RAPORTUL "DECLINUL ALBINELOR" Greenpeace: "Trebuie urgent eliminate din agricultură pesticidele care afectează albinele"

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 10 aprilie 2013

Greenpeace: "Trebuie urgent eliminate din agricultură pesticidele care afectează albinele"

Greenpeace a lansat ieri un amplu studiu ştiinţific care analizează factorii care ameninţă insectele polenizatoare şi agricultura Europei. Studiul sub­liniază importanţa ecologică şi economică a populaţiilor sănătoase de albine şi accentuează nevoia urgentă de a elimina din agricultură pesticidele care afectează albinele. O astfel de măsură ar reprezenta un prim pas crucial şi eficient pentru protejarea sănătăţii populaţiilor de albine şi pentru a le proteja abilitatea de a poleniza, aspect vital pentru ecosistem şi producţia de hrană în Europa.

Valoarea economică globală a culturilor care depind de polenizare se ridică la 265 de miliarde de euro, potrivit celor mai recente estimări. De asemenea, Organizaţia pentru Hrană şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) estimează că din 100 de specii de culturi care asigură 90% din hrana globală, 71 dintre ele depind de polenizarea făcută de albine, iar aproximativ 4000 de legume există numai datorită polenizării.

Astfel, fără albine, ecosisteme întregi, agricultura şi producţia de hrană ar fi supuse riscului.

Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România, a declarat: "Este mai mult decât evidentă nevoia pe care o avem de albine şi faptul că dispariţia lor ar influenţa dramatic o bună parte din ecosisteme, ecosisteme din care face parte si omul. Trebuie să trecem urgent la agricultura ecologică. Aceasta este unica soluţie pe termen lung de a salva albinele şi agricultura în Europa".

Studiul "Declinul albinelor" arată că declinul global la nivelul populaţiilor de albine rezultă în urma unor factori multipli, precum bolile şi paraziţii, schimbările climatice şi practicile agricole industriale intensive. În ceea ce priveşte ultimul factor, dovezi ştiinţifice subliniază influenţa nefastă a anumitor pesticide, inclusiv a neonicotinoidelor, care ucid în masă albinele. În afară de otrăvirea acută care duce la moartea instantanee a albinelor, s-a observat că în doze mici, aceste pesticide au efecte neletale, care variază de la efecte fiziologice, perturbarea procedeelor de recoltare a hranei, interferenţa cu comportamentul de hrănire şi impacturi neuro-toxice asupra proceselor de învăţare. Capacitatea albinelor de a rezista la boli şi paraziţi este direct influenţată de expunerea acestora la astfel de substanţe chimice toxice, lucru care are consecinţe catastrofice asupra sănătăţii şi supravieţuirii albinelor melifere şi a altor insecte polenizatoare.

Matthias Wüthrich, campaigner pentru agricultură ecologică şi lider de proiect pe problema albinelor în cadrul Greenpeace Elveţia, spune: "Datele ştiinţifice sunt clare: impacturile negative ale pesticidelor care dăunează albinelor depăşesc orice presupuse beneficii. Albinele şi insectele polenizatoare sălbatice sunt prea valoroase pentru a le pierde: ţările UE nu mai pot aştepta şi trebuie să acţioneze imediat, prin interzicerea completă şi imediată a acestor substanţe care ucid albinele".

Greenpeace a identificat şapte pesticide care ucid albinele, a căror interzicere ar trebui să fie prioritară, din cauza toxicităţii extreme şi a efectelor sub-letale şi/sau sistemice asupra albinelor. Lista include imidaclopridul şi clothianidinul, produse de compania Bayer, thiamethoxamul, produs de Syngenta, fipronilul, produs de BASF şi clorpyriphosul, cypermethrinul şi deltamethrinul, produse de alte companii agrochimice, care înregistrează profituri semnificative datorită utilizării răspândite a acestor substanţe chimice în agricultură.

Greenpeace solicită factorilor de decizie din Europa să sprijine interzicerea a trei pesticide neonicotinoide care ucid albinele, măsură propusă şi de Comisia Europeană pe 15 martie, să sprijine planurile de acţiune ambiţioase, la nivelul Europei, de a interzice toate pesticidele care dăunează albinelor şi altor insecte polenizatoare şi să treacă de la agricultura intensivă, bazată pe substanţe chimice, promovând în schimb agricultura şi fermele ecologice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb