Rata de deprivare materială a ajuns la 23,8%, în 2016

ION POPESCU
Macroeconomie / 25 decembrie 2017

Rata de deprivare materială a ajuns la 23,8%, în 2016

Rata de deprivare materială severă a ajuns la 23,8%, în 2016, în scădere faţă de 2013 cu 6 puncte procentuale, reiese dintr-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Lipsa acută a resurselor financiare face ca unele persoane să nu îşi poată permite deţinerea unor bunuri, efectuarea unor plăţi sau consumul unor produse care, în stadiul actual de dezvoltare economico-socială, reprezintă un minimum de elemente necesare unui trai decent. Faţă de anul 2013, rata de deprivare materială severă a scăzut cu 6 puncte procentuale, ajungând la 23,8% din populaţie în anul 2016. Numărul total al persoanelor afectate de deprivarea materială severă a fost în anul 2016 de 4,707 milioane persoane, din care 48,9% bărbaţi şi 51,1% femei, proporţii apropiate de anul precedent", informează INS, potrivit Agerpres.

Deprivarea materială severă afectează cu intensitate diferită populaţia în funcţie de grupa de vârstă şi veniturile gospodăriei.

"În anul 2016 incidenţa deprivării materiale severe este mai ridicată în principal la copiii în vârstă de până la 18 ani (30,2%) şi la tinerii de 18-24 ani (26,9%). Faţă de începutul perioade analizate, în anul 2016 s-au remarcat scăderi importante ale ponderilor persoanelor deprivate material sever la grupele de vârstă de sub 18 ani şi la cea de 18-24 ani, reduceri cu 6,2 şi respectiv 5,4 puncte procentuale", conform sursei citate.

Deprivarea materială severă este inegal distribuită şi în profil regional.

"În anul 2016 incidenţa cea mai ridicată a deprivării materiale severe s-a înregistrat în regiunea Sud-Est cu 12,3 puncte procentuale mai mult faţă de regiunea Nord-Vest şi cu 11,6 puncte procentuale mai ridicată dacă ne raportăm la regiunea Centru. Analiza evoluţiei deprivării materiale severe, în profil regional, în perioada analizată evidenţiază faptul că, faţă de începutul perioadei (anul 2013) scăderi ale deprivării materiale severe s-au simţit în majoritatea regiunilor, cea mai mare fiind înregistrată în regiunea Nord-Est (10,7 puncte procentuale), urmată îndeaproape de regiunile Centru şi Sud-Est, cu 8,9 şi respectiv 8,8 puncte procentuale", informează INS.

Conform INS, starea de deprivare materială din punct de vedere economic ar putea fi considerată forma cea mai greu suportabilă, deoarece aduce atingere mai multor aspecte importante ale vieţii în gospodărie. Lipsa posibilităţilor financiare face ca unele persoane să nu poată susţine cheltuielile impuse de consumul unor produse alimentare de bază, de întreţinerea corespunzătoare a locuinţei, de achitarea unor obligaţii şi plăţi curente, de asigurarea unor condiţii de odihnă şi refacere în afara cadrului gospodăriei, dar şi de acoperirea unor necesităţi financiare apărute în mod neaşteptat şi care grevează suplimentar bugetul propriu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ce terminologie infecta!

    DEPRIVÁRE s. f. (psih.) situație clinică sau experimentală în care bolnavul întrerupe contactele senzoriale cu mediul ambiant. (după engl. deprivation) - sursa:DEX 

    „Rata de Deprivare materiala severa”, in imaginatia bolnava a terminologiei Uniunii Europene este un indicatorul care masoara ponderea populatiei care intruneste cel putin patru din urmatoarele noua criterii: 

    1. nu isi permite sa plateasca chiria, ipoteca sau facturile la utilitati;  

    2. nu isi permite sa isi mentina locuinta incalzita adecvat;  

    3. nu isi permite sa faca fata cheltuielilor neprevazute; 

    4. nu isi permite sa manance carne sau proteine cel putin o data la 2 zile; 

    5. nu isi permite sa plece in vacante;  

    6. nu isi permite sa cumpere un televizor color;  

    7. nu isi permite sa cumpere o masina de spalat;  

    8. nu isi permite sa detina un autoturism; 

    9. nu are telefon. 

    Categoria celor care nu-si permit sa cumpere caiete, creioane, carti nu este mentinata intre criterii, deoarece nu incape in perceptia autoritatilor Uniunii Europene. 

    Ceea ce dovedeste ca prima instanta suferind de deprivare este autoritatea europeana.  

    Iar, de data asta, termenul de "deprivare" este nemetaforic.

    1. Ca sunt deprivat? Ca sunt in situatia de a raspunde afirmativ la 5 din cele 9 criterii? Sau sa ma bucur ca nu stau chiar asa de rau?

      Sau sa ma intristez ca popularizati excesiv niste indivizi care, intr-o tara normala, ar fi trebuit sa fie de multa vreme in puscarie? 

      Sa nu ma intelegeti gresit, si acesti indivizi au dreptul la opinie. Ceea ce deranjeaza (cel putin pe mine) este faptul ca le creati un avantaj nepermis in raport cu aportul lor real la bunul mers al societatii al acestora, permitand astfel o deformare a realitatii. Si, cu aceasta, la o aura de "savanti atomisti". 

      Poate ca anul care vine o sa aduca o ameliorare din acest punct de vedere. 

      Indiferent de reactia pe care randurile anterioare vi le starnesc, aveti consideratia mea pentru munca pe care dumneavoastra si colectivul redactional o depuneti in folosul nostru. 

      Inchei cu firescul slogan: "Sa faceti totul ...!"

      Sarbatori linistite! 

      De ce neaparat un tv si nu un aragaz sau/ si un frigider ,de ce neaparat o masina? Adica daca ai tv color,eventual si smart,esti bine ,dar tii mancarea la pervaz? Daca circul cu avionul,dar nu am masina,sunt sarac?

      Deprivati.

      Draga domnule Anton, faptul ca nu corespundeti la cele 5 din cele 9 criterii se tudatoreaza faptului ca ati reusit sa corespundeti altor criterii relevante doar pentru cei care nu sunt adeptii unei societati de consumer.

      Comunic0at in limbaj neofensatoriu. Traducerea deprivarii europene la nivel de parlament EU sau romanesc = perversitate sexuala galopanta

    In colaborare cu firmele?

    Stim asta! 

    Oglinda clara a maretelor realizari ale epocii postdecembriste!

    Si inca va mai urma........ 

    Limbaj de lemn; deprivare??! chiar nu mai stiti romaneste, analfabetilor?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb