitate de ani buni, ei fiind "incolori" politic.
1.1. Profunzimea (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 04.02.2013, 11:22)
Mai gindeste-te, dar incearca sa o faci mai profund.
"Regimul hotiei" este o notiune transpartinica.
Alocarea ei unei anumite parti a spectrului politic iti apartine.
Nu-i funny?!
1.2. Corect,Make! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de B.G. în data de 04.02.2013, 12:56)
Desigur ,hotia , ca notiune, are caracter transpartinic. Simplist vorbind,toate partidele postdecembriste sunt de sorginte fesenista Culoarea portocalie sau bicolora ,respectiv rosu -galbena reprezinta un rafinament ce are drdept scop manipularea mediatica.Legea omertei in politica,potrivit unui bun observator al scenei politice ,gral A.I.Rogojan,functioneaza indiferent de culoarea politica ! Unul din exemple este reprezentat de promovarile cotizantilor la bugetele negre utilizate pentru mituirea unor grupuri de alegatori! .Indiferent de partid!.Articolul merita citit .Sursa :Arhiva Cotidianul online 2012.Materialele, arhivate electronic de semnatarul opiniei de fata creaza o imagine dezgustatoare a scenei politice actuale.Ma opresc aici.
2. fără titlu
(mesaj trimis de ionut în data de 04.02.2013, 10:44)
ati devenit si voi unealta de partid. asa ii stilul: periem pe cine putem. cine draku mai are incredere in Raporturi facute de conducerea stat-sa fim seriosi!
2.1. Uneltim (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 04.02.2013, 11:24)
Ionut, fii draga serios!
2.2. merge si acest titlu... (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de lucian în data de 04.02.2013, 12:07)
de altfel chiar asa stau lucrurile, numai ca o noua conducere sau un nou partid la guvernare nu face altceva decat sa schi,be regimul hotiei...
de altfel, privatizarea filialelor electrica ne arata clar ca toate partidele si toate conducerile se incadreaza perfect in regimul hotiei, regim protejat de anumite trusturi de presa, ca de, banii nu au miros....
3. fără titlu
(mesaj trimis de mariuscc în data de 04.02.2013, 12:28)
Firmele trebuie sa-si depuna bilantul pina pe 15 martie, iar auditul trebuie facut cam tot pina atunci, altfel amenzile sint groase.
(...) de bugetarii reusesc sa faca auditul abia dupa trecerea unui an (...).
Imi reaminteste si mie cineva de ce dracu platim impozite in loc sa-i spinzuram (...) pe casa poporului?
4. TARDIV RAPORT
(mesaj trimis de T.M. în data de 04.02.2013, 15:44)
Din pacate,rapoartele Curtii de conturi nu mai pot indrepta mare lucru,acolo unde s-au risipit banii.
Propun redactiei sa sondeze cat de eficiente sunt aceste rapoarte in Franta,unde s-a infiintat aceasta institutie.
Poate invatam ceva pentru viitor.
5. Titlul este perfect :-), deoarece cineva intreba
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 04.02.2013, 21:26)
in urma cu multi ani pentru ce are nevoie Romania de cultura. Baietii aceia care au vrut sa-si puna tablourile pe perete de la muzeele olandeze n-au avut rabdare macar sa fii facut seralul la ASE. Ar fi stiut si ei ca cea mai importanta arta care cere foarte multa imaginatie si care te poate face renumit chiar si in timpul vietii nu este dragilor pictura, muzica, sculptura ci .....exact CONTABILITATEA :-)