RAPORTUL CURŢII DE CONTURI: PO Transport, Competitivitate Economică şi Dezvoltarea Resurselor Umane sunt cele mai afectate de furturi

Companii #Transporturi / 15 februarie 2015

PO Transport, Competitivitate Economică şi Dezvoltarea Resurselor Umane sunt cele mai afectate de furturi

Cele mai importante categorii de nereguli din domeniul fondurilor UE sunt nerespectarea prevederilor în domeniul achiziţiilor publice şi nerespectarea cerinţelor de eligibilitate a cheltuielilor, potrivit raportului Curţii de Conturi pentru 2013.

Controlul a fost realizat de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi, care are ca atribuţie exprimarea unei opinii asupra modului de gestionare a asistenţei financiare nerambursabile acordate României de UE.

Capitolul dedicat fondurilor celor şapte programe operaţionale arată că valoarea totală a neregulilor cu impact financiar în cheltuielile declarate Comisiei Europene în 2013 cuprinse în verificări a fost de 106,23 milioane de lei, ceea ce reprezintă 1,7% din valoarea totală cumulată a cheltuielilor verificate şi 0,52% din valoarea cheltuielilor declarate în 2013.

În anul respectiv, au fost declarate cheltuieli de 20,63 de miliarde de lei pe cele şapte programe, iar auditul a vizat proiecte care au avut cheltuieli totale de 6,24 mld. lei.

Eşantionul a fost ales prin aplicaţii informatice, pentru a fi reprezentativ statistic. Cele şapte programe operaţionale sunt PO Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), PO Asistenţă Tehnică (POAT), POS Mediu (POSM), POS Transport (POST), POS Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi PO Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA).

Acestea sunt finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune şi Fondul Social European. Pentru cadrul bugetar 2007-2013, România beneficiază de finanţări nerambursabile de 19,2 mld. euro din aceste fonduri.

Curtea de Conturi grupează cele două tipuri de nereguli astfel:

1) Nerespectarea prevederilor în domeniul achiziţiilor publice

În urma verificărilor efectuate de către auditori la nivelul celor şapte programe operaţionale, au fost detectate nereguli în sfera achiziţiilor publice, în sumă totală de 259,3 milioane de lei.

Acestea sunt corecţii financiare aplicate la întreaga valoare a contractelor de achiziţii unde au fost detectate deficienţe.

Impactul acestor corecţii financiare în cheltuielile declarate în anul 2013 şi supuse verificării a fost de 54,44 mil. lei, valoare cumulată pentru cele şapte programe operaionale, ceea ce reprezintă 0,87% din totalul cheltuielilor verificate.

Valoarea cea mai mare a corecţiilor financiare cu impact în cheltuielile declarate s-a înregistrat pentru POSCCE - 23,18 mil. lei - 42,59% din impactul total. Urmează POST - 18,5 mil. lei, 34%. Pentru POAT nu au fost aplicate corecţii financiare, iar pentru POSDRU şi PODCA, acestea au fost sub 2%.

Impactul corecţiilor financiare în cheltuielile declarate în anul 2013 s-a situat sub 2% la nivelul fiecărui program operaţional în parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb